Την προσδοκία της ελληνικής κυβέρνησης να μπει άμεσα στην ατζέντα των συζητήσεων με τους δανειστές τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους, εξέφρασε στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Βουλής, ο Γιώργος Χουλιαράκης.

Κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2017 ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, δήλωσε πως η προσδοκία της κυβέρνησης είναι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα να συζητηθούν στο επόμενο Eurogroup προκειμένου στο αμέσως επόμενο διάστημα να γίνει η παραμετροποίηση και να αρχίσουν να εφαρμόζονται εντός του 2018.

Ακόμα, τόνισε πως τα βραχυπρόθεσμα μέτρα έχουν ήδη αποφασιστεί, καθώς και ότι εντός του 2017 η χώρα θα πρέπει να μπει στη λεγόμενη ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ (QE).

Ωστόσο ο κ. Χουλιαράκης αναγνώρισε πως η οικονομία της χώρας δεν βρίσκεται ακόμα στο σημείο που θα έπρεπε λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζει, ενώ προειδοποίησε για τους κινδύνους που πηγάζουν από την αβεβαιότητα του διεθνούς περιβάλλοντος, ελέω Brexit, αμερικάνικων εκλογών και της ίδιας της αστάθειας της ΕΕ.

 «Τα επιτόκια δανεισμού είναι σήμερα στα επίπεδα της άνοιξης του 2014 και η προοπτική είναι με την ολοκλήρωση αξιολόγησης να μειωθούν σημαντικά περαιτέρω», δήλωσε εκφράζοντας έτσι την αισιοδοξία του για το μέλλον. 

Τι λέει η αντιπολίτευση

Στον αντίποδα ωστόσο ο Κωστής Χατζηδάκης από τη ΝΔ, δεν φάνηκε να ενστερνίζεται τις απόψεις της πλειοψηφίας υπογραμμίζοντας πως «επιδιώκετε να ξαναγυρίσει η χώρα σε ρυθμούς ανάπτυξης, εκεί που ήταν δηλαδή το 2014». «  Μακάρι να καταφέρετε να βγείτε δοκιμαστικά στις αγορές, όπως το 2014», πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ σημειώνοντας με νόημα και εμφανώς ειρωνική διάθεση: «είστε οι πιο φανατικοί οπαδοί του κ. Σαμαρά και του κ. Βενιζέλου, διότι επιδιώκει να μας γυρίσει εκεί που μας είχαν πάει πριν τρία χρόνια!». Ακόμα προειδοποίησε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πως σύντομα θα έρθει η στιγμή που ακόμα και αν η ΝΔ σταματήσει να ζητάει εκλογές, αυτοί θα παρακαλούν για μια τέτοια εξέλιξη.

«Είναι μια ξεκάθαρη απόπειρα εξαπάτησης», είπε υπό το δικό του πρίσμα ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Κουτσούκος, προσθέτοντας ότι: «με λογιστικού χαρακτήρα απάτες ο προϋπολογισμός αφαιρεί από τους πολίτες με φόρους κι περικοπές περί τα 4,8 δισ ευρώ, για να τους δώσει πίσω λιγότερα από 900 εκατ. ευρώ».

Επικριτικός ήταν ακόμα και ο εισηγητής του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς ο οποίος προειδοποίησε πως την ώρα που η Βουλή συζητά τον προϋπολογισμό, η χώρα δεν γνωρίζει αν θα μετέχει ή όχι στο τρίτο μνημόνιο το ΔΝΤ.

«ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ νομιμοποίησαν με το τρίτο μνημόνιο τις πολιτικές της ΝΔ και ΠΑΣΟΚ» είπε από την πλευρά του ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος  τονίζοντας πως κυβέρνηση κι αντιπολίτευση έχουν ακριβώς τις ίδιες ευθύνες απέναντι στα άλικά στρώματα που πλήττονται.

Ο Δημήτρης Καμμένος από τους ΑΝΕΛ χαρακτήρισε σημαντικό το νομοσχέδιο καθώς «θέτει τις βάσεις για να βγούμε ξανά στις αγορές και για να γίνει η αναδιάρθρωση του χρέους», ενώ ο Γιώργος Κατσαντώνης από την ΕΚ προειδοποίησε για τον κίνδυνο ενεργοποίησης του δημοσιονομικού κόφτη, καταγγέλλοντας παράλληλα το περίπλοκο και γραφειοκρατικό σύστημα. Τέλος αρνητικός εμφανίστηκε ο εισηγητής της ΧΑ, Ηλίας Παναγιώταρος κάνοντας λόγο για «άθλιο» νομοσχέδιο.