Ένα ντόμινο εξελίξεων και στην ελληνική πλευρά φαίνεται πως έφερε η κατάρρευση των συνομιλιών για το Κυπριακό ανάμεσα στον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.
 
Το παρασκήνιο για τους λόγους που οδήγησαν στην διακοπή των διαπραγματεύσεων που λάμβαναν χώρα εντατικά τους τελευταίους 18 μήνες ανάμεσα σε Ακιντζί και Αναστασιάδη είναι πλούσιο και ενισχύθηκε ιδιαίτερα από κυπριακά δημοσιεύματα, τα οποία έκαναν λόγο για εμπλοκή του Νίκου Κοτζιά στην απόπειρα λύσης των τελευταίων ημερών. 
 
Πάντως σήμερα ο κυβ. εκπρόσωπος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης έσπευσε να χαμηλώσει τους τόνους, τονίζοντας στον ΣΚΑΙ ότι ''οι διαπραγματεύσεις ναυάγησαν λόγω της σύνδεσης του κεφαλαίου του εδαφικού με την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, προσθέτοντας ότι ''δεν πρέπει να εξισώνουμε την Ελλάδα και την Τουρκία σε σχέση με το Κυπριακό και ότι υπάρχει απόλυτη ταύτιση'' Ελλάδας - Κύπρου για το Κυπριακό''.
 
Βαρύνουσας, ωστόσο, σημασίας, με την αρνητική έννοια είναι και η μεταστροφή του Τουρκοκύπριου ηγέτη, ο οποίος οπισθοχώρησε σε όσα είχε αρχικά συζητήσει σε σχέση με την Μόρφου.
 
Τα ξένα δημοσιεύματα υπογραμμίζουν ότι ''στην ουσία, όλα προέκυψαν λόγω της διαφοράς που υπήρχε ανάμεσα στις θέσεις του Κύπριου προέδρου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί ως προς τον αριθμό των προσφύγων που θα επέστρεφαν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση.
 
Το ανώτατο όριο που αποδεχόταν ο κ. Ακιντζί ήταν οι 65.000 χιλιάδες και το κατώτατο που δεχόταν ο κ. Αναστασιάδης οι 78.000. Η διαφορά των 13.000 παρέπεμπε σαφώς στην άρνηση της τουρκοκυπριακής πλευράς να επιστρέψει τη Μόρφου, η οποία επιστρεφόταν με βάση το σχέδιο Ανάν''.
 
Σύμφωνα, εξάλλου με τα δημοσιεύματα ''η εκτίμηση που υπάρχει πια είναι ότι ο τουρκοκύπριος ηγέτης είχε προχωρήσει μόνος την προηγούμενη φορά στην αποδοχή του ποσοστού εδάφους γύρω στο 28,2-29,2%, χωρίς να έχει την έγκριση της Τουρκίας. Έτσι, ενώ διατήρησε τη θέση του σε αυτό το ποσοστό, τη διαφοροποίησε ως προς τον αριθμό των προσφύγων, αποκαλύπτοντας ότι δεν είχε το πράσινο φως να προχωρήσει με τη Μόρφου. Αυτό προκύπτει από τον αριθμό προσφύγων που θα επέστρεφαν στην Μόρφου και ο οποίος φθάνει τις 75 χιλιάδες''.  
 
Άρα, είναι φανερό ότι η αποτυχία των διαπραγματεύσεων έχει ξεκάθαρα την σφραγίδα του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
 
 
Έντονη φαίνεται πως είναι, πάντως, η εμφάνιση σε αυτό το παρασκήνιο το όνομα του έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά. 
 
Δημοσίευμα, μάλιστα, της εφημερίδα Πολίτης ανέφερε πως είναι ''ο ιθύνων νους των μηδενικών εγγυήσεων και επαίρεται ότι αυτός θα σώσει την αξιοπρέπεια του ελληνισμού.
 
Το ίδιο άρθρο πρόσθεσε, επίσης, ότι ''το ελληνικό ΥΠΕΞ για πρώτη φορά ανακατεύεται σε αυτό τον βαθμό σε θέματα που αφορούν το Κυπριακό, ανατρέποντας το μέχρι τώρα δόγμα «η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται».
 
Το ζήτημα Κοτζιά, όπως αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό προέκυψε το απόγευμα της Δευτέρας και ενώ η διαδικασία ήταν σε εξέλιξη, μετά από έναν non paper.

Το Non Paper Κοτζιά

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η θέση του υπουργού Εξωτερικών αποτυπώθηκε σε non paper που έστειλε το απόγευμα της Δευτέρας 21 Νοεμβρίου, ένα non paper, στο οποίο μάλιστα υπήρχε και σαφής προειδοποίηση προς τον ειδικό απεσταλμένο του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το κυπριακό Εσπεν Μπαρθ Έιντε.
 
Το εν λόγω έγγραφο επισήμαινε ότι «η ελληνική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια επανειλημμένων συνομιλιών με όλους τους παράγοντες που εμπλέκονται στο Κυπριακό πρόβλημα, κατέστησε σαφές ότι συμφωνεί να συμμετάσχει σε πολυμερή συνάντηση, υπό την αίρεση της προηγούμενης συζήτησης και συμφωνίας με την Τουρκία, επί του θέματος των εγγυήσεων και της ασφάλειας. Άνευ διεξαγωγής της συγκεκριμένης συζήτησης, η Ελλάδα δεν πρόκειται να προσέλθει σε πολυμερείς συνομιλίες και αυτό οφείλει να γίνει κατανοητό από όλους, του κ. Έιντε συμπεριλαμβανομένου».
 
Σημειώνεται ότι το non paper εστάλη λίγο πριν από τις 6 το απόγευμα της Δευτέρας, αλλά δυόμισι ώρες αργότερα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών το απέσυρε ως «άκυρο».
 
 
Λίγες ώρες αργότερα, τα κυπριακά μέσα έκαναν λόγο για ''εμπλοκή της Ελλάδας'' σε θέματα που αφορούν το Κυπριακό, ανατρέποντας το δόγμα ''η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται'', αφήνοντας αιχμές για την ανάμιξη του υπουργού Εξωτερικών στις διαπραγματεύσεις, ενώ ακολούθως στην Αθήνα άρχισαν να φουντώνουν οι φήμες για ενδεχόμενη παραίτηση του Ν. Κοτζιά
 
Άμεση ήταν η απάντηση του υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος μιλώντας σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, απέδωσε τα σενάρια αυτά σε σχεδιασμένη και σκοτεινή επίθεση εναντίον του, τονίζοντας ότι δεν υπήρξε ποτέ θέμα παραίτησης και σημείωσε πως σε αυτή την κρίσιμη φάση για τη χώρα δεν θα κάνει τη χάρη κανενός να παραιτηθεί.

Το δραματικό διάγγελμα του Αναστασιάδη 

«Λυπούμαι να καταγράψω τα γεγονότα που μας οδήγησαν στην αποτυχία» ανέφερε ο  Νίκος Αναστασιάδης μετά το «ναυάγιο» των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό στην Ελβετία, επισημαίνοντας ότι δε θα μπει στη διαδικασία επίρριψης ευθυνών και ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα αφήσει να βαραίνει η ευθύνη της κατάληξης την ελληνοκυπριακή πλευρά.
 
Μεταξύ άλλων ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι ήταν ξεκάθαρη η συμφωνία που επετεύχθη  στην πρώτη φάση του Μον Πελερέν και ξεκαθάρισε πως η μετάβαση στο εξωτερικό πραγματοποιήθηκε ύστερα από επιθυμία του Μουσταφά Ακιντζίκαθώς φοβόταν τις διαρροές.
 
Πρόσθεσε δε, ότι θα συζητούντο τα τρία κριτήρια το εδαφικό ποσοστό, η επιστροφή προσφύγων και οι ακτογραμμές. «Προς απόδειξη της βούλησής μου» σημείωσε πως ήταν έτοιμος για ελαφρά απόκλιση  σημειώνοντας πως «εξέφρασα την ετοιμότητά μου να εξετάσω ρυθμίσεις που ενδεχομένως να παρέμεναν υπό ε/κ διοίκηση».
 
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στις ανησυχίες της τουρκοκυπριακής πλευράς αναφορικά με τυχόν αντιρρήσεις της Ελλάδας να συμμετάσχει σε πολυμερή διάσκεψη. Όπως διευκρίνισε ωστόσο, μετά από επικοινωνίες, οι εύλογες ανησυχίες της ελληνικής κυβέρνησης ξεπεράστηκαν και ορίστηκε καταρχήν ημερομηνία πολυμερούς διάσκεψης.
 
Από πλευράς της ελληνοκυπριακής πλευράς τέθηκε το 78 000 ως ελάχιστος αριθμός και το  92.000 ως μέγιστο. Η τουρκοκυπριακή  πλευρά όπως επεσήμανε πρότεινε πως ο αριθμός που θα επέστρεφαν ήταν η υποχώρηση στο 65.000 ήταν εμφανής η πρόθεση της τ/κ εδαφικού με το κεφάλαιο εγγυήσεων και ασφάλειας ανέφερε.  Παρά τις προσπάθειές μου δεν κατέστη εφικτό η τ/κ πλευρά δεν επέδειξε την απαραίτητη ευελιξία με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε στον τερματισμό του διαλόγου.
 
Αναφερόμενος στον Μουσταφά Ακιντζί, ο κ. Αναστασιάδης επισήμανε πως «η θετική ρητορική της Τουρκίας θα πρέπει να μετατραπεί εμπράκτως στη στήριξη του Τουρκοκύπριου ηγέτη ούτως ώστε να πετύχουμε αυτό που επιδιώκουμε. Για να επαναρχίσει ο διάλογος απαραίτητη είναι η συμβολή της Τουρκίας». 
 
Κληθείς, επίσης, να τοποθετηθεί αν υπάρχει σχέδιο β' ξεκαθάρισε ότι ''στόχος είναι η επίλυση του κυπριακού. Η κάθε προσπάθεια είναι να επιτύχει ο διάλογος. Δεν είναι πρόθεσή μου άλλες θέσεις  από τα συμφωνηθέντα όπως είναι από το 77  επεσήμανε προσθέτοντας πως ως σχέδιο β δεν πρόκειται να επιλέξουμε τέτοιες πολιτικές που θα οδηγήσουν στην πραγμάτωση των επιδιωκομένων από πλευράς Τουρκίας''.
 
«Η μη λύση του εδαφικού θα οδηγήσει σε διασύνδεσή του με εγγυήσεις και ασφάλεια υπογράμμισε» ο κ. Αναστασιάδης και πρόσθεσε ότι εφόσον υπάρξει πρόοδος στα κριτήρια και αποτυπωθεί επί χάρτου τότε συγκαλείται άμεσα και η τρίτη φάση.«Εαν δεν λύσουμε το εδαφικό θα οδηγηθούμε σε μία διάσκεψη όπου θα φαίνεται πως θα πιεστούμε για όρους της τουρκικής πλευράς επί των εγγυήσεων.»

Η μεταμόρφωση του Ακιντζί

Αποκαλυπτικό είναι, επίσης, το δημοσίευμα της εφημερίδας ''Πολίτης'' για τις τελευταίες στιγμές της διαπραγμάτευσης, το οποίο αναφέρεται σε έναν '' άλλο Ακιντζί, ο οποίος με το ζόρι κάθισε να ακούσει την τελευταία πρόταση στην διαπραγμάτευση με τον Νίκο Αναστασιάδη'': 
 
 
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είχε ήδη σηκωθεί να φύγει. «Νίκο, τελειώσαμε. Είμαι κουρασμένος, πάω να κοιμηθώ. Χθες βράδυ δεν κοιμήθηκα καθόλου», απάντησε ο Μουσταφά Ακιντζί σε κυνικό ύφος και μόνο από ευγένεια και μετά από παραινέσεις των υπολοίπων δέχθηκε να καθίσει και να ακούσει την πρόταση του προέδρου την οποία όμως απέρριψε.
 
«Ήταν ένας άλλος Ακιντζί. Καμία σχέση με αυτόν με τον οποίο διαπραγματευόμασταν» αποκάλυψε πηγή κοντά στις διαπραγματεύσεις.
 
Ο πρόεδρος της Κύπρου επιχείρησε στην προσπάθειά του να πείσει τον Ακιντζί, να χρησιμοποιήσει τον λαϊκό παράγοντα. «Απόψε χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν για τη λύση και την ειρήνη» στη Λευκωσία, ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης παραπέμποντας στη μεγάλη συγκέντρωση που έκαναν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι εκείνη την ώρα. 
 
Η απάντηση από τον Ακιντζί ήταν:
 
Σιγά τις χιλιάδες, μερικές εκατοντάδες ήταν.