Καθώς πλησιάζει η ημερομηνία – κλειδί της 5ης Δεκεμβρίου, όταν και θα συνεδριάσει το Eurogroup για την αξιολόγηση και την έναρξη της συζήτησης για το χρέος, εντείνονται οι παρασκηνιακές διεργασίες και οι υπόγειες κόντρες μεταξύ των βασικών πρωταγωνιστών του δράματος.

Κομισιόν, ορισμένες χώρες της ευρωζώνης με προεξέχουσα τη Γερμανία και ΔΝΤ προσπαθούν να λύσουν τον γόρδιο δεσμό που αφορά τη συμμετοχή ή μη του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, κάτι το οποίο τείνει να εξελιχθεί σε… θέατρο του παραλόγου: Και αυτό γιατί, ναι μεν οι σκληροί του ευρώ (Γερμανία, Ολλανδία, Φινλανδία) τονίζουν σε όλους τους τόνους ότι θέλουν την παραμονή του μνημόνιο, ωστόσο εμφανίζονται διστακτικοί να εκπληρώσουν έναν βασικό όρο που τίθεται: Να εκπονήσουν τα μέτρα που χρειάζεται για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος, ώστε να πληρωθεί και ο αντίστοιχος όρος στο καταστατικό του ΔΝΤ. Με δεδομένο ότι κατά το παρελθόν, ο εν λόγω όρος έχει παραβιαστεί για να μπει το Ταμείο στα προηγούμενα μνημόνια με τις συνεπακόλουθες συνέπειες, το Διοικητικό Συμβούλιο, δεν θα λάβει οριστικές αποφάσεις ελαφρά την καρδία.

Όπως μετέδωσαν σήμερα οι Financial Times, πλέον το ΔΝΤ έχει παγώσει την απόφασή του για συμμετοχή στο πρόγραμμα, μέχρι την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης όταν και προβλέπεται η έναρξη της συζήτησης για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Τα χρονικά όρια μοιάζουν να είναι πιεστικά καθώς, στην εξίσωση μπαίνει και ακόμη ένας εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας: Ο Ντόναλντ Τραμπ αναλαμβάνει καθήκοντα στον Λευκό Οίκο τον Φεβρουάριο και εάν δεν συμφωνήσουν Ευρωπαίοι και Ταμείο, τα πολιτικά εμπόδια που θα μπουν, ίσως να είναι ανυπέρβλητα καθώς ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ έχει ταχθεί κατά της περαιτέρω εμπλοκής των ΗΠΑ (ακόμη και έμμεσης μέσω του Ταμείου) στα ευρωπαϊκά τεκταινόμενα.

Σε αυτό το πλαίσιο, λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες ημέρες πυρετώδεις διεργασίες μεταξύ των βασικών πρωταγωνιστών του ελληνικού δράματος, με χαρακτηριστικότερη την απόπειρα να συγκλιθεί το άτυπο όργανο που συζητά τα ελληνικά ζητήματα, το Washington Group. Σε αυτό συμμετέχουν οι ΥΠΟΙΚ των ισχυρότερων οικονομιών της ευρωζώνης, (Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Ολλανδία, Ισπανία), εκπρόσωποι της ΕΚΤ, της Κομισιόν και του ΔΝΤ. Τη χθεσινή διαρροή –που ορισμένοι εκτίμησαν πως έγινε από τις Βρυξέλλες- της Suddedeutsche Zeitung περί συνεδρίασης την ερχόμενη Παρασκευή στο Βερολίνο, έσπευσε να διαψεύσει μετ επιτάσεως το Γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. Ωστόσο, τα δεδομένα άλλαξαν εκ νέου, όταν λίγες ώρες αργότερα το πρακτορείο ΜΝΙ, που ανήκει στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, μετέδωσε πως η διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί, αλλά μεταγενέστερο χρόνο και σε κάθε περίπτωση πριν το κρίσιμο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Η στάση του Βερολίνου μπορεί να ερμηνευτεί με διάφορους τρόπους:

  • Από τη μία ίσως να υπήρξε ενόχληση από τη δημοσιότητα που έλαβε το θέμα, πόσο μάλλον σε μία χρονική περίοδο που άρχισε η προεκλογική περίοδος, και κάθε είδηση που αφορά την Ελλάδα, πολλώ δε μάλλον όταν αφορά τα σενάρια ελάφρυνσης του χρέους, διώχνει ψηφοφόρους από το κυβερνών κόμμα, το CDU.
  • Από την άλλη, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το γεγονός ότι απλώς ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα ήθελε να έχει τα χέρια του λυμένα, και να μην προσέλθει σε ένα άτυπο όργανο που γνωρίζει πως οι συσχετισμοί είναι αρνητικοί γι αυτόν. Ως γνωστόν, ο παλαίμαχος πολιτικός αισθάνεται πιο άνετα στο Eurogroup, ένα όργανο που ελέγχει και συνήθως περνάει τη γραμμή του.  

Τα στρατόπεδα

Οι εξελίξεις αυτές ωστόσο καταδεικνύουν κάτι ακόμα. Ότι δηλαδή στο παρασκήνιο μαίνεται ένας άγριος πόλεμος μεταξύ των βασικών πρωταγωνιστών για την Ελλάδα, χωρίς την Ελλάδα, με τρία κύρια στρατόπεδα:

  • Από τη μία είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο ως γνωστόν για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα βάσει καταστατικού θα πρέπει να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Ταυτόχρονα κατακρίνει την ελληνική κυβέρνηση για ανεπάρκεια στην υλοποίηση διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Τα στελέχη του ΔΝΤ έχουν αρχίσει να χάνουν την υπομονή τους καθώς, παρά τις υποχωρήσεις που έγιναν από το Ταμείο [σε αυτό το πλαίσιο η δήλωση του Τζέρι Ράις στις 10 Νοεμβρίου, ότι δηλαδή το ΔΝΤ δέχεται και την εκπόνηση ενός οδικού χάρτη για το χρέος, και δεν είναι ανάγκη να ληφθούν εκ των προτέρων μέτρα ελάφρυνσης] οι ευρωπαίοι δεν καταθέσουν αξιόπιστες προτάσεις για το ελληνικό χρέος.
  • Η Κομισιόν από την πλευρά της εμφανίζεται αρκετά υποστηρικτική προς τις ελληνικές θέσεις, τόσο στο θέμα των μεταρρυθμίσεων και στα εργασιακά, όσο και για την ελάφρυνση χρέους. Δηλαδή, στελέχη της Επιτροπής, όπου σταθούν και όπου βρεθούν διαμηνύουν ότι θα πρέπει να αρχίσει άμεσα η συζήτηση για τα σχετικά μέτρα. Ενώ οι πρόσφατες προτάσεις για χαλάρωση της λιτότητας και αύξηση των επενδύσεων ήχησαν… χαρμόσυνα στα αυτιά της ελληνικής κυβέρνησης. Ακόμα πολλά είναι τα στελέχη της που εμφανίζονται εξόχως δυσαρεστημένα από τη σκληρή γραμμή του Βερολίνου απέναντι στη χώρα μας.
  • Και τέλος υπάρχει η Γερμανία. Η Άνγκελα Μέρκελ την περασμένη Κυριακή ανακοίνωσε ότι θα είναι εκ νέου υποψήφια στις εκλογές του 2017, γεγονός που σήμανε και το εναρκτήριο λάκτισμα της προεκλογικής περιόδου. Και ο υπουργός της των Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φρόντισε ήδη να προλειάνει το έδαφος, σκληραίνοντας τη στάση του απέναντι στην Ελλάδα και στην Κομισιόν εξαπολύοντας απανωτές επιθέσεις. Ιδίως απέναντι στην Αθήνα, ο Σόιμπλε έσπασε την… αφωνία του, και τις τελευταίες δέκα ημέρες τα βέλη μπορούν να συγκριθούν μόνο την περίοδο της διαπραγμάτευσης του 2015 όταν και είχε απέναντί του τον Γιάνη Βαρουφάκη. «Άνοιξε» τη βεντάλια πολύ πέρα από το χρέος εξαπολύοντας πυρά και για το ασφαλιστικό, τα εργασιακά, τη δημόσια διοίκηση, όπως επίσης και τα κοινωνικά επιδόματα

Σε κάθε περίπτωση, οι αναβολές αυτές δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στο κλείσιμο της αξιολόγησης. Και αυτό γιατί καθώς οι διαβουλεύσεις εντείνονται χωρίς να βρεθεί μία λύση, απομακρύνεται εκ των πραγμάτων και το ενδεχόμενο να υπάρξει μία πολιτική απόφαση στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, εκτροχιάζοντας τον προγραμματισμό της ελληνικής κυβέρνησης. Και σε περίπτωση που δεν ληφθούν τα μέτρα για το ελληνικό χρέος, μεγαλώνει ο κίνδυνος να χαθεί το μεγάλο βραβείο: Δηλαδή η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, το οποίο λήγει τον προσεχή Μάρτιο…