Θολό τοπίο εξακολουθεί να υπάρχει σε σχέση με την έκτακτη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για την Ελλάδα και την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα αυτή την Παρασκευή, καθώς παρότι χθες δημοσιεύματα ήθελαν την συνεδρίαση αυτή να λαμβάνει χώρα και να γίνεται μάλιστα σε αυτή συζήτηση για το ελληνικό χρέος, τελικά ακόμα επικρατεί σύγχυση για το αν και πότε θα γίνει.

Σύμφωνα με σημερινές πληροφορίες, υπάρχει σύγχυση για το αν τελικά θα διεξαχθεί αυτή η ''μίνι'' σύνοδος της άτυπης ομάδας Washington Group και από την πλευρά της κυβέρνησης τηρείται στάση αναμονής, ενώ το ΥΠΟΙΚ επιβεβαίωσε σήμερα το πρωί ότι η σύνοδος αυτή δεν θα γίνει στο Βερολίνο. 

Πάντως, σήμερα, η επικεφαλής του γραφείου Τύπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, κα Φριντερίκε φον Τίζενχάουζεν διέψευσε επίσημα χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Süddeutsche Zeitung", για έκτακτη σύνοδο πέντε υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας και Ολλανδίας ) με στελέχη του ΔΝΤ και εκπροσώπους της Κομισιόν και της ΕΚΤ, την Παρασκευή στο Βερολίνο, με αντικείμενο την οικονομική συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Το χρονικό

Την ''μίνι'' σύνοδο ανακοίνωσε χθες με δημοσίευμά της η Γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, σύμφωνα με την οποία ''έκτακτη συνάντηση θα έχουν την Παρασκευή οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ολλανδίας με στελέχη της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ για να διερευνύσουν τρόπους ώστε να συμμετάσχει το Ταμείο στο τρίτο μνημόνιο''.

Μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα, το ραντεβού της Παρασκευής ''πραγματοποιείται στη σκιά των πληροφοριών περί διαφωνιών μεταξύ του ευρωπαϊκού σκέλους των δανειστών και του ΔΝΤ, όπως μετέδωσε νωρίτερα το πρακτορείο MNI, το οποίο ανήκει στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, γεγονός που φαίνεται να απομακρύνει το ενδεχόμενο συμφωνίας . «Παρά την πρόοδο, δεν αναμένεται να υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου» αναφέρουν οι εν λόγω πηγές που αναγνωρίζουν την ύπαρξη διαφωνιών στους κόλπους των δανειστών, ως προς τους μεσοπρόθεσμους στόχους του ελληνικού προγράμματος. Αυτή η εξέλιξη, καθιστά δύσκολη την επίτευξη συναίνεσης έως τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης''.

Την ίδια στιγμή, σε σχόλιο του για το δημοσίευμα, το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών επεσήμανε χθες πως η «μίνι σύνοδος» δεν είναι καθόλου έκτακτη», αλλά «θα συζητηθούν οικονομικά θέματα της Ευρωζώνης, και το ελληνικό χρέος».

Παράλληλα, κύκλοι του ΥΠΟΙ προσέθεταν ότι ''εδώ και πολύ καιρό λειτουργεί μια άτυπη ομάδα, το Washington Group, στο οποίο μετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών των τεσσάρων μεγαλύτερων κρατών της Ευρωζώνης (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία) καθώς και οι θεσμοί (Eurogroup, ΕΚΤ και ΔΝΤ). Στη σύσκεψη, η οποία δεν είναι καθόλου έκτακτη, θα συζητηθούν οικονομικά θέματα της Ευρωζώνης, είναι λογικό να συζητηθεί και το ελληνικό χρέος''.