current views are: 6

23 Νοεμβρίου 2016
Δημοσίευση05:35

Η ώρα της αλήθειας για το χρέος (και όχι μόνο) έφθασε…

Η ώρα της αλήθειας για το ελληνικό χρέος και το πρόγραμμα κατ’ επέκταση, έφθασε, καθώς την Παρασκευή στην …έδρα του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα συνεδριάσει ο …Άρειος Πάγος των εταίρων μας.

Δημοσίευση 05:35’

Η ώρα της αλήθειας για το ελληνικό χρέος και το πρόγραμμα κατ’ επέκταση, έφθασε, καθώς την Παρασκευή στην …έδρα του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα συνεδριάσει ο …Άρειος Πάγος των εταίρων μας.

Η ώρα της αλήθειας για το ελληνικό χρέος και το πρόγραμμα κατ’ επέκταση, έφθασε, καθώς την Παρασκευή στην …έδρα του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα συνεδριάσει ο …Άρειος Πάγος των εταίρων μας. Το διαβόητο WashingtonGroup με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των ευρωπαϊκών θεσμών (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Eurogroup), του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αλλά και των …Μεγάλων της Ευρώπης, δηλαδή των υπουργών Οικονομικών των τεσσάρων μεγαλύτερων κρατών της Ευρωζώνης: της Γερμανίας, της Ισπανίας, της φίλης (προς τη χώρα μας) Γαλλίας και της Ιταλίας, ο πρωθυπουργός της οποίας Ματέο Ρέντσι …απασφάλισε χθες κατά της Γερμανίας (κίνηση, ωστόσο, που είναι πιθανό να γίνεται ενόψει του ιταλικού δημοψηφίσματος).

Και δεν είναι υπερβολή να ισχυριστεί κανείς ότι από τις αποφάσεις της Παρασκευής θα καθοριστεί το τοπίο στην Ελλάδα, θα κριθούν οι εξελίξεις του επόμενου έτους τόσο στο οικονομικό αλλά και στο πολιτικό επίπεδο. Οι διαφορές μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου για τη βιωσιμότητα του χρέους, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων κ.ο.κ. γνωστές –και ήρθε η ώρα να λυθούν. Με μια συμβιβαστική φόρμουλα προφανώς, αλλά τι θα γίνει, επί παραδείγματι, με την επιμονή του Ταμείου να καθοριστούν εδώ και τώρα τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος; Συζήτηση που δεν θέλει να ακούει ο Β. Σόιμπλε γενικώς αλλά και πριν τις γερμανικες εκλογές ειδικότερα.

Στη συνάντηση πάντως, αναμένεται να αποτυπωθούν οι συζητήσεις που είχαν τις προάλλες ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ (αλλά και τους λοιπούς Μεγάλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης). Μια κρίσιμη στιγμή, συνεπώς, για τη χώρα μας. Με πολλή αγωνία αλλά και …προσδοκίες.

Η συνεδρίαση της Παρασκευής είναι, άλλωστε, επιβεβαίωση της εκτίμησης Τσίπρα ότι θα υπάρξουν εξελίξεις για το χρέος εντός του έτους, οι πρώτες ελληνικές αντιδράσεις πάντως ήταν υποτονικές το λιγότερο. Μια, καταγραφικού χαρακτήρα περισσότερο, διαρροή από Υπουργείο Οικονομικών και μόνο κατ’ ιδίαν, στελέχη του οικονομικού επιτελείου εκφράζονταν θετικά για τη σύγκληση του W. G.,  επισημαίνοντας ότι οποιαδήποτε ενέργεια προς την κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης, συνιστά θετική εξέλιξη.

Για την υποτονική αντίδραση πολλά μπορεί να σκεφθεί κανείς: Ότι έχει διδαχθεί, επιτέλους, η ελληνική πλευρά ότι οι …εκ των προτέρων πανηγυρισμοί δεν οδηγούν πουθενά; Είναι αποτύπωση των ανησυχιών ότι το ΔΝΤ θα κάνει πίσω και η φόρμουλα για το χρέος θα είναι… αναιμική; Ή μήπως το γεγονός, ότι θα ζητηθούν νέα σκληρά μέτρα;

Οι απαντήσεις προσεχώς, αξίζει ωστόσο να υπογραμμιστεί η θέση με την οποία εμφανίσθηκε χθες η ελληνική κυβέρνηση, δια του εκπροσώπου της Δημήτρη Τζανακόπουλου: Βασικό ζητούμενο, η πολιτική συμφωνία στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου –και ως εκ τούτου είναι πιθανό κάποια από τα προαπαιτούμενα να ψηφισθούν στη συνέχεια.
 


σχετικα αρθρα