«Ο Ομπάμα μίλησε τη γλώσσα της ευθύνης και της αλήθειας, σε μια εποχή λαϊκισμού και ανευθυνότητας», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, εκφράζοντας παράλληλα αμφιβολίες, αν η κυβέρνηση λάβει αυτό το μήνυμα.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, για το θέμα του χρέους που απασχολεί την Ελλάδα, ο κ. Ανδρουλάκης λέει ότι «ο Ομπάμα λίγα πράγματα μπορεί να κάνει», όπως εξάλλου φάνηκε και από προηγούμενες παρεμβάσεις των ΗΠΑ στη Γερμανία από το 2012.

Για την Ευρώπη, μετά την εκλογή Τραμπ, το Brexit και την άνοδο της ακροδεξιάς, τονίζει ότι «χρειάζεται περισσότερο από ποτέ η συνεννόηση μεταξύ των φίλων της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», με τους οποίους «η Ελλάδα πρέπει να κάνει τις κατάλληλες συμμαχίες», καθώς το ευρωπαϊκό περιβάλλον που θα διαμορφωθεί δεν θα είναι ευνοϊκό για την αλληλεγγύη που η χώρα μας χρειάζεται.

Για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, ο κ. Ανδρουλάκης σημειώνει ότι «ήδη οι ενταξιακές συνομιλίες βρίσκονται στην κατάψυξη» και καθώς το κράτος δικαίου ακυρώνεται από το καθεστώς Ερντογάν, πρέπει να αρχίσει να συζητείται το ενδεχόμενο «ενός καθεστώτος ειδικής σχέσης».