«Το κοινό ψήφισμα όλων των πολιτικών ομάδων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εισηγείται το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, για τις παραβιάσεις της Δημοκρατίας και του κράτους Δικαίου και τις υπερβολικές αντιδράσεις του Ερντογάν, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα», δήλωσε ο Νίκος Χουντής.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Ακραίως» με τον Τάκη Χατζή και τον Γιώργο Παπαχρήστο, ο ευρωβουλευτής της «Λαϊκής Ενότητας» τόνισε:

Το θέμα της ενταξιακής προοπτικής της Τουρκίας θεωρείτο δέλεαρ, προκειμένου η χώρα να γίνει δημοκρατικό κράτος και να συμμορφωθεί με ορισμένους κανόνες διεθνούς Δικαίου.

«Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έπρεπε να έχουν σταματήσει ήδη, γιατί η Τουρκία εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, όπως είχε δεσμευθεί», επεσήμανε ο κ. Χουντής και πρόσθεσε:

Η ΕΕ είχε καλομάθει τον Ερντογάν και ο ίδιος νόμιζε ότι οι Ευρωπαίοι θα κλείσουν τα μάτια και η Τουρκία θα προσχωρήσει απρόσκοπτα στην ΕΕ . Ενώ πρώτα ο Ερντογάν φαινόταν ότι ήθελε να μπει η Τουρκία στην ΕΕ, τον τελευταίο καιρό φαίνεται να μην την ενδιαφέρει αυτή η προοπτική. 

«Η επαίσχυντη συμφωνία για το προσφυγικό αναγνώρισε κάποια πράγματα στην Τουρκία, όπως το ότι είναι μια ασφαλής χώρα, που της έδιναν συγχωροχάρτι», σημείωσε, ενώ όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές είπε:

Έχουμε τη γνωστή επανάληψη των δήθεν σκληρών διαπραγματεύσεων, που στην ουσία είναι υπαναχώρηση της κυβέρνησης στις απαιτήσεις των δανειστών. Δεν θα γίνει κάτι διαφορετικό, είναι ασφυκτικές οι πιέσεις.