Κάθετος ως προς το τι μπορεί αλλά κυρίως τι δεν μπορεί να γίνει με τη βραδυφλεγή βόμβα του προσφυγικού-μεταναστευτικού, εμφανίστηκε ο Γιάννης Μουζάλας, επιβεβαιώνοντας έτσι το τεράστιο πρόβλημα που έχει προκληθεί σε σειρά νησιών της χώρας. Παράλληλα, ο υπουργός εξέφρασε τη λύπη του για τα τραγικά γεγονότα στη Μόρια, λέγοντας πως «θα μπορούσε να συμβεί οπουδήποτε αλλά επειδή συνέβη εκεί, μας στενοχωρεί περισσότερο».

Απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις βουλευτών, ο αρμόδιος υπουργός ξεκαθάρισε πως οποιαδήποτε ενέργεια μεταφοράς, προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά στην ενδοχώρα, κινδυνεύει να προκαλέσει την κατάρρευση της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, εξέλιξη που σύμφωνα με τον ίδιο θα πυροδοτούσε ανεξέλεγκτο κύμα εισροής από την γείτονα. 

«Αν καταπέσει η συμφωνία με την Τουρκία θα έρχονται 1.500 ως 4.000 μετανάστες την ημέρα στα νησιά. Η συμφωνία με την Τουρκία μας βοήθησε έχει γλιτώσει μέχρι στιγμής τη χώρα μας από ένα αριθμό μεταναστών κοντά στις 150.000», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μουζάλας.

Την ίδια στιγμή όμως από το ύφος των ερωταπαντήσεων διεφάνη και η ξεκάθαρη διάσταση απόψεων της πολιτικής ηγεσίας και των εκπροσώπων των τοπικών κοινωνιών που εκδηλώθηκε ανοιχτά μέσω της κόντρας του υπουργού με τον βουλευτή Σάμου του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Σεβαστάκη. Οι δυο τους διασταύρωσαν τα ξίφη τους με τον βουλευτή να ζητά εξηγήσεις για τους κυβερνητικούς χειρισμούς και να προειδοποιεί ανοιχτά πως οι τοπικές κοινωνίες έχουν στραφεί ανοιχτά πλέον κατά της συμφωνίας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μουζάλας, συσχέτισε ανοιχτά τα γεγονότα της Χίου με την παρουσία βουλευτών και στελεχών της Χρυσής Αυγής στην περιοχή. «Υποκινήθηκαν άλλες αντιδράσεις, είχαμε χρίσεις μολότοφ. Η αστυνομία τα διερευνά απευθύνεται και εκεί το ερώτημά σας, χρήζει διερεύνησης», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Τα νησιά δεν θα απεγκλωβιστούν άμεσα λόγω της υπάρχουσας συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας», είπε. « Τα νησιά δεν θα γίνουν αποθήκη. Υπάρχουν χώρες στην Ευρώπη που έχουν αυτό το σχέδιο αλλά η θέση της κυβέρνησης είναι πως αυτό δεν θα συμβεί ποτέ», είπε και εξήγησε πως αν «σπάσει» η συμφωνία τότε τα νησιά θα αντιμετωπίσουν μεγάλα προβλήματα αντίστοιχα με τα περσινά.

Σημείωσε δε πως για να πάψουν οι τραγωδίες θα πρέπει να δοθούν καινούργια camp, για να αραιώσει ο πληθυσμός, ενώ προειδοποίησε πως αν δεν συμβεί αυτό οι συνθήκες θα είναι τραγικές. 

Πάντως κατηγόρησε και τις τοπικές κοινωνίες πως υιοθετούν τη λαϊκίστικη θέση που λέει «να φύγουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες από τα νησιά». «Δεν τους φέρνει η κυβέρνηση και αν φύγουν αυτοί θα έρθουν άλλοι πολλαπλάσιοι», είπε.  

«Η πρότασή σας θέτει σε κίνδυνο τη συμφωνία που είναι και η πολιτική απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ», απάντησε ο κ. Μουζάλας, αφήνοντας να εννοηθεί πως ο βουλευτής εναντιώνεται στη κυβερνητική πλειοψηφία. Πρόσθεσε ακόμα, ότι για να γίνει πολιτιστικός διαχωρισμός των προσφύγων θα πρέπει να δημιουργηθούν νέοι χώροι, κάτι που υπενθύμισε στον κ. Σεβαστάκη πως δεν αποδέχεται η ίδια η τοπική κοινωνία. 

Ο τελευταίος ωστόσο υπενθύμισε στον υπουργό τη δέσμευση της κυβέρνησης περί μη αύξησης του αριθμού των ατόμων στα κέντρα, υπογραμμίζοντας πως στην πράξη οι πρόσφυγες και μετανάστες στη Σάμο έχουν αυξηθεί από τους 700 στους 2.700 το τελευταίο χρόνο.

«Έχω την εντύπωση πώς παρά το ότι πιέζεστε, πρακτικές λύσεις πρέπει και μπορεί να δοθούν», επεσήμανε ο κ. Σεβαστάκης, συμπληρώνοντας:

Οι νησιώτες σάς άκουσαν να λέτε όχι σε δεύτερο hot spot και τώρα ακούνε για τον πολλαπλασιασμό τους. 

«Η αργοπορία στην εξέταση των αιτήσεων ασύλου προκαλει ασφυξία», ανέφερε επίσης και πρόσθεσε: «Υπάρχουν διαφορές πολιτισμικές διαφορές μεταξύ των προσφύγων που θίγουν τους πιο ευάλωτους. Η συνολική δυσφορία και κοινωνική αστάθεια εξαπλώνεται στον μέσο πολίτη, που μέχρι πρότινος ήταν περιορισμένες σε ακραίες ομάδες». «Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα της αποσυμφόρησης;», ζήτησε να μάθει ο κ. Σεβαστάκης από τον αρμόδιο υπουργό.