Σε μια συζήτηση ιστορικού χαρακτήρα με έντονους συμβολισμούς επιδόθηκαν στη Βουλή, ο υπουργός των Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης με αντικείμενο τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων που οδήγησαν τη χώρα στη μνημονιακή επιτροπεία.

Ο κ. Τσακαλώτος που ξεκαθάρισε πως δεν επιθυμεί να κάνει την επιδιαιτησία για το ποιος έφταιξε περισσότερο ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, τόνισε πως όλες οι κυβερνήσεις είχαν μερίδιο ευθύνης καθώς όπως είπε, διατήρησαν τις δαπάνες του κράτους στους ευρωπαϊκούς μέσους όρους, χωρίς ωστόσο να ενδιαφέρονται για τα έσοδα. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τον υπουργό, τα μειωμένα έσοδα μέσω της φοροδιαφυγής ήταν μια μέθοδος των κομμάτων της εποχής να φτιάχνουν κοινωνικές συμμαχίες.

Από τη πλευρά του ο κ. Κακλαμάνης, δήλωσε πως «καταρρίπτεται ο μύθος» των ευθυνών της πενταετούς διακυβέρνησης Καραμανλή, κάνοντας λόγο περί κρυφών ελλειμμάτων ήδη από τη περίοδο διακυβέρνησης Σημίτη». «Το 1999 όταν η Ελλάδα προετοιμάστηκε να μπει στην ΟΝΕ και η τότε κυβέρνηση του Κ. Σημίτη μας έλεγε ότι το έλλειμμα ήταν κάτω από 3%, και μετά ότι ήταν 3,5%», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι μεταγενέστερα στοιχεία δείχνουν πως το έλλειμμα του 99’ ήταν 5,8%. «Το 2003 το έλλειμμα είχε φτάσει 7,8%» και «ότι από το 2004 μέχρι το 2007, δηλαδή, πριν ξεσπάσει η κρίση, το έλλειμμα μεσοσταθμικά είχε μειωθεί σε σχέση με το μεσοσταθμικό έλλειμμα της περιόδου 1995-2003», είπε.

Απαντώντας ο κ. Τσακαλώτος, αντίτεινε πως έχει αλλάξει πανευρωπαϊκός τρόπος υπολογισμού του ελλείμματος, επιρρίπτοντας ευθύνη στη κυβέρνηση Καραμανλή- λέγοντας «εκεί υπάρχει μια ευθύνη»- για τη διετία 08-09.