Ενα μίνι θρίλερ εξελίσσεται γύρω από τη συνάντηση του Washington Group για το ελληνικό χρέος. Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δια της εκπροσώπου της να διέψευσε ότι θα πραγματοποιηθεί συνάντηση .

Νωρίτερα, η Deutsche Welle μετέδωσε ότι η συνάντηση απλά αναβάλλετο.  Εκπληξη πάντως προκάλεσε η άγνοια για την ακύρωση του mini eurogroup που εκδήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Λίγο αργότερα το γερμανικό πρακτορείο MNI παρά τη διάψευση του Βερολίνου υποστήριξε πως η μίνι σύνοδος για την Ελλάδα δεν ματαιώθηκε, θα πραγματοποιηθεί, απλώς άλλαξε η ημερομηνία για να αποφευχθεί η προσοχή των ΜΜΕ.

Όμως τι συνέβη και ματαιώθηκε η συνάντηση του Washington Group στο Βερολίνο; Σύμφωνα με πληροφορίες Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ενοχλήθηκε από τις διαρροές που προηγήθηκαν για τη συνάντηση γι’ αυτό και προχώρησε σε διάψευση. Άλλες πληροφορίες συνδέουν τη δήλωση διάψευσης με το γεγονός ότι το ΔΝΤ έσπευσε να δηλώσει ότι στη συνάντηση αυτή δεν θα παραστεί η κα Λαγκάρντ πράγμα που ερμηνεύθηκε σαν σκληρή στάση επιφύλαξης από την πλευρά του ΔΝΤ για να βρεθεί συμβιβαστική λύση στις διαφορές με την Ευρωζώνη για το ελληνικό χρέος.

Επίδειξη δύναμης από το Σόιμπλε

Η αλήθεια όμως βρίσκεται αλλού. Η αναβολή της προγραμματισμένης συνάντησης του «μίνι Εurogroup» αποτελεί επίδειξη δύναμης από το γερμανό υπουργό Οικονομικών, ο οποίος ήθελε να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα για τα ποιος είναι το «αφεντικό» στην Ευρώπη. Από την άλλη πλευρά ο κ. Σόιμπλε γνωρίζοντας ότι η Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Γαλλία και η Ιταλία θα προσέρχονταν στη συνεδρίαση με γραμμή υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ματαίωσε τη συνάντηση για να καταδείξει πως αυτός έχει το μαχαίρι και το πεπόνι για το ελληνικό ζήτημα. Η στάση αυτή φέρεται να έχει προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια των κυρίων Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και Μάριο Ντράγκι αλλά και του ευρωπαίου επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί.