Αλλαγή δεδομένων φέρνει το δημοσίευμα του πρακτορείου ΜΝΙ, το οποίο ανήκει στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης και μεταδίδει πως τελικά το Washington Group που ήταν προγραμματισμένο να συνεδριάσει την Παρασκευή, τελικά δεν αναβλήθηκε αλλά μετατέθηκε για άλλη ημερομηνία. 

Σύμφωνα με  το δημοσίευμα, που επικαλείται ευρωπαίους αξιωματούχους η συνάντηση θα διεξαχθεί σε κάθε περίπτωση πριν από το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, ενώ ο λόγος της μετάθεσης είναι σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το ότι διέρρευσε στα ΜΜΕ χθες. Επί τάπητος θα τεθούν το ελληνικό χρέος και η Ιταλία.

Τη διεξαγωγή της συνάντησης επιβεβαίωσε και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος προσερχόμενος στη Βουλή, ο οποίος μάλιστα επέμεινε πως η συνεδρίαση θα γίνει την Παρασκευή. 

Οι διαρροές που προηγήθηκαν λοιπόν για τη συνάντηση αυτή, κυρίως από την γερμανική εφημερίδα Suddedeutsche Zeitung, οι οποίες όπως όλα δείχνουν προέρχονται από τις Βρυξέλλες, προκάλεσαν προβλήματα στο Βερολίνο, το οποίο τη διέψευσε επισήμως δια της εκπροσώπου του υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε φον Τίζενχάουζεν.

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος της Κομισιόν απέφυγε να σχολιάσει τις εν λόγω διαρροές. Η ίδια τόνισε πως δεν είναι στις αρμοδιότητες του επιτρόπου Οικονομικών «να επιβεβαιώνει ή να διαψεύδει τέτοιες συναντήσεις».

Άλλες πληροφορίες που επικαλέστηκε ο ΣΚΑΪ, έκαναν λόγω πως η συνάντηση διαψεύστηκε από το Βερολίνο γιατί το ΔΝΤ έσπευσε να δηλώσει πως δεν θα δώσει το παρόν η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ

Τα στρατόπεδα και το παρασκήνιο

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται στον απόηχο της αποχώρησης των εκπροσώπων των δανειστών από την Ελλάδα, με πολλά και μεγάλα θέματα ανοιχτά – όπως εργασιακά και δημοσιονομικό- αλλά και με διενέξεις μεταξύ του ευρωπαϊκού σκέλους των Θεσμών και του Διεθνούς Νομισματικού ταμείου, για τους μεσοπρόθεσμους στόχους του προγράμματος, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων δηλαδή από το 2018 και έπειτα, όταν και ολοκληρώνεται το πρόγραμμα.

Σε αυτή την ιδιότυπη σύγκρουση για το ελληνικό χρέος, τα στρατόπεδα έχουν διαμορφωθεί ως εξής:

  • Από τη μία είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο ως γνωστόν για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα βάσει καταστατικού θα πρέπει να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Ταυτόχρονα κατακρίνει την ελληνική κυβέρνηση για ανεπάρκεια στην υλοποίηση διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Τα στελέχη του ΔΝΤ έχουν αρχίσει να χάνουν την υπομονή τους καθώς, παρά τις υποχωρήσεις που έγιναν από το Ταμείο [σε αυτό το πλαίσιο η δήλωση του Τζέρι Ράις στις 10 Νοεμβρίου, ότι δηλαδή το ΔΝΤ δέχεται και την εκπόνηση ενός οδικού χάρτη για το χρέος, και δεν είναι ανάγκη να ληφθούν εκ των προτέρων μέτρα ελάφρυνσης] οι ευρωπαίοι δεν καταθέσουν αξιόπιστες προτάσεις για το ελληνικό χρέος.
  • Η Κομισιόν από την πλευρά της εμφανίζεται αρκετά υποστηρικτική προς τις ελληνικές θέσεις, τόσο στο θέμα των μεταρρυθμίσεων και στα εργασιακά, όσο και για την ελάφρυνση χρέους. Δηλαδή, στελέχη της Επιτροπής, όπου σταθούν και όπου βρεθούν διαμηνύουν ότι θα πρέπει να αρχίσει άμεσα η συζήτηση για τα σχετικά μέτρα. Ενώ οι πρόσφατες προτάσεις για χαλάρωση της λιτότητας και αύξηση των επενδύσεων ήχησαν… χαρμόσυνα στα αυτιά της ελληνικής κυβέρνησης.
  • Και τέλος υπάρχει η Γερμανία. Η Άνγκελα Μέρκελ την περασμένη Κυριακή ανακοίνωσε ότι θα είναι εκ νέου υποψήφια στις εκλογές του 2017, γεγονός που σήμανε και το εναρκτήριο λάκτισμα της προεκλογικής περιόδου. Και ο υπουργός της των Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φρόντισε ήδη να προλειάνει το έδαφος, σκληραίνοντας τη στάση του απέναντι στην Ελλάδα και στην Κομισιόν εξαπολύοντας απανωτές επιθέσεις. Ιδίως απέναντι στην Αθήνα, ο Σόιμπλε έσπασε την… αφωνία του, και τις τελευταίες δέκα ημέρες τα βέλη μπορούν να συγκριθούν μόνο την περίοδο της διαπραγμάτευσης του 2015 όταν και είχε απέναντί του τον Γιάνη Βαρουφάκη. «Άνοιξε» τη βεντάλια πολύ πέρα από το χρέος εξαπολύοντας πυρά και για το ασφαλιστικό, τα εργασιακά, τη δημόσια διοίκηση, όπως επίσης και τα κοινωνικά επιδόματα.