current views are: 3

23 Νοεμβρίου 2016
Δημοσίευση12:15

Τσίπρας στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ: Δεν θα συζητήσουμε παράλογες απαιτήσεις – Τηρούμε τα συμφωνηθέντα

Η πολιτική συγκυρία είναι ευνοϊκή ώστε να βγει η χώρα από την κρίση και να απαλλαγεί από την επιτροπεία, εκτίμησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας, το μεσημέρι της Τετάρτης στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Δημοσίευση 12:15’

Η πολιτική συγκυρία είναι ευνοϊκή ώστε να βγει η χώρα από την κρίση και να απαλλαγεί από την επιτροπεία, εκτίμησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας, το μεσημέρι της Τετάρτης στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

 

“Η επίσκεψη του Μπάρακ Ομπάμα ήταν ένα διεθνές μήνυμα σε ολόκληρο τον κόσμο, ότι η Ελλάδα δεν είναι πλέον παράδειγμα προς αποφυγή, όπως ήταν από το 2010 έως το 2014” είπε ο Αλέξης Τσίπρας, ξεκινώντας την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.  

Πριν την έναρξη της ομιλίας η κοινοβουλευτική ομάδα κράτησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου

“Η συνεδρίαση διεξάγεται πριν και μια εβδομάδα μετά από μια πολύ σημαντική επίσκεψη, του Μπάρακ Ομπάμα“, είπε ο Αλ. Τσίπρας, σημειώνοντας: “Είναι  αναγνώρισης των προσπαθειών που έχουμε κάταβάλει, για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση”.

Τόνισε, επιπλέον, ότι η επίσκεψη Ομπάμα έστειλε και ισχυρό μήνυμα υπεράσπισης της Δημοκρατίας, των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, σε μια εποχή που η άνοδος της ακροδεξιάς είναι απειλητική.

Πόσο διαφορετική είναι η εικόνα σήμερα η εικόνα της Ελλάδας (2010-2014), όταν δεν ήθελαν καν οι ηγέτες να φωτογραφηθούν με τους Έλληνες πρωθυπουργούς”, πρόσθεσε. 

Σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό ”μετά την άνοδο της ακραίας λαϊκιστικής δεξιάς, για πρώτη φορά υπάρχουν σαφείς κινήσεις αμφισβήτησης της στρατηγικής λιτότητας”. ”Μεταξύ άλλων η δήλωση Ρέντσι, οι προτάσεις της Κομισιόν, ακόμα και οι πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού της Γαλλίας και φυσικά την κριτική που άσκησε ο πρόεδρος Ομπάμα” πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Αναφέρθηκε, επίσης, στις δηλώσεις Γιούνκερ και Ντράγκι, τονίζοντας πως η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει στην ώρα της, αλλά και στις αποφάσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που πρέπει να ληφθούν.

”Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι καθώς στην Ευρώπη δημιουργείται μια ευνοϊκή συγκυρία, ανοίγει ένα παράθυρο να βγούμε από την κρίση και να απαλλαγούμε από την Επιτροπεία”, επισήμανε.

“Είναι η συγκυρία για να βγούμε επιτέλους από την κρίση” είπε, συμπληρώνοντας ότι ”η διαπραγμάτευση πρέπει να έχει κλείσει μέχρι τις 5 Δεκέμβρη και να έχουμε το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης”.  

Είναι ρεαλιστικό και απολύτως αναγκαίο να κλείσει η διαπραγμάτευση ώστε στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου να έχουμε την απόφαση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων, συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα ως το 2018 και των μακροπρόθεσμων.

Η ελληνική κυβέρνηση τηρεί κατά γράμμα τα συμφωνηθέντα, τόνισε ο ίδιος, επισημαίνοντας ωστόσο πως η Αθήνα δεν είναι διατεθειμένη να συζητήσει «παράλογες απαιτήσεις» για νέα μέτρα μετά την λήξη του προγράμματος όπως τη συνέχιση της «ποινής αποκλεισμού» της Ελλάδας από το πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

“Και η αξιολόγηση θα κλείσει και η διαπραγμάτευση θα πετύχει. Είμαστε κοντά στη νέα συμφωνία”, σημείωσε και συμπλήρωσε: “Δεν θα υποχωρήσει η κυβέρνηση σε θέματα αρχών η κυβέρνηση”.

”Δεν είναι δυνατόν να αποτελεί η Ελλάδα εξαίρεση από τα εργασιακά δεδομένα της θεσμικής ευρωπαϊκής κανονικότητας”, τόνισε ο πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας πως, δεδομένων των δεικτών ανεργίας στην χώρα, δεν υπάρχει λογική να συζητείται το όριο των απολύσεων αντί της αύξησης των θέσεων σταθερής εργασίας. Πρέπει να τελειώσει το «καθεστώς γαλέρας», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως οι ελαστικές σχέσεις εργασίας στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατακόρυφα τα χρόνια της κρίσης. 

«Η στρατηγική του Μητσοτάκη είναι το 4ο μνημόνιο»

Εξαπολύοντας επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η στάση του είναι «εθνικά επιζήμια» αφού, ταυτιζόμενος με τις θέσεις των «πιο σκληρών από τους δανειστές και του ΔΝΤ», θέτει σε κίνδυνο την προσπάθεια εξόδου της χώρας από την οικονομική κρίση.

Η στρατηγική του έχει όνομα και αυτό είναι το τέταρτο μνημόνιο
 

“Αυτό που έχουν στο μυαλό τους στη ΝΔ, είναι πώς θα καταφέρουν να επιστρέψουν στις καρέκλες της εξουσίας που με τόσο πόνο αποχωριστήκανε” σημείωσε ο Πρωθυπουργός. 

“Και αυτήν την φορά δεν θα του γίνει το χατίρι. Και η αξιολόγηση θα κλείσει και η διαπραγμάτευση θα πετύχει” υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι “η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς υποχωρήσεις σε θέματα αρχών και αυτό είναι ο μεγαλύτερος εφιάλτης για την ΝΔ που ζητά με πάθος εκλογές“.

Η στάση του κ. Μητσοτάκη είναι ενδεικτική μιας σαφούς στρατηγικής που έχει όνομα «4ο Μνημόνιο. Αυτό που επιδιώκει είναι η αποτυχία των διαπραγματεύσεων, και της συζήτησης για το χρέος, ο αποκλεισμός της χώρας από το πρόγραμμα χαλάρωσης της ΕΚΤ. Ταυτίζεται απροσχημάτιστα με το ΔΝΤ και επαναφέρει το success story του κ. Σαμαρά και ξεχνά ότι το 2014 η ΝΔ έφερε την εκλογή προέδρου τον Δεκέμβρη και όχι τον Μάρτη γιατί έβλεπε την αποτυχία του προγράμματος που είχε συμφωνήσει», είπε ο πρωθυπουργός.

Σημείωσε ότι η ΝΔ ζητά και πάλι εκλογές πριν από μια κρίσιμη αξιολόγηση, προεξοφλώντας ότι αυτή δεν θα κλείσει, αποκρύπτοντας ότι σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων και της δεύτερης αξιολόγησης, που ενδεχομένως θα οδηγούσε και σε εκλογές, θα αποτελούσε την πλήρη καταστροφή της ελληνικής οικονομίας.

”Η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει ότι η Συνθήκη της Λωζάνης δεν αμφισβητείται”

”Σε ό, τι αφορά θέματα σεβασμού διεθνών συνθηκών, όπως αυτή της Λωζάνης δείχνουμε ιδιαίτερη ευαισθησία. Η ελληνική κυβέρνηση δεν θα δεχθεί τον απαράδεκτο ιστορικό αναθεωρητισμό, η Τουρκία να κατανοήσει ότι η Συνθήκη της Λωζάνης, δεν αμφισβητείται από κανένα στη διεθνή κοινότητα”, τόνισε ο πρωθυπουργός.

”Εμείς δεν θα αμφισβητήσουμε τα δεσμευτικά νομικά κείμενα που αποτελούν τους πυλώνες των σχέσεων μας, αλλά δεν θα επιτρέψουμε και σε κανένα να τα αμφισβητεί”, επεσήμανε.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο Αλέξης Τσίπρας εξήγησε πως η διαδικασία αποσυμφόρησης πρέπει να γίνει μεθοδευμένα, κατηγορώντας για ανευθυνότητα τη Νέα Δημοκρατία και πυροδότηση των κοινωνικών αντιδράσεων. Τα πολιτικά οφέλη θα τα καρπωθεί ο ακροδεξιός χώρος, προειδοποίησε ο πρωθυπουργός, κατηγορώντας μάλιστα «φίλους» της Χρυσής Αυγής ως τους φυσικούς αυτουργούς σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις. 

Για το Κυπριακό είπε πως παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις και είναι σε επικοινωνία με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, με τον οποίο συζήτησε γιατί δεν προχώρησαν οι διαπραγματεύσεις. Τελικά, σημείωσε, η τελική κρίση είναι στον κυπριακό λαό. 

Στην αναφορά του στον προϋπολογισμό ο πρωθυπουργός είπε πως αυξάνονται οι δαπάνες για την Υγεία και την Παιδεία και στάθηκε σε στοιχεία.

”Παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς που ήταν γνωστοί πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, ο Προϋπολογισμός προβλέπει ανάπτυξη 2,7% το 2017 και υπέρβαση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα”, είπε ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

”Με τον Προϋπολογισμό αυξάνουμε τις δαπάνες για Υγεία, Παιδεία, κοινωνική προστασία”, σημείωσε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι όλοι πρέπει να “βγουν από τα γραφεία” και να σταθούν δίπλα στην κοινωνία για να ακούσουν τα προβλήματα και την κριτική, αλλά και να “προβάλλουμε το έργο μας”.

Κάλεσε, δε, την ΚΟ να τεθεί “σε διάταξη μάχης” για να σταθεί δίπλα στην κοινωνία.

«Όλοι εδώ, αλλά και η κοινωνία -παρά το γεγονός ότι υπάρχει απογοήτευση γιατί υπήρχε μια ελπίδα πιο γρήγορης ανάπτυξης της οικονομίας-, ξέρουν ότι το να αφήσεις την προσπάθεια στην μέση του ποταμού και να γυρίσεις πίσω είναι συνταγή αποτυχίας. Έχουμε την αποφασιστικότητα να περάσουμε απέναντι και να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση, όχι για τους αριθμούς, αλλά για τους πολίτες. Ο στόχος μας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να μην είναι μια ακόμα κυβέρνηση της κρίσης, αλλά η κυβέρνηση που έβγαλε την χώρα από την κρίση», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός τελείωσε την ομιλία του, καλώντας τους βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να βγούν από τα γραφεία τους. “Να βγούμε από τα γραφεία μας, από τη Βουλή, τα κομματικά γραφεία” και να συναντηθούμε με τους ανθρώπους “να μας πούνε και τα παράπονα τους”.  


σχετικα αρθρα