Βαθύτατα προβληματισμένα για τις εξελίξεις στο μέτωπο των ευαίσθητων εθνικών θεμάτων, μετά τις αναθεωρητικές δηλώσεις του τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα, εμφανίζονται τα κόμματα στη Βουλή.

Τη σκυτάλη των δηλώσεων Λοβέρδου-που ζήτησε και αυτός τη σύγκλιση του συμβουλίου εξωτερικής πολιτικής- πήρε ο Νίκος Δένδιας, που δεν δίστασε να χαρακτηρίσει τις αναφορές Ερντογάν ως «ευθύτατη απειλή» έναντι της χώρας μας, ενώ κατηγόρησε τη κυβέρνηση πως υποβαθμίζει μια «μέγιστη απειλή».

 «Υφίσταται θέμα στις σχέσεις μας με τη Τουρκία και τους βόρειους γείτονές μας και με την Αλβανία κυρίως. Υπάρχει ακόμα και με τη στήριξη που μας παρέχουν ή όχι οι σύμμαχοί μας», δήλωσε με νόημα και πρόσθεσε: «Κανείς δεν θυμάται αρχηγό τουρκικού κράτους να αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάνης, που ήταν κείμενο απολύτως σεβαστό διαχρονικά!».   Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναρωτήθηκε μάλιστα για ποιο λόγο δεν αντέδρασε καμία άλλη χώρα- καθώς η συνθήκη δεν ήταν διμερής μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας- αφήνοντας και σχετικές αιχμές κατά της ΕΕ. Για τη στάση του κ. Ράμα- για τον οποίο είπε ότι έχει και ελληνικές ρίζες- ανέφερε πως θα μπορούσε να τα κάνει αυτά όταν η Αλβανία βρίσκονταν σε δύσκολη οικονομική κατάσταση και οι πολίτες της ζητούσαν καταφύγιο στην Ελλάδα. « Όλοι γνωρίζουμε το ρόλο του τσάμικου στοιχείου στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Με ποιο ηθικό ανάστημα θέτει τέτοια θέματα», αναρωτήθηκε.

«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μην είμαστε κάθετοι απέναντι στα απαράβατα των εθνικών μας συνόρων και δικαίων», απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρ. Μαντάς και κάλεσε τα κόμματα να μην επενδύουν αντιπολιτευτικά σε αυτά τα ζητήματα. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει όλες τις πρωτοβουλίες που χρειάζεται για να υπάρξει ενιαία στάση όλων των κομμάτων (προαναγγέλλοντας το συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής) και υπογράμμισε πως «αποκρούουμε με σταθερότητα οποιαδήποτε αμφισβήτηση είτε από τον Ερντογάν είτε τον κ. Ράμα που ανασύρουν ζητήματα που για μας έχουν οριστικά κλείσει».