current views are: 7

23 Νοεμβρίου 2016
Δημοσίευση09:11

Μητσοτάκης στην ΚΟ: Αναγκαία η πολιτική αλλαγή – Η κυβέρνηση δεν έχει στρατηγική στα εθνικά θέματα (Βίντεο)

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της βουλής, μιλώντας στην ΚΟ του κόμματος, τόσο για την οικονομία και τις διαπραγματεύσεις, όσο και για τα εθνικά ζητήματα. 

Δημοσίευση 09:11’

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της βουλής, μιλώντας στην ΚΟ του κόμματος, τόσο για την οικονομία και τις διαπραγματεύσεις, όσο και για τα εθνικά ζητήματα. 

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της βουλής, μιλώντας στην ΚΟ του κόμματος, τόσο για την οικονομία και τις διαπραγματεύσεις, όσο και για τα εθνικά ζητήματα. Ο πρόεδρος της ΝΔ, έστειλε επίσης πολλά… μηνύματα, με ιδιαιτέρως αυστηρό τόνο και στο εσωτερικό του κόμματος, μετά και τον «γαλάζιο ανασχηματισμό». 

Αναγκαία χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης την πολιτική αλλαγή στη χώρα. Ενώ όπως είπε, δεν είναι μόνο η παταγώδης αποτυχία της κυβέρνησης που κάνει επιτακτική την ανάγκη, αλλά είναι και οι διεθνείς ανακατατάξεις. Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε ότι στη ΝΔ έπεσε ο κλήρος να εκφράσει το ρεύμα της πολιτικής αλλαγής. «Δεν είμαστε μπροστά επειδή χάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, είμαστε μπροστά γιατί κερδίζουμε εμείς, ο κόσμος μας ακούει, εκφράζουμε ένα νέο πατριωτικό κίνημα βασισμένο στις δυνάμεις της αλήθειας, μία πλατιά πανστρατιά που θα υπερβεί παραδοσιακές γραμμές».

«Το αίτημα για πολιτική αλλαγή είναι πλειοψηφικό σήμερα, όχι γιατί το θέλουμε εμείς, αλλά γιατί η κοινωνία δεν αντέχει μία κυβέρνηση που δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Η τάση για πολιτική αλλαγή αποτυπώνεται ξεκάθαρα», είπε συγκρεκριμένα. «Το τελευταίο διάστημα η ΝΔ έχει πετύχει μία σειρά από μικρές και μεγάλες νίκες» υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης, λέγοντας ότι εμπόδισαν την αλλαγή του εκλογικού νόμου, ακύρωσαν τον νόμο Παππά και πέτυχαν μεγαλύτερο αριθμό αδειών και έλεγχο της διαδικασίας της αδειοδότησης από ένα αναβαθμισμένο ΕΣΡ», πρόσθεσε.

«Η Ελλάδα βρίσκεται στο περιθώριο»

Μετά από εκτενή του αναφορά στις διεθνείς εξελίξεις, τόσο στη γειτονιά της χώρας όσο και παγκοσμίως, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «αντιμετωπίζει τις τεκτονικές γεωπολιτικές εξελίξεις χωρίς ξεκάθαρη στρατηγική».

«Δεν είμαστε μέρος καμίας λύσης, αλλά ένα διαρκές πρόβλημα. Η διεθνής κοινότητα μας αντιμετωπίζει με αισθήματα συμπόνοιας και οίκτου. Η κατανόηση των ξένων δεν είναι αρκετή για να εξασφαλίσει από μόνη της την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων», πρόσθεσε.

«Οι συνομιλίες για το Κυπριακό έχουν εντατικοποιηθεί, στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τις προσπάθειες του προέδρου Αναστασιάδη, αλλά αξιολογούμε με ανησυχία τα βήματα υπαναχώρησης της άλλης πλευράς» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, για να προσθέσει: «Η Τουρκία είναι απρόβλεπτη, οι δηλώσεις Ερντογάν αμφισβητούν το διεθνές συμβατικό θεμέλιο, τη συνθήκη της Λωζάνης. Είναι απαράδεκτες τοποθετήσεις που προσθέτουν μία ακόμη εστία ανησυχίας στην περιοχή. Η Αλβανία βάζει στο τραπέζι το σύνολο των θεμάτων. Η συμφωνία για το προσφυγικό κρέμεται από μία κλωστή. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, η Ελλάδα βρίσκεται στο περιθώριο, η κυβέρνηση δεν έχει ξεκάθαρη εθνική στρατηγική».

«Η σύσκεψη στο Βερολίνο, -Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Ισπανία, Ιταλία – δείχνει ότι κάποιοι θέλουν να αποφασίζουν για μας, χωρίς εμάς. Αν δεν είχαμε τη θλιβερή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι ατμομηχανή ανάπτυξης», πρόσθεσε.

«Η 5η Δεκεμβρίου θα παρέλθει χωρίς συμφωνία»

Εκτενέστατη αναφορά στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς έκανε ο πρόεδρος της ΝΔ. Ο  κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για καθυστερήσεις και εκτίμησε ότι «η 5η Δεκεμβρίου, θα έρθει και θα παρέλθει και δεν θα υπάρχει οριστική συμφωνία».

«Η τρέχουσα αξιολόγηση φαίνεται να σκοντάφτει στα εργασιακά. Η κυβέρνηση αντί να θέτει ως στόχο τη μείωση της ανεργίας αναλώνει πολιτικό κεφάλαιο οδηγούμενη από τις πολιτικές της ιδεοληψίες» είπε για να προσθέσει: «Καλό θα ήταν η κυβέρνηση να μη ρισκάρει μία νέα αποτυχία για χώρη υμέτερων συνδικαλιστών και κομματαρχών». Σημείωσε ακόμη ότι και άλλα ζητήματα στο πλαίσιο της β’ αξιολόγησης θα έπρεπε να είχαν συμφωνηθεί εδώ και καιρό.

Για τον προϋπολογισμό

Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης,  προειδοποίησε ότι «κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα από τέσσερις ωρολογιακές βόμβες» που υπάρχουν στα θεμέλιά του και αυτές είναι, όπως χαρακτηριστικά τόνισε:

  • οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών
  • τα «κόκκινα» δάνεια
  • η «μαύρη τρύπα» στα ασφαλιστικά ταμεία
  • η ρευστότητα των φορέων του δημοσίου που «επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα»

Χαρακτήρισε ακόμη μη ρεαλιστική την πρόβλεψη της κυβέρνησης για ανάπτυξη 2,7%, καθώς, όπως εκτίμησε «το εισόδημα των πολιτών θα συρρικνωθεί περισσότερο».

«Μηνύματα στο εσωτερικό»

«Το να δίνεις υποσχέσεις επενδύοντας σε απελπισία των πολιτών δεν θα το επαναλάβουμε», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στέλνοντας «μηνύματα» στο εσωτερικό του κόμματος.

«Δεν θα αγνοήσουμε κανένα, δεν θα τάξουμε τα πάντα στους πάντες, θα ακούσουμε τραυματισμένη κοινωνία και θα εξηγήσουμε γιατί οι δικές μας πολιτικές οφελούν τους πολλούς, γιατί η μείωση των φόρων θα ανακουφίσει τη μέση ελληνική οικογένεια, γιατί η μείωση ασφαλιστικών εισφορών θα ανακουφίσει μικρές επιχειρήσεις και γιατί η πολιτική μας για την παιδεία αποσκοπεί σε καλύτερα δημόσια πανεπιστήμια και δημόσια σχολεία», τόνισε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για τις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις, για την αλλαγή της οργανωτικής δομής του κόμματος. Αναφέρθηκε στην κάρτα μέλους που αποσκοπεί στην οικονομική ενίσχυση του κόμματος, αφού στοιχίζει ένα ευρώ τον μήνα, δώδεκα ευρώ τον χρόνο και υλοποιεί το σύνθημά του «λίγα από πολλούς και όχι πολλά από λίγους».

Ακολούθως υπογράμμισε ότι ξεκινήσαμε το μητρώο πολιτικών στελεχών, αλλά προειδοποίησε «να μην ράβουν κάποιοι κοστούμια υποψηφίων βουλευτών πριν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες». Ειδική αναφορά έκανε στον εσωτερικό ανασχηματισμό και στη αλλαγή του σχήματος των συντονιστών και τομεαρχών, διευκρινίζοντας ότι δεν ανεχθεί φαινόμενα αλαζονείας. «Δεν θα υιοθετούσα τον χαρακτηρισμό “σκιώδη κυβέρνηση”, κυβέρνηση θα γίνουμε όταν θα μας δώσει την εντολή ο ελληνικός λαός. Επίσης αυτό το σχήμα δεν μας δεσμεύει ούτε ως προς την οργάνωση της κυβέρνησης -δεν θα κάνουμε κυβέρνηση με 47 πρόσωπα-, ούτε ως προς τα πρόσωπα που θα την στελεχώσουν} τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφορά στον Κωστή Στεφανόπουλο

Τέλος, η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη άρχισε με αναφορές στον Κωστή Στεφανόπουλο. «Αναβάθμισε κάθε αξίωμα από το οποίο υπηρέτησε το δημόσιο συμφέρον και κυρίως το ύπατο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: Κέρδισε την αγαπή και τον σεβασμό των Ελλήνων και αισθανόμαστε τιμή που αποτελεί κομμάτι της ιστορίας της παράταξης.

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη


σχετικα αρθρα