Τη θλίψη τους για το τραγικό δυστύχημα στη Μόρια εκφράζουν κόμματα και φορείς και, παράλληλα, στρέφουν τα πυρά τους προς την κυβέρνηση, σημειώνοντας τις ευθύνες που υπάρχουν για τους πολιτικούς χειρισμούς στο προσφυγικό, αλλά και στις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων. 

Νέα Δημοκρατία 

"Εκφράζουμε τη βαθειά μας θλίψη για το τραγικό συμβάν στη Μόρια της Λέσβου. Όπως και όλοι οι Έλληνες, είμαστε και εμείς συγκλονισμένοι. Εμείς δεν ζητάμε παραιτήσεις, όπως κάποιοι έσπευδαν να ζητήσουν κατά το πρόσφατο παρελθόν, επιχειρώντας να αποκομίσουν μικροπολιτικά οφέλη από τέτοια δραματικά γεγονότα", αναφέρει σε δήλωση του ο Τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Β’ Αθήνας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. 

"Ζητάμε, όμως, από την κυβέρνηση", προσθέτει, "να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε ενώπιον του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών. Και, εφόσον - όπως αποδεικνύεται - δεν έχει, να υιοθετήσει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης που έχει καταθέσει, από τις αρχές Ιουνίου, η Νέα Δημοκρατία για τη διαχείριση του προσφυγικού - μεταναστευτικού προβλήματος"

ΠΑΣΟΚ 

"Η αδιαφορία και ο κυνισμός της κυβέρνησης οδήγησαν στην χτεσινή τραγωδία. Δεν άκουσαν τις φωνές απελπισίας και απόγνωσης κατοίκων και προσφύγων", αναφέρει σε ανακοίνωση του το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ. "Εκφράζουμε τη βαθιά μας οδύνη για τις χαμένες αθώες ψυχές. Η αποπομπή  όλων όσων είναι διοικητικά υπεύθυνοι είναι αυτονόητη εξέλιξη. Ο πρωθυπουργός έχει όλη την πολιτική ευθύνη".

ΚΚΕ 

"Το χτεσινό τραγικό δυστύχημα στη Μόρια της Λέσβου είναι αποτέλεσμα της κατάστασης που, με ευθύνη κυβέρνησης – ΕΕ, επικρατεί στα νησιά του Αιγαίου και χαρακτηρίζεται από το διπλό εγκλωβισμό περισσότερων από 16.000 προσφύγων και μεταναστών, κάτω από άθλιες συνθήκες διαβίωσης, από πολύμηνες καθυστερήσεις στην εξέταση των αιτήσεων ασύλου και αβεβαιότητα για την τύχη τους, με επιπτώσεις και στη ζωή των κατοίκων των νησιών", αναφέρει σε ανακοίνωση του το Γραφείο Τύπού της ΚΕ του ΚΚΕ.

Όπως αναφέρει "αποτελεί επιτακτική ανάγκη το αίτημα, που έθεσε το ΚΚΕ σε επίκαιρη ερώτησή του, για: Άμεσο απεγκλωβισμό των προσφύγων-μεταναστών από τα νησιά και, στη συνέχεια, από τη χώρα, το κλείσιμο των hotspots και την εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών προσωρινής υποδοχής και καταγραφής, την αποκατάσταση των πιθανών ζημιών που οφείλονται στην αναγκαστική συμβίωση σε ακατάλληλους χώρους και περιοχές. Άμεση αντιμετώπιση της προβοκατόρικης δράσης φασιστοειδών και αντιδραστικών δυνάμεων". 

Ποτάμι 

"Οι νεκροί στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας δεν θέλουν λόγια και κάρτες συμπαράστασης απο την Ευρώπη. Κυβέρνηση και Ε.Ε έχουν ευθύνες" αναφέρει ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης

Ένωση Κεντρώων 

"Η Ε.Ε πρέπει επιτέλους να στείλει τους ανθρώπους που έχει υποσχεθεί στα νησιά για να προχωρήσουν οι διαδικασίες ασύλου. Όχι άλλα έγγραφα. Η κυβέρνηση να προστατέψει τις οικογένειες των προσφύγων, να απομακρύνει όσους καταστρέφουν & ένας υπουργός να μένει μόνιμα στα νησιά", αναφέρει σε ανακοίνωση της η Ένωση Κεντρώων. 

Σημειώνει πως "η χθεσινή τραγωδία στη Μόρια της Λέσβου αποδεικνύει περίτρανα τις ευθύνες που έχει η κυβέρνηση για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών και την παραμονή τους στην χώρα μας". Η Ένωση Κεντρώων ζητά "σε κάθε hot spot να φιλοξενείται συγκεκριμένος αριθμός προσφύγων, έτσι ώστε να είναι ανθρώπινη η ζωή τους".

ΣΥΡΙΖΑ

Σε ανακοίνωση του το κυβερνητικό κόμμα σημειώνει πως "ο  τραγικός θάνατος των δύο ανθρώπων στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας αποτελεί ένα γεγονός που μας συγκλονίζει και μας κινητοποιεί για να εντείνουμε ακόμα περισσότερο τις δράσεις αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες και τις προσπάθειες για την ασφαλή και αξιοπρεπή διαβίωσή τους".

Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει πως "οι αρμόδιες αρχές της Πολιτείας οφείλουν να ενισχύσουν τα μέτρα για την ασφαλή και αξιοπρεπή διαβίωση των προσφύγων. Η βελτίωση των συνθηκών ζωής προϋποθέτει την άμεση λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων, ώστε οι δομές φιλοξενίας να πληρούν όλους τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας. Ενόψει, μάλιστα, του χειμώνα, καθίσταται επιτακτική ανάγκη, τόσο για τους ίδιους, όσο και για την ομαλή συμβίωσή τους με τους μόνιμους κατοίκους των τόπων φιλοξενίας τους.

Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, ο ελληνικός λαός έχει επιδείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη του στους πρόσφυγες που έχουν καταφτάσει στη χώρα μας. Η ενίσχυση του κινήματος αλληλεγγύης των τοπικών κοινωνιών απέναντι στους πρόσφυγες αποτελεί την πιο ισχυρή απάντηση στη δράση των ακροδεξιών ομάδων που πρέπει να απομονωθούν.

Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της και να εφαρμοστούν οι συμφωνίες για την αναλογική και δίκαιη κατανομή των προσφύγων, καθώς και για τη στήριξη στις χώρες που δέχονται τις προσφυγικές ροές. Η εθελοτυφλία και η κωλυσιεργία της Ευρώπης, η ανάπτυξη εθνικιστικών λογικών, είναι βόμβες στα θεμέλιά της. Ο κίνδυνος για την Ευρώπη δεν είναι οι κατατρεγμένοι των πολέμων, αλλά η ξενοφοβία και η άνοδος της ακροδεξιάς".
.

ΚΕΔΕ 

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι τοπικές κοινωνίες από τότε που ξέσπασε η προσφυγική κρίση, έχει αναδείξει το ανθρώπινο πρόσωπο της ελληνικής κοινωνίας.Δυστυχώς όμως οι κυβερνητικοί χειρισμοί οδήγησαν στο χθεσινό τραγικό γεγονός που συνέβη στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στη Μόρια της Μυτιλήνης, με συνέπεια την απώλεια ανθρωπίνων ζωών", σημειώνει σε δήλωση του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ.Πατούλης. 

"Η κυβέρνηση έσπειρε ανέμους και θέρισε θύελλες. Καλούμε τον αρμόδιο υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ.Μουζάλα αντί να αποδίδει ευθύνες στους Δημάρχους και στις τοπικές κοινωνίες να εφαρμόσει, επιτέλους, μία ολοκληρωμένη πολιτική στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος. Καλούμε επίσης την κυβέρνηση να ξεκινήσει μία ουσιαστική συζήτηση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, προκειμένου να μην έρθουμε αντιμέτωποι και με ακόμη χειρότερα. Τα ψέματα τελείωσαν, συμπληρώνει.

Γιατροί χωρίς Σύνορα 

"Ποιος ευθύνεται αν χιλιάδες πρόσφυγες μένουν ακόμη σε σκηνές και καταφεύγουν σε τέτοια μέσα για να μαγειρέψουν και να ζεσταθούν;" καταγγέλλουν μέσω twitter οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα για τη θανάσιμη πυρκαγιά στο κέντρο υποδοχής της Μόριας στη Λέσβο. 

"Στη Μόρια στοιβάζεται διπλάσιος αριθμός προσφύγων και η ΕΕ απλώς παρακολουθεί τις ζωές να χάνονται εξαιτίας της συμφωνίας της με την Τουρκία" τονίζουν σε μήνυμά τους και συμπληρώνουν: "Πόσοι άνθρωποι χρειάζεται να χάσουν τη ζωή τους για να πάρουν μέτρα οι Αρχές;"

Γιατροί του κόσμου

Τη βαθιά οδύνη τους για τον τραγικό χαμό των δύο προσφύγων εξαιτίας της χθεσινής πυρκαγιάς στο κέντρο υποδοχής της Μόριας εκφράζουν, με ανακοίνωσή τους, οι Γιατροί του Κόσμου και καλούν τις Αρχές να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και της ασφάλειας εντός των κέντρων φιλοξενίας σε όλη τη χώρα.

Όπως περιγράφουν, κλιμάκιο της οργάνωσης παρέμεινε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες εντός του κέντρου, περιθάλποντας τραυματίες και βοηθώντας όλους όσοι είχαν ανάγκη. Σήμερα, επέστρεψαν κανονικά εντός του κέντρου, λειτουργώντας τα ιατρεία της οργάνωσης και παρέχοντας πλήρη ιατρική και ψυχοκοινωνική κάλυψη. «Τραγικά περιστατικά σαν το χθεσινό αναδεικνύουν τις ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης υπό τις οποίες ζουν οι άνθρωποι που έφτασαν στη χώρα μας ως πρόσφυγες και μετανάστες», επισημαίνουν οι Γιατροί του Κόσμου και κάνουν λόγο για χώρους φιλοξενίας «χωρίς επίσημο καθεστώς και κανονισμούς λειτουργίας, ακατάλληλους για χειμερινή διαβίωση και με ελλιπείς παρεχόμενες υπηρεσίες για τους διαβιούντες σε αυτά».