«Φωτιές» στο πολιτικό σκηνικό άναψε η πρόταση του Πάνου Καμμένου για στράτευση στα 18, στην οποία συμφωνούν στη ΝΔ, όπως δείχνουν τόσο η παλαιότερη τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, σε διαδικτυακή του συνέντευξη, ότι «σηματοδοτεί την ουσιαστική ενηλικίωση και την ανάληψη ευθύνης», όσο και η δήλωση του αρμόδιου τομεάρχη του Κόμματος, Άδωνι Γεωργιάδη. Όμως βρίσκει εκ διαμέτρου αντίθεση την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία έσπευσε δια του κυβερνητικού εκπροσώπου, να κάνει διευκρινήσεις και να κλείσει το θέμα. 

Μάλιστα, εκτιμάται ότι το ζήτημα, θα ανεβάσει στα «κάγκελα» τη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία από καιρού έχει εκφραστεί κατά της υποχρεωτικής στράτευσης στα 18 και της κατάργησης των αναβολών.     

Κατά τη χθεσινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πάνο Καμμένο, παρόντος του αρμόδιου τομεάρχη της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη, του αναπληρωτή υπουργού  Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Βίτσα και της στρατιωτικής ηγεσίας, στο Πεντάγωνο, ο υπουργός Άμυνας ενημέρωσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για τις προτάσεις του για το θέμα και εισέπραξε θετική αντίδραση από την πλευρά της ΝΔ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, στην χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών θέλησε «κλείσει» το ζήτημα, πριν προλάβει να πάρει διαστάσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή συζήτηση στο εσωτερικό της Ελληνικής Κυβέρνησης. Δεν θεωρώ αυτή τη στιγμή ότι πρέπει να αλλάξει το καθεστώς υποχρεωτικής στράτευσης», τόνισε. «Υπουργός κ. Καμμένος μίλησε για κίνητρα που μπορούν να δοθούν σε περίπτωση εθελοντικής στράτευσης στα 18! Ελπίζουμε ότι γίνεται κατανοητή η διαφορά μεταξύ εθελοντικής και υποχρεωτικής στράτευσης», συμπλήρωσε.

«Προϋποθέσεις και κίνητρα»

Προϋποθέσεις και κίνητρα ώστε να στρατεύονται οι νέοι στα 18 και να λαμβάνουν αρχικό στάδιο εκπαίδευσης στις βασικές μονάδες περιλαμβάνονται στην πρόταση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Το σχέδιο του Υπουργείου προβλέπει την αξιοποίηση της θητείας, ώστε να αποτελέσει επαγγελματικό εφόδιο για τους οπλίτες, όπως την εκπαίδευσή τους στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, την επαναφορά του διπλώματος οδήγησης για βαρέα οχήματα κλπ. Σημειώνεται ότι η εκμάθηση στους Η/Υ κοστίζει 150 ευρώ, ενώ θα παρέχεται δωρεάν στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Επιβεβαίωση για τη στάση της ΝΔ από τον Γεωργιάδη

Οι δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη, στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, επιβεβαιώνουν τη στάση της ΝΔ. «H NΔ συμφωνεί και θα στηρίξει πλήρως την υποχρεωτική στράτευση στα 18 αν ο κ. Καμμένος φέρει σχετική ρύθμιση», είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι και ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας που ήταν παρών στη χθεσινή ενημέρωση του προέδρου τη ΝΔ στο Πεντάγωνο, έδειξε να συμφωνεί με τη θέση του υπουργού Άμυνας, και του ΑΓΕΕΘΑ, για τη στράτευση, γνέφοντας καταφατικά. «Ήταν και ο Βίτσας εκεί, όχι μόνο δεν διαφώνησε, αλλά και φαίνεται ότι υπερθεμάτισε με το νεύμα της κεφαλής του» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Οι εποχές είναι δύσκολες, σε πολλά επίπεδα, χρειάζεται μοντέλο Κύπρου με υποχρεωτική στράτευση στα 18 περισσότερους ανθρώπους στις μονάδες, και με τον νέο να ξεμπερδεύει από νωρίς με τη θητεία του και να κοιτάξει τις σπουδές του… Ο στρατός έχει νέους ανθρώπους» προσέθεσε. 

Βίτσας: Δεν υπάρχει περίπτωση για υποχρεωτική στράτευση στα 18

O αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, απέκλεισε την περίπτωση υποχρεωτικής στράτευσης στα 18 με δήλωσή του από την Λάρισα.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει υποχρεωτική στράτευση στα 18. Αυτή την στιγμή προχωράμε ως έχουμε», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας και τόνισε: «Το κεντρικό ζήτημα είναι η ανασυγκρότηση των Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία κατά πρώτον θέλουμε να πετύχει την μεγαλύτερη αξιοποίηση των δυνατοτήτων σε σχέση με τις απειλές που η έχει η Ελλάδα και κατά δεύτερον το έμψυχο υλικό που έχουμε να είναι πολλαπλασιαστής δύναμης».  Οπότε, πρόσθεσε, «αν βάζαμε το ζήτημα, πότε πρέπει κάποιος να στρατεύεται, με το ζήτημα το πώς ο αξιωματικός και ο υπαξιωματικός θα πρέπει να έχουν καλύτερες γνώσεις, εγώ θα έβαζα προτεραιότητα στο δεύτερο».

Καμμένος: Διαβούλευση στη Βουλή για την εθελοντική στράτευση στα 18

Δεν υπάρχει θέμα υποχρεωτικής στράτευσης στα 18 επεσήμανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος​, τονίζοντας πως οι προθέσεις της κυβέρνησης είναι να δοθεί η δυνατότητα σε άτομα νεαρής ηλικίας να αποκτούν επαγγελματική εμπειρία, ταυτόχρονα με τη στρατιωτική τους θητεία. Στο περιθώριο εκδήλωσης στη Θεσσαλονίκη με θέμα την συμμετοχή των ελληνικών επιχειρήσεων στις προμήθειες των Ενόπλων Δυνάμεων, ξεκαθάρισε ότι όσοι νεαροί επιθυμούν θα μπορούν να στρατεύονται και ταυτόχρονα να αποκτούν επαγγελματική εμπειρία.

Όταν ρωτήθηκε για το πότε θα ισχύσει η εθελοντική στράτευση για νέους ηλικίας 18 ετών, είπε ότι θα γίνει διαβούλεση στην Βουλή με τους κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς, προκειμένου να δρομολογηθεί το θέμα.