Επίθεση στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα εξαπέλυσε ο τομεάρχης Μετανάστευσης της ΝΔ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, τονίζοντας ότι ''αθέτησε τις υποσχέσεις του'' απέναντι στους κατοίκους της Χίου και ότι ''είναι απολογούμενος''.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρβιτσιώτη: ''Για τον κ. Μουζάλα, όποιος δεν συμφωνεί με αυτά που λέει, κατηγορείται ως ακροδεξιός. Του υπενθυμίζουμε, όμως, ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι ο κατήγορος, αλλά ο απολογούμενος. Πρώτον, γιατί αθέτησε όλες τις υποσχέσεις, που έχει δώσει τόσο απέναντι στους κατοίκους της Χίου, όσο και απέναντι σε όλους τους νησιώτες του Βορειοανατολικού Αιγαίου''.

Όπως πρόσθεσε, ''δεύτερον γιατί η συνεχιζόμενη αδράνεια και αναποφασιστικότητα του τροφοδοτεί ακραίες καταστάσεις. Τρίτον, γιατί αν είχε προετοιμάσει έγκαιρα τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα και στην υπόλοιπη Ελλάδα, για τα οποία τον είχαμε επανειλημμένα προειδοποιήσει, θα είχε αποφευχθεί ο εγκλωβισμός, σήμερα, χιλιάδων παράνομων μεταναστών στα νησιά μας. Η δικαιολογία ότι κάτι τέτοιο θα έθετε τη συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκή Ένωσης και Τουρκίας σε κίνδυνο, αποτελεί μόνο δική του “ερμηνεία”, όπως ο ίδιος ομολόγησε σήμερα''.

Την ίδια στιγμή ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι ο Γιάννης Μουζάλας ''δεν έχει επιταχύνει στο παραμικρό τις διαδικασίες απονομής ασύλου για τους πρόσφυγες, δέσμευση που συμφωνήθηκε σχεδόν πριν από ένα χρόνο στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, ενώ πρόσθεσε ότι '' για εμάς δεν χρειάζεται ειδική αντιμετώπιση των μεταναστών που επιδεικνύουν παραβατική συμπεριφορά. Αρκούν οι προβλέψεις του νόμου και η άμεση παραπομπή τους στην Ελληνική Δικαιοσύνη''.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης κατέληξε, λέγοντας:

Καλούμε την Κυβέρνηση των “αυταπατών” και των “ανοιχτών συνόρων” να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στην ουσία του, σταματώντας τα ψέματα και την αναζήτηση συνενόχων για τα εγκληματικά λάθη και τις παραλείψεις, που έχει έως τώρα διαπράξει.