Έκτακτη συνάντηση θα έχουν την Παρασκευή οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ολλανδίας με στελέχη της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ για να διερευνύσουν τρόπους ώστε να συμμετάσχει το Ταμείο στο τρίτο μνημόνιο, μεταδίδει η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung. Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν επίσης αντιπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Το ραντεβού της Παρασκευής πραγματοποιείται στη σκιά των πληροφοριών περί διαφωνιών μεταξύ του ευρωπαϊκού σκέλους των δανειστών και του ΔΝΤ, όπως μετέδωσε νωρίτερα το πρακτορείο MNI, το οποίο ανήκει στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, γεγονός που φαίνεται να απομακρύνει το ενδεχόμενο συμφωνίας . «Παρά την πρόοδο, δεν αναμένεται να υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου» αναφέρουν οι εν λόγω πηγές που αναγνωρίζουν την ύπαρξη διαφωνιών στους κόλπους των δανειστών, ως προς τους μεσοπρόθεσμους στόχους του ελληνικού προγράμματος. Αυτή η εξέλιξη, καθιστά δύσκολη την επίτευξη συναίνεσης έως τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως οι Ευρωπαίοι επεξεργάζονται εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση που δεν καταφέρουν να έρθουν σε συμφωνία με το ΔΝΤ σχετικά με το ελληνικό χρέος και τόνιζαν πως η Αθήνα θα πρέπει να πάρει πολιτικές αποφάσεις ώστε να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση

Σύμφωνα με την Καθημερινή που επικαλείται ευρωπαίους αξιωματούχους, ακόμη ένας λόγος που είναι δύσκολη – έως σχεδόν αδύνατη η επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup- είναι οι εκκρεμότητες σε ανοιχτά και σοβαρά θέματα που δεν έχουν συμφωνήσει η ελληνική πλευρά με τους θεσμούς όπως εργασιακά και δημοσιονομικά. Μάλιστα, οι ίδιοι αξιωματούχοι δίνουν λίγες περισσότερες πιθανότητες στο ενδεχόμενο να υπάρξει συμφωνία μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου. 

Το ενδεχόμενο μη συμφωνίας στο ερχόμενο Eurogroup άφησαν να εννοηθεί και άλλες πηγές από το ευρωπαϊκό σκέλος των Θεσμών που επικαλείται το ΑΠΕ – ΜΠΕ, οι οποίες παρότι αναγνώριζαν την πρόοδο που επετεύχθη στις διαπραγματεύσεις, τόνιζαν πως η συνεδρίαση «θα είναι μια καλή ευκαιρία για να αποτιμήσουμε αυτήν την διαδικασία. Οι θεσμοί θα συνεχίσουν να εργάζονται στενά με τις ελληνικές αρχές τις επόμενες μέρες».

«Καθόλου έκτακτη» η μίνι σύνοδος λέει το ΥΠΟΙΚ

Σχολιάζοντας το δημοσίευμα, το υπουργείο Οικονομικών τονίζει πως η «μίνι σύνοδος» δεν είναι καθόλου έκτακτη», αλλά «θα συζητηθούν οικονομικά θέματα της Ευρωζώνης, και το ελληνικό χρέος».

«Εδώ και πολύ καιρό λειτουργεί μια άτυπη ομάδα, το Washington Group, στο οποίο μετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών των τεσσάρων μεγαλύτερων κρατών της Ευρωζώνης (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία) καθώς και οι θεσμοί (Eurogroup, ΕΚΤ και ΔΝΤ). Στη σύσκεψη, η οποία δεν είναι καθόλου έκτακτη, θα συζητηθούν οικονομικά θέματα της Ευρωζώνης, είναι λογικό να συζητηθεί και το ελληνικό χρέος», αναφέρουν οι κύκλοι του ΥΠΟΙΚ.