Την βεβαίωση τους ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει στην ώρα της, εξέφρασε  ο Αλέξης Τσίπρας σε ομιλία του στη Κομοτηνή.

Τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν υπογράφει λευκά χαρτιά, όπως προηγούμενες κυβερνήσεις, επισήμανε ότι «θα  εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια της διαπραγμάτευσης σε κάθε επίπεδο».

Ο δρόμος για τη σταθεροποίηση της οικονομίας και την επιστροφή στην ανάπτυξη είναι μπροστά μας ανέφερε,. υπογραμμίζοντας πως τα στοιχεία της οικονομίας είναι κάτι παραπάνω από θετικά και οι προβλέψεις για το άμεσο μέλλον αισιόδοξες . Διανύουμε τα τελευταία μέτρα μιας πολύ δύσκολης διαδρομής και στόχος μας είναι να ανασυγκροτηθεί παραγωγικά ο τόπος 

Πρέπει να στηριχθούν όσοι υπέστησαν τα βάρη της κρίση ανέφερε ο πρωθυπουργός ενώ υπογράμμισε πως η Ελλάδα αναδεικνύεται σε πόλο ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή μας.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι οι  «παράλογες απαιτήσεις δεν αποτελούν καν θέμα συζήτησης, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι ο οδικός χάρτης για έξοδο από την κρίση περνάει από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και υπογράμμισε ότι το επόμενο βήμα μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης, είναι η ρύθμιση του χρέους και η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Σε ότι αφορά τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα αναδεικνύεται σε πόλο ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή. «Στη βάση της ενεργητικής και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής ενισχύουμε τη διεθνή μας εικόνα», συμπλήρωσε ενώ μιλώντας για το προσφυγικό, είπε ότι «η χώρα μας και ο λαός μας αναδεικνύουν τον δρόμο των ανθρωπιστικών αξιών», καταλογίζοντας στους Ευρωπαίους ότι έχουν ξεχάσει τις ευρωπαϊκές αξίες.

Από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα δεν έλειψαν και οι αναφορές στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, δηλώνοντας ότι «οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία πρέπει να παραμείνουν ανοιχτοί» και παράλληλα τόνισε ότι η συμφωνία πρέπει να εφαρμοστεί όσο δύσκολη και αν είναι η εφαρμογή της .  

Αναφερόμενος  Συνθήκη της Λωζάνης η οποία αποτέλσε σημείο αναφοράς για τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογαν, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι είναι βασικό στοιχείο ισορροπίας στην περιοχή, υπογραμμίζοντας ότι «δεν θα κάνουμε πίσω». «Καλό θα είναι να σταματήσουν αυτές οι απαράδεκτες αξιώσεις» συμπλήρωσε και τόνισε ότι «τα σύνορα είναι και θα είναι σταθερά και αδιαμφισβήτητα».

Όσο για το ζήτημα του Κυπριακού, σημείωσε πως η Αθήνα στηρίζει τις δικοινοτικές συνομιλίες χωρίς να παρεμβαίνει, στηρίζοντας τις δύο κοινότητες. «Θα παρέμβουμε όμως δημιουργικά στο θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας», πρόσθεσε, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η ελπίδα στην Κύπρο δεν μπορεί και δεν πρέπει να χαθεί».  Συμπλήρωσε ότι η Κύπρος δεν χρειάζεται ξένους στρατούς και εγγυητές.

Σε εκτενή αναφορά στον προγραμματισμό των έργων με επίκεντρο τη Θράκη που έχουν στόχο την άρση της απομόνωσης της περιοχής και την οικονομική και παραγωγική της ανάπτυξη, ο Αλέξης Τσίπρας είπε:

«Εξοφλήσαμε υποχρεώσεις και ενισχύσεις που χρωστούσαν ακόμη και από το 2008», είπε αναφερόμενος στους αγρότες ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι όλες οι υποχρεώσεις θα έχουν καλυφθούν έως το τέλος του χρόνου «νωρίτερα από κάθε άλλη φορά». Ο κ.Τσίπρας μάλιστα έκανε ειδική αναφορά σε κυβερνητικά μέτρα για τους αγρότες, λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι η απορροφητικότητα κονδυλίων έφτασε για πρώτη φορά σε ποσοστά της τάξης του 98%.