Εκατέρωθεν «πυρά» αντάλλαξαν σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις συνεδριάσεις των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, αντίστοιχα, με αιχμή τη δεύτερη αξιολόγηση και τα εθνικά θέματα

O κ. Τσίπρας εξαπέλυσε προσωπική επίθεση στον πρόεδρο της ΝΔ, κατηγορώντας τον πως συντάσσεται με τις πιο σκληρές θέσεις των δανειστών και πως ζητά εκλογές για να φέρει τέταρτο μνημόνιο. 

Νωρίτερα, ο κ. Μητσοτάκης είχε στείλει μήνυμα πολιτικής αλλαγής και είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση για έλλειψη στρατηγικής στα εθνικά θέματα.

Κόντρα για την αξιολόγηση

«Εθνικά επιζήμια» χαρακτήρισε τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αφού όπως είπε ταυτιζόμενος με τις θέσεις των «πιο σκληρών από τους δανειστές και του ΔΝΤ» θέτει σε κίνδυνο την προσπάθεια εξόδου της χώρας από την οικονομική κρίση.

«Η στρατηγική του έχει όνομα και αυτό είναι το τέταρτο μνημόνιο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

Αυτό που έχουν στο μυαλό τους στη ΝΔ, είναι πώς θα καταφέρουν να επιστρέψουν στις καρέκλες της εξουσίας που με τόσο πόνο αποχωρίστηκαν. Και αυτήν την φορά δεν θα τους γίνει το χατίρι.

«Και η αξιολόγηση θα κλείσει και η διαπραγμάτευση θα πετύχει», επεσήμανε, προσθέτοντας ότι «η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς υποχωρήσεις σε θέματα αρχών και αυτό είναι ο μεγαλύτερος εφιάλτης για τη ΝΔ που ζητά με πάθος εκλογές».

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «αυτό που επιδιώκει είναι η αποτυχία των διαπραγματεύσεων, και της συζήτησης για το χρέος, ο αποκλεισμός της χώρας από το πρόγραμμα χαλάρωσης της ΕΚΤ. Ταυτίζεται απροσχημάτιστα με το ΔΝΤ και επαναφέρει το success story του κ. Σαμαρά και ξεχνά ότι το 2014 η ΝΔ έφερε την εκλογή προέδρου τον Δεκέμβρη και όχι τον Μάρτη γιατί έβλεπε την αποτυχία του προγράμματος που είχε συμφωνήσει».

Επιπλέον, ανέφερε πως «η ΝΔ ζητά και πάλι εκλογές πριν από μια κρίσιμη αξιολόγηση, προεξοφλώντας ότι αυτή δεν θα κλείσει, αποκρύπτοντας ότι σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων και της δεύτερης αξιολόγησης, που ενδεχομένως θα οδηγούσε και σε εκλογές, θα αποτελούσε την πλήρη καταστροφή της ελληνικής οικονομίας».

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενώπιον της ΚΟ της ΝΔ χαρακτήρισε αναγκαία την πολιτική αλλαγή στη χώρα, ενώ όπως είπε, δεν είναι μόνο η παταγώδης αποτυχία της κυβέρνησης που κάνει επιτακτική την ανάγκη, αλλά είναι και οι διεθνείς ανακατατάξεις.

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι στη ΝΔ έπεσε ο κλήρος να εκφράσει το ρεύμα της πολιτικής αλλαγής. «Δεν είμαστε μπροστά επειδή χάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, είμαστε μπροστά γιατί κερδίζουμε εμείς, ο κόσμος μας ακούει, εκφράζουμε ένα νέο πατριωτικό κίνημα βασισμένο στις δυνάμεις της αλήθειας, μία πλατιά πανστρατιά που θα υπερβεί παραδοσιακές γραμμές», σημείωσε.

«Το αίτημα για πολιτική αλλαγή είναι πλειοψηφικό σήμερα, όχι γιατί το θέλουμε εμείς, αλλά γιατί η κοινωνία δεν αντέχει μία κυβέρνηση που δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Η τάση για πολιτική αλλαγή αποτυπώνεται ξεκάθαρα», είπε συγκρεκριμένα και συμπλήρωσε:

Το τελευταίο διάστημα η ΝΔ έχει πετύχει μία σειρά από μικρές και μεγάλες νίκες.

Στο επίκεντρο και τα εθνικά θέματα

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας διεμήνυσε πως η κυβέρνηση «όσον αφορά θέματα σεβασμού διεθνών συνθηκών, όπως αυτή της Λωζάνης» δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία και πρόσθεσε:

Η ελληνική κυβέρνηση δεν θα δεχθεί τον απαράδεκτο ιστορικό αναθεωρητισμό, η Τουρκία να κατανοήσει ότι η Συνθήκη της Λωζάνης, δεν αμφισβητείται από κανένα στη διεθνή κοινότητα.

«Εμείς δεν θα αμφισβητήσουμε τα δεσμευτικά νομικά κείμενα που αποτελούν τους πυλώνες των σχέσεων μας, αλλά δεν θα επιτρέψουμε και σε κανένα να τα αμφισβητεί», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΝΔ ύστερα από εκτενή αναφορά στις διεθνείς εξελίξεις, τόσο στη γειτονιά της χώρας όσο και παγκοσμίως, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «αντιμετωπίζει τις τεκτονικές γεωπολιτικές εξελίξεις χωρίς ξεκάθαρη στρατηγική».

«Δεν είμαστε μέρος καμίας λύσης, αλλά ένα διαρκές πρόβλημα. Η διεθνής κοινότητα μας αντιμετωπίζει με αισθήματα συμπόνοιας και οίκτου. Η κατανόηση των ξένων δεν είναι αρκετή για να εξασφαλίσει από μόνη της την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων», πρόσθεσε.

«Η Τουρκία είναι απρόβλεπτη, οι δηλώσεις Ερντογάν αμφισβητούν το διεθνές συμβατικό θεμέλιο, τη συνθήκη της Λωζάνης. Είναι απαράδεκτες τοποθετήσεις που προσθέτουν μία ακόμη εστία ανησυχίας στην περιοχή. Η Αλβανία βάζει στο τραπέζι το σύνολο των θεμάτων. Η συμφωνία για το προσφυγικό κρέμεται από μία κλωστή. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, η Ελλάδα βρίσκεται στο περιθώριο, η κυβέρνηση δεν έχει ξεκάθαρη εθνική στρατηγική», είπε ακόμα.