Για τις 4 Δεκεμβρίου έκλεισε η συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για το θέμα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας, στην Αθήνα αρμόδιες πηγές σημειώνουν πως ενδεχομένως η συνάντηση θα γίνει σε ουδέτερο έδαφος.

Η Αθήνα με αφορμή τα όσα μεταδίδονται,  αναφέρει ο «Φιλελεύθερος» στο παρασκήνιο αλλά και στο προσκήνιο, ξεκαθάρισε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει συμμετοχή σε πολυμερή διάσκεψη υπό την αίρεση ότι θα υπάρξει προηγούμενη συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας για τα θέματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας.

«Άνευ διεξαγωγής της συγκεκριμένης συζήτησης, η Ελλάδα δεν πρόκειται να προσέλθει σε πολυμερείς συνομιλίες και αυτό οφείλει να γίνει κατανοητό από όλους, του κ. Άιντα συμπεριλαμβανομένου», επεσήμαναν χαρακτηριστικά. Αρμόδιες πηγές έθεταν παράλληλα το εξής ερώτημα: Πιο σημαντική είναι η συμφωνία επί χάρτου ή η αποχώρηση του στρατού κατοχής;

Ο κ. Ακιντζί, όπως συναφώς επισημαίνεται, ισχυρίζεται ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί περαιτέρω και πιο συγκεκριμένα επί του εδαφικού, εάν δεν εξασφαλιστεί η πραγματοποίηση πολυμερούς διάσκεψης.

Ωστόσο, η Αθήνα έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα εξαρτήσει τη στάση της από τις συζητήσεις για το εδαφικό ή για άλλες πτυχές του προβλήματος που αφορούν τα τέσσερα κεφάλαια διαπραγμάτευσης, τα οποία διαπραγματεύονται οι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι.

Το ζήτημα της επιστροφής της κατεχόμενης πόλης της Μόρφου εκτροχίασε τελικά το τρένο της 18μηνης προόδου στο Κυπριακό σύμφωνα με την εφημερίδα Πολίτης. Πάντως, έγκυρες πηγές της κυπριακής αντιπροσωπείας δεν θεωρούν ότι η αποτυχία του Μοντ Πελεράν συνιστά οριστικό ναυάγιο των συνομιλιών. Αν και αναγνωρίζουν το τεράστιο πισωγύρισμα, εκφράζουν την εκτίμηση ότι ο διεθνής παράγοντας θα παρέμβει για να σώσει την προσπάθεια. 

Παρέμβαση Σουλτς για το Κυπριακό

Σε παρέμβαση στο Κυπριακό πρόβλημα προχώρησε μέσω twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

«Μια λύση για όλους τους Κύπριους είναι εφικτή. Καλώ και τις δύο πλευρές να συνεχίσουν τις συνομιλίες για την επαναδιαπραγμάτευση στο Κυπριακό, με περισσότερη καλή αποφασιστικότητα από ποτέ» ανέφερε χαρακτηριστικά.