Στην αντεπίθεση περνά σήμερα η Γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, μετά από την διάψευση από το Γερμανικό ΥΠΟΙΚ της συνόδου του Washington Group, κάνοντας λόγο για ''μυστικοπάθεια'' του Σόιμπλε σε σχέση με αυτή την συνάντηση, την ώρα που αποκαλύπτει ότι ''οι προσκεκλημένοι είχαν βγάλει ακόμα και τα εισιτήρια'', ενώ ακόμα και η Κριστίν Λαγκάρντ ήταν έτοιμη να κάνει συμβιβασμό.

 

Όπως αναφέρει το άρθρο ''Μια συνάντηση για την Αθήνα δεν λαμβάνει χώρα. Όμως ο χρόνος τρέχει ειδικά για τον ρόλο του ΔΝΤ.  Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Suddeutche Zeitung, τον Μάιο του 2011 ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ αρνήθηκε μια εμπιστευτική συνάντηση έως ότου οι κάμερες μπορούν να τραβούν τις λιμουζίνες των ηγετών στο Λουξεμβούργο. Έαν είναι σοβαρό, πρέπει να γίνεται, δήλωσε ο Γιουνκέρ. Αυτή την εβδομάδα,  μια τέτοια μυστική συνάντηση πάλι δεν έγινε και γίνεται σαφές ότι ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διατηρεί ιδιαίτερη στάση απέναντι στα γεγονότα. 

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Σόιμπλε, μια τέτοια ''μυστική'' συνάντηση και πάλι δεν θα γινόταν, απορρίπτοντας δημοσίευμα της εφημερίδας ότι θα λάμβανε χώρα στο Βερολίνο. Πρόκειται για μια πολιτική ''παρέα'', γνωστή ως ''Washington Group'', που θα συζητήσουν για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες το ΔΝΤ θα μπορούσε να ενταχθεί στο τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα. 

Όπως λέει η εφημερίδα ''η συμμετοχή είναι πολιτική''. Η Γερμανική και η Ολλανδική κυβέρνηση είχαν υποσχεθεί μέσω των κοινοβουλίων τους ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα της Ελλάδας, επειδή η εμπειρία του με τα κράτη σε κρίση θα λειτουργήσει σαν εγγύηση ότι η χώρα μπορεί να σταθεί πάλι στα πόδια της. 

Το πρόβλημα όμως είναι ότι το ΔΝΤ εδώ και δύο χρόνια έχει σταματήσει να συμμετάσχει στα προγράμματα για την Ελλάδα, καθώς τα στελέχη του δεν είναι ικανοποιημένα από τις συνθήκες κάτω από τις οποίες γίνονται. Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ήθελε τώρα αυτή την Παρασκευή να κάνει έναν συμβιβασμό για το θέμα στο Βερολίνο.

Αλλά κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να έρχεται. ''Μια τέτοια συνάντηση'' δεν θα γίνει''. Το υπουργείο απέρριψε την αναφορά περί ''κρίσης'' γιατί ''δεν υπάρχει πια κρίση''.

Υποστήριξαν ότι γίνονται εποικοδομητικές συναντήσεις για την πρόοδο της Ελλάδας στις μεταρρυθμίσεις και στις δεσμεύσεις της. Το ερώτημα εάν ήταν ο Σόιμπλε αυτός που συγκάλεσε τη συνάντηση την Παρασκευή το βράδυ και αργότερα την ματαίωσε, η εκπρόσωπος το άφησε αναπάντητο όπως επίσης πότε θα γίνουν αυτές οι συνομιλίες

Αυτή η μυστικότητα του Γερμανικού Υποικ φαίνεται περίεργη. Πρώτον γιατί κάποιοι από τους προσκεκλημένους είχε επιβεβαιώσει τα αεροπορικά τους εισιτήρια και δεύτερον γιατί είναι προφανές ότι ο χρόνος πιέζει. 

Το ΔΝΤ πρέπει να αποφασίσει πριν τον ερχομό του Τραμπ

Οι διαπραγματεύσεις για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα της Ελλάδας γίνονται σε ιδιαίτερα δυσμενές πολιτικό περιβάλλον. Η επικεφαλής του ΔΝΤ έχει δίκη στη Γαλλία τον Δεκέμβριο, καθώς κατηγορείται για αμέλεια σε σχέση με σκάνδαλο. 

Είναι, επίσης, ασαφές το τι θα κάνει ο Ντόναλντ Τραμπ με το ΔΝΤ. Οι Αμερικανοί είναι οι μεγαλύτεροι μέτοχοι του ΔΝΤ. Και δεν είναι μόνο η Γερμανία που υπογραμίζει ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να αποφασίσει τι θα γίνει με το ΔΝΤ πριν έρθει ο Τραμπ στην εξουσία. Υπάρχει ανάγκη και από την Αθήνα για επικύρωση της όποιας προόδου. Την Τρίτη οι θεσμοί αναχώρησαν από την Αθήνα, θεωρώντας, ωστόσο, τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν μη επαρκείς. Το ΔΝΤ επιμένει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αποδείξει τα μέτρα που θα πρέπει να πάρει τα επόμενα χρόνια για κατοχυρώσει το πρωτογενές πλεόνασμα. 

Την ίδια στιγμή, η ανάγκη για γρήγορη λύση του θέματος του χρέους έχει εξασθενήσει. Το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι το χρέος πρέπει να είναι βιώσιμο, οι Ευρωπαίοι όμως έχουν δεσμευτεί για συγκεκριμένα αποτελέσματα για να γίνει αυτό.