current views are: 7

24 Νοεμβρίου 2016
Δημοσίευση16:58

To Washington Group, το κλειδί των (εκλογικών) εξελίξεων

Σε «πορτοκαλί» ετοιμότητα έθεσε χθες κυβέρνηση και κόμμα ο Αλέξης Τσίπρας. 

Δημοσίευση 16:58’

Σε «πορτοκαλί» ετοιμότητα έθεσε χθες κυβέρνηση και κόμμα ο Αλέξης Τσίπρας. 

Σε «πορτοκαλί» ετοιμότητα έθεσε χθες κυβέρνηση και κόμμα ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρώτος λόγος είναι η αβέβαιη ως τώρα συνέχεια της αξιολόγησης και οι άκομψες «τρικλοποδιές» του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο να ανοίξει η συζήτηση για το ελληνικό χρέος.

Ο δεύτερος λόγος όμως «ακουμπά» σε εγχώριους λόγους, όπως η αύξηση της πίεσης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, επίσης οι δημοσκοπήσεις του επόμενου διαστήματος και ως το τέλος της άνοιξης. Είναι λοιπόν η περίοδος κατά την οποία η κυβέρνηση κάνει «κοιλιά», αλλά το ζητούμενο για το Μέγαρο Μαξίμου είναι να παραμείνει σε μια διαφορά από την προπορευόμενη ΝΔ, που να μπορεί να ανατραπεί.

Πώς θα το καταφέρει αυτό; Με το κλείσιμο της αξιολόγησης και την αλλαγή του επενδυτικού κλίματος. Αλλά και με την προώθηση στοχευμένων μέτρων υπέρ αδυνάτων, όπως για παράδειγμα η επέκταση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης από την αρχή του έτους στο σύνολο της χώρας. Με την ενίσχυση της δημόσιας υγείας και παιδείας κ.α.

Πριν από όλα αυτά, σε κάθε περίπτωση οι εξελίξεις κρέμονται από μια κλωστή και τη διεξαγωγή συγκεκριμένα (ή μη) του Washington Group, με την Αθήνα να παρακολουθεί με αγωνία τις κινήσεις των μεγάλων παικτών. Ουδείς θέλει να φανταστεί τι θα συμβεί αν οι ισχυροί του πλανήτη δεν συναντηθούν ποτέ. Τι επιπτώσεις θα έχει αυτό στη συζήτηση για το χρέος, αλλά και την αξιολόγηση κατ’ επέκταση. Η κυβέρνηση αισιοδοξεί πάντως ότι ο Β. Σόιμπλε θα υποχωρήσει τελικά, όσο και αν η λέξη «χρέος» παραμένει απαγορευμένη λέξη για εκείνον.

Η σημερινή «βροχή» δημοσιευμάτων για πρόωρες εκλογές ωστόσο υποχρέωσε τον αρμόδιο υπουργό διεξαγωγής τους, τον Πάνο Σκουρλέτη, να προβεί σε διάψευση των σεναρίων με το επιχείρημα ότι η προσφυγή στις κάλπες είναι κάτι που δεν συμφέρει ούτε την Ελλάδα ούτε την Ευρώπη. Είχε προηγηθεί ο «πρωινός καφές» στο Μ. Μαξίμου και με τη συμμετοχή του υπουργού Εσωτερικών. (Θα πρέπει ωστόσο να θυμίσουμε ότι η τοποθέτησή του στο συγκεκριμένο Υπουργείο είχε συνοδευτεί την ημέρα του ανασχηματισμού από φημολογία ότι πηγαίνει με στόχο την προετοιμασία του εκλογικού σκηνικού).

Όμως ο κ. Σκουρλέτης είπε και κάτι ακόμη που πέρασε στα «ψιλά»:

Μπορούμε και χωρίς το ΔΝΤ, αν επιμένει σε τέτοιου είδους θέματα (σ.σ. τα εργασιακά).

Μπορεί να υπάρχει αλλά υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Άποψη που -ας σημειωθεί-  έχει και άλλους θιασώτες εντός της κυβέρνησης.

Πολλά τα (ανοιχτά) μέτωπα για την κυβέρνηση, άγνωστη η κατάληξη!


σχετικα αρθρα