current views are: 1

22 Νοεμβρίου 2016
Δημοσίευση19:33

Σφοδρές πολιτικές αντιδράσεις στην Ελλάδα για τις νέες προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν

Σάλο και αντιδράσεις από τα ελληνικά κόμματα προκάλεσαν οι δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος όχι μόνο αμφισβήτησε εκ νέου τη Συνθήκη της Λωζάνης, αλλά πήγε και ένα βήμα παραπέρα κάνοντας λόγο για ενδεχόμενη αναθεώρηση ολόκληρου του εδαφικού status quo της Τουρκίας.

Δημοσίευση 19:33’

Σάλο και αντιδράσεις από τα ελληνικά κόμματα προκάλεσαν οι δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος όχι μόνο αμφισβήτησε εκ νέου τη Συνθήκη της Λωζάνης, αλλά πήγε και ένα βήμα παραπέρα κάνοντας λόγο για ενδεχόμενη αναθεώρηση ολόκληρου του εδαφικού status quo της Τουρκίας.

Σάλο και αντιδράσεις από τα ελληνικά κόμματα προκάλεσαν οι δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος όχι μόνο αμφισβήτησε εκ νέου τη Συνθήκη της Λωζάνης, αλλά πήγε και ένα βήμα παραπέρα κάνοντας λόγο για ενδεχόμενη αναθεώρηση ολόκληρου του εδαφικού status quo της Τουρκίας.

Όπως μεταδίδει η ενημερωτική ιστοσελίδα A Haber, ο Ερντογάν αναρωτήθηκε «τι θα συμβεί αν η Τουρκία παραμείνει απομακρυσμένη από την Συρία και τις άλλες περιοχές;» και πρόσθεσε: «Σε αυτή την περίπτωση αυτές οι περιοχές θα είχαν γαλήνη και ασφάλεια;».

Στη συνέχεια, ο τούρκος πρόεδρος επεσήμανε πως «οι κανόνες που έθεσαν οι νικήτριες δυνάμεις του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου δεν έδιναν στην Τουρκία το δικαίωμα της επιβίωσης. Με την Συνθήκη των Σεβρών η Τουρκία διαμελιζόταν σε 7-8 κομμάτια. Η Τουρκία δεν αποδέχθηκε αυτή την διχοτόμηση και σχημάτισε τα σημερινά σύνορα. Η συζήτηση για την Συνθήκη της Λωζάνης ξεκινά από αυτό το σημείο».

«Φυσικά αντιμετωπίζουμε με ευχαρίστηση ότι κερδίσαμε στην Συνθήκη της Λωζάνης. (Όμως), η Λωζάνη δεν είναι μια συνθήκη που δεν μπορεί να συζητηθεί. Σε καμία περίπτωση δεν είναι ένα ιερό κείμενο. Και φυσικά θα τη συζητήσουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Όπως ήταν φυσικό, οι δηλώσεις του Ερντογάν προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις στην αντιπολίτευση αλλά και τους Ανεξάρτητους Έλληνες. «Πρόσθετη ανησυχία και ακόμα πιο έντονο προβληματισμό προκαλούν οι νέες δηλώσεις ευθείας αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάνης από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν» αναφέρει χαρακτηριστικά σε γραπτή του δήλωση, ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος.

Χαρακτηρίζει ιδιαίτερα σοβαρή εξέλιξη τις δηλώσεις αμφισβήτησης του διεθνούς νομικού πλαισίου, από την Άγκυρα και τονίζει πως «οι δηλώσεις αυτές διατυπώνονται λίγο μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα με τον Τούρκο Πρόεδρο και λίγο πριν τη σχεδιαζόμενη διμερή συνάντησή τους».

«Με τις σημερινές δηλώσεις του, με τις οποίες θέτει ζήτημα επαναδιαπραγμάτευσης της Συνθήκης της Λωζάνης, ο Ερντογάν ξεπέρασε κάθε όριο προκλητικότητας. Μπορεί να φαντάζεται τον εαυτό του σε ρόλο σουλτάνου, αλλά μάλλον δεν κατανοεί ότι βαδίζει σε ολισθηρά και επικίνδυνα μονοπάτια» δήλωσε η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μανταλένα Παπαδοπούλου, καταλήγοντας:

Καμία προσπάθεια αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάνης και του ισχύοντος διεθνούς δικαίου δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή από την Ελλάδα.

Από την πλευρά της η Ένωση Κεντρώων επισημαίνει ότι η Τουρκία η Ένωση Κεντρώων επισημαίνει ότι «βρίσκει ευκαιρία σε διμερές επίπεδο να εγείρει αξιώσεις και ανοίγει την βεντάλια των διεκδικήσεων». 

Επικίνδυνες χαρακτηρίζει το Ποτάμι τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η Συνθήκη της Λωζάνης «δεν είναι ‘ιερό κείμενο’ που δεν μπορεί να τεθεί προς συζήτηση».

«Σε επικίνδυνες ατραπούς θέλει να βάλει η Τουρκία την ασφάλεια και την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο. Απροσχημάτιστα και με σαφή αναθεωρητική διάθεση, ο πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας κραδαίνει την απειλή της επαναδιαπραγμάτευσης της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης, του κειμένου που οριοθέτησε τη χώρα του και συνέβαλε στη διατήρηση της ειρήνης στην περιοχή», σχολίασε το Ποτάμι.

Όπως επισημαίνει το κόμμα, «η Τουρκία θέτει έτσι σε συστηματική αμφισβήτηση έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της, οραματιζόμενη μεγαλεία του παρελθόντος».

Σύμφωνα με το Ποτάμι, οι επικίνδυνες αυτές ασκήσεις «μπορεί να στοιχίσουν ακριβά όχι μόνο στην ίδια αλλά και στη διεθνή κοινότητα στην οποία η Ελλάδα οφείλει, ψύχραιμα και λογικά, να εξηγήσει τα πολλά διακυβεύματα που θα προκύψουν».


σχετικα αρθρα