current views are: 4

25 Νοεμβρίου 2016
Δημοσίευση17:25

Τσίπρας: Ο σχεδιασμός της Θράκης είναι εθνικής σημασίας

“Ο σχεδιασμός που βάζει τη Θράκη στο επίκεντρο της αναπτυξιακής προσπάθειας, δεν αφορά μία παράταξη και μία κυβέρνηση”, είπε ο πρωθυπουργός σε σύσκεψη φορέων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, στην Κομοτηνή. 

Δημοσίευση 17:25’

“Ο σχεδιασμός που βάζει τη Θράκη στο επίκεντρο της αναπτυξιακής προσπάθειας, δεν αφορά μία παράταξη και μία κυβέρνηση”, είπε ο πρωθυπουργός σε σύσκεψη φορέων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, στην Κομοτηνή. 

Πολιτική προτεραιότητα της κυβέρνησης θα είναι «η ανάπτυξη με κοινωνικό και γεωγραφικό πρόσημο, που θα αφορά ιδιαίτερα τις περιφέρειες της χώρας που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες πληγές από την κρίση αλλά και διαθέτουν, ταυτόχρονα, εθνική και αναπτυξιακή σημασία για τον τόπο», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, σε σύσκεψη φορέων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, στην Κομοτηνή. Ο πρωθυπουργός είπε πως είναι εθνικός στόχος το επόμενο χρονικό διάστημα η ανάπτυξη με δημιουργία θέσεων εργασίας. 

«Θεωρώ ότι η Θράκη είναι μία περιοχή που αξίζει ιδιαίτερης προσοχής και που έχει σημαντικές δυνατότητες να αναβαθμιστεί σε έναν κόμβο διαμετακομιστικό, εμπορικό και ενεργειακό, με αναφορά και εμβέλεια στην ευρύτερη βαλκανική περιοχή και στην νοτιοανατολική Ευρώπη. Να αποτελέσει το πεδίο σύνδεσης και μεταφοράς ενέργειας από την Ανατολή προς τη Δύση, αλλά και μεταφορών από τη Μεσόγειο προς την Μαύρη θάλασσα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Αλ. Τσίπρας υποστήριξε ότι βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη καμπή μετάβασης για την οικονομία, σε μία περίοδο που έχουν καταγραφεί θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2016 και προβλέπονται πολύ θετικοί ρυθμοί για όλο το 2017. «Δεν είναι τυχαίο που επέλεξα να ξεκινήσω την πρώτη περιοδεία σε περιφέρεια που πραγματοποιώ ως πρωθυπουργός από την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη. Ο σχεδιασμός που βάζει τη Θράκη στο επίκεντρο της αναπτυξιακής προσπάθειας, δεν αφορά μία παράταξη και μία κυβέρνηση. Είναι εθνικής και στρατηγικής σημασίας. Και σε αυτήν την προσπάθεια σάς θέλουμε και συνεργάτες», είπε ο πρωθυπουργός προς τους φορείς της περιοχής.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης μπορεί να γίνει ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της Βαλκανικής, την ίδια ώρα που ο αγωγός φυσικού αερίου διαμορφώνει τη χώρα ένα πολύ σημαντικό ενεργειακό κόμβο.  Αναφέρθηκε στη σιδηροδρομική σύνδεση Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, η οποία απασχόλησε, όπως είπε, τη συνάντησή του, στη Σόφια τον περασμένο Αύγουστο, με τον Βούλγαρο ομόλογό του, όπου συμφωνήθηκε η επόμενη συνάντησή τους γι’ αυτό το θέμα να γίνει στην Αλεξανδρούπολη.

Επίσης, μίλησε για την ανάγκη να αναπτυχθεί ένα δίκτυο κάθετων αξόνων στην Εγνατία Οδό, που θα αναβαθμίσει την ποιότητα των οδικών δικτύων και θα καταστήσει ταχύτερη και ευκολότερη την πρόσβαση στην περιοχή για τους ξένους επισκέπτες.

Ανακοίνωσε ότι η ΔΕΠΑ, σε συνεργασία με την ΠΑΜ-Θ, προχωρά στην επέκταση χρήσης φυσικού αερίου στις πόλεις της Θράκης, ενώ αυτά τα έργα, σε συνδυασμό με τον πλωτό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG στη θάλασσα της Αλεξανδρούπολης και τον αγωγό IGB, ο οποίος θα είναι κάθετος στον αγωγό TAP και θα συνδέει την πόλη της Θράκης με τη Βουλγαρία, θα δώσουν αναπτυξιακή πνοή και θέσεις εργασίας στην ευρύτερη περιοχή.

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Χρήστος Μέτιος, παρουσίασε μία σειρά έργων, που αποτελούν μέρος του σχεδιασμού της Περιφέρειας. Αναφέρθηκε στην κατασκευή νέας μεθοριακής γραμμής και του μεθοριακού σταθμού στο Τελωνείο των Κήπων, στην προσέγγιση επισκεπτών από την Τουρκία και τη Βουλγαρία, στη σύνδεση της Εγνατίας Οδού με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης κ.α. Ζήτησε  θέσπιση κριτηρίων στον αναπτυξιακό νόμο, που θα λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες της περιφέρειάς Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Στη συνάντηση με τους φορείς της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, τον πρωθυπουργό συνόδευαν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξανδρος Χαρίτσης και ο υφυπουργός, Στέργιος Πιτσιόρλας, η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο πρώην υπουργός και βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, Μάρκος Μπόλαρης, οι βουλευτές των νομών της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης του ΣΥΡΙΖΑ, ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Ρήγας.  Παρόντες ήταν οι αντιπεριφερειάρχες των πέντε Περιφερειακών Ενοτήτων, οι δήμαρχοι της περιοχής και οι εκπρόσωποι επιμελητηρίων, κοινωνικών οργανώσεων, συλλόγων και εργατικών κέντρων της ΠΑΜ-Θ.

 


σχετικα αρθρα