current views are: 7

22 Νοεμβρίου 2016
Δημοσίευση17:01

Τζανακόπουλος: Όχι σε νέα μέτρα λιτότητας – Δεν υποχωρούμε στα εργασιακά

Ενημέρωση των πολιτικών συντακτών κάνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Δημοσίευση 17:01’

Ενημέρωση των πολιτικών συντακτών κάνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Επέμεινε η κυβέρνηση στην ανάγκη τήρησης του χρονοδιαγράμματος για πολιτική συμφωνία μέχρι το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, δια του εκπροσώπου της Δημήτρη Τζανακόπουλου, στη σκιά των δημοσιευμάτων που κάνουν λόγο για διαφωνίες μεταξύ των δανειστών.

Ο κ. Τζανακόπουλος σχολιάζοντας τη χθεσινή αποχώρηση των εκπροσώπων των δανειστών επεσήμανε ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν ώστε να επιτευχθεί πολιτική συμφωνία σε ζητήματα όπως τα εργασιακά, τα δημοσιονομικά. Σημείωσε πάντως πως αυτή πολιτική βούληση της κυβέρνησης δεν σημαίνει βούληση για νέα μέτρα λιτότητας ούτε για υποχωρήσεις αρχών στα εργασιακά. «Νέες οριζόντιες περικοπές δαπανών, νέα μέτρα λιτότητας, νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις δεν θα γίνουν ανεκτά από την κυβέρνηση και τον λαό», είπε χαρακτηριστικά. 

Σε αυτό το πλαίσιο άφησε αιχμές για τη στάση του ΔΝΤ, καλώντας το Ταμείο «να μη βάζει εμπόδια». Όπως είπε, «… το ΔΝΤ πρέπει να έχει το θάρρος της γνώμης του. Εάν θεωρεί πως τα πλεονάσματα είναι πολύ υψηλά και ότι τα νέα μέτρα λιτότητας θα δημιουργήσουν ύφεση – διαπίστωση με την οποία συμφωνούμε και εμείς- θα πρέπει να το πει ανοιχτά». Συνέχισε λέγοντας πως δεν υπάρχουν εναλλακτικά σενάρια για την κυβέρνηση εκτός από τη συμφωνία στις 5 Δεκεμβρίου.

Σχετικά με το χρέος επεσήμανε πως η έναρξη της συζήτησης είναι συνδεδεμένη με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, και απέκλεισε το ενδεχόμενο πρωτοβουλιών από τον πρωθυπουργό ώστε να υπάρξει κοινή εθνική γραμμή. «Δεν είναι πολιτικά ουδέτερο το θέμα γιατί αφορά τον τρόπο που θα αξιοποιηθεί ο δημοσιονομικός χώρος που θα προκύψει από τη μείωση των πλεονασμάτων. Δεν υπάρχουν περιθώρια σύγκλησης με ΝΔ ως προς τον δημοσιονομικό χώρο που θα βρεθεί σε περίπτωση ρύθμισης χρέους. Πάραυτα θα περιμένουμε ν ακούσουμε προτάσεις» υποστήριξε χαρακτηριστικά.

Εξαπέλυσε ταυτόχρονα επίθεση κατά του ΣΕΒ ως προς το θέμα των εργασιακών, σχολιάζοντας τις θέσεις του Συνδέσμου. «Άλλη είναι η θέση του ΣΕΒ το πρωί και άλλη το βράδυ. (…) Θα πρέπει να τηρήσει τα όσα έχει συμφωνήσει με την κυβέρνηση και τους άλλους κοινωνικούς εταίρους», είπε και πρόσθεσε σχετικά με το ζήτημα της μονομερούς προσφυγής στο συμβούλιο διαιτησίας την οποία ζητεί ο Σύνδεσμος:

Υπάρχει η απόφαση του ΣτΕ, και το θέμα αυτό έχει κλείσει. Πρέπει να επανέλθουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, θεωρούμε ότι έχουμε ισχυρά οικονομικά και νομικά επιχειρήματα. Η επαναφορά τους θα δώσει τη δυνατότητα να συμβάλει στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Κατηγόρησε εξάλλου τη Νέα Δημοκρατία ότι επενδύει στην καταστροφολογία που είναι επικίδυνη όπως είπε για τη χώρα. Σχολιάζοντας τη χθεσινή τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην παρουσίαση του βιβλίου του κ. Παγουλάτου, υποστήριξε ότι «η συστράτευση του κ. Μητσοτάκη στοχεύει την παλινόρθωση του παλιού κατεστημένου που κατέστρεψε τη χώρα».

Για δηλώσεις Ερντογάν – Κυπριακό

Ο κ. Τζανακόπουλος σχολιάζοντας τα όσα φέρεται να είπε ο κ. Ερντογάν, επεσήμανε πως πρόκειται για ένα δημοσίευμα το οποίο δεν έχει επιβεβαιωθεί. Ως προς το ενδεχόμενο συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο Πρόεδρο, είπε πως στην πρόσφατη συνομιλία του πρωθυπουργού με τον Ερντογάν, εκφράστηκε από ελληνικής πλευράς, η «θέληση για διμερή συνάντηση ώστε να υπάρξει σύγκληση για το θέμα των εγγυήσεων. Δεν υπάρχει ορισμένη ημερομηνία και μετά τη χθεσινή εξέλιξη θα δούμε τα επόμενα βήματα. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ανοιχτό το ζήτημα, θα προχωρήσουμε με προσεκτικά βήματα».

Αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει τα δημοσιεύματα περί φλερτ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας πως «εκλογές θα γίνουν το 2019, μέχρι τότε υπάρχει χρόνος και θα κυλήσει πολύ νερό στ’ αυλάκι». 


σχετικα αρθρα