Αποθαρρυντικά είναι τα δεδομένα στην αγορά εργασίας με τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης να υπερτερούν έναντι της πλήρης απασχόλησης.

Όλα τα παραπάνω ενισχύονται, βάση στοιχείων που δίνει στη δημοσιότητα το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, όπως υπογραμμίζει σε δήλωση του ο βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης.

Πιο αναλυτικά, στο ξεκίνημα του 2015 η πλήρης απασχόληση κυριαρχούσε με ποσοστό 52,35% έναντι των ευέλικτων μορφών απασχόλησης με 47,65%. Σήμερα, 2 χρόνια μετά υπάρχει πλήρης ανατροπή στην αγορά εργασίας με τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης να είναι πλέον κυρίαρχες με ποσοστό 54,22% έναντι 45,78% της πλήρους απασχόλησης .

Κύριοι παράγοντες  της δυσμενούς κατάστασης στα εργασιακά  όπως  σημειώνει ο κ. Βρούτσης είναι η εκ νέου αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, η εξοντωτική φορολογία σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, η εγκατάλειψη του συστήματος ΑΡΤΕΜΙΣ,  το νέο ασφαλιστικό που αποτρέπει, αντί να δίνει κίνητρα παραμονής στη νόμιμη εργασία.

Επιπλέον, σημαντικό ρόλο έπαιξε η μείωση των μισθών των εργαζομένων σε συνδυασμό με τη μείωση της αγοραστικής τους δύναμης, που προήλθε από την αύξηση των άμεσων και των έμμεσων φόρων, καθώς και  η εγκατάλειψη των μεταρρυθμίσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών

"Το αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι η ισχυρή τάση αποκλιμάκωσης της ανεργίας που δημιουργήσαμε τα προηγούμενα χρόνια, λόγω των ισορροπημένων διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, επιβραδύνθηκε σημαντικά, ενώ τα όποια οφέλη προέκυψαν από αυτήν σήμερα εξανεμίζονται μέσα από την ανατροπή της ισορροπίας ανάμεσα στην πλήρη και τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης", αναφέρει ο κ. Βρούτσης και προσθέτει:

"Σήμερα, τα στοιχεία του συστήματος "ΕΡΓΑΝΗ” για το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης είναι εξόχως αποκαλυπτικά και ανησυχητικά για τις μετέπειτα εξελίξεις στην αγορά εργασίας, καθώς η διαφορά μεταξύ της πλήρους και ευέλικτης απασχόλησης διαμορφώθηκε από το +4,7% (Ιαν.-Απρ. 2015) στο – 8,44% σήμερα