Μπορεί το κυρίαρχο πολιτικό μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη να αφορά στην υπέρβαση των διαχωριστικών, κομματικών γραμμών του παρελθόντος, ωστόσο στις δημόσιες παρεμβάσεις του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας δεν απουσιάζουν οι αναφορές που συνεγείρουν τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της παράταξης.

Οι φράσεις «νέος πατριωτισμός» και οι συνεχείς αναφορές σε ένα «εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση», οι επισημάνσεις για συμφέροντα και στρατηγική του έθνους, που πρέπει να υπερβαίνουν κομματικές διακρίσεις, έχουν εισέλθει για τα καλά στον πολιτικό λόγο του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

Στην ίδια κατεύθυνση, εντάσσονται και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες του κ. Μητσοτάκη γύρω από θέματα Άμυνας και εξωτερικής πολιτικής, τα οποία ούτως ή άλλως επανέρχονται στην επικαιρότητα.

Από τα Γιάννενα, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε αυστηρό μήνυμα στην αλβανική πλευρά, που με τον αυξανόμενο εθνικισμό της επιχειρεί να επαναπροσεγγίσει όλα τα ελληνοαλβανικά θέματα ενώ ηχηρές υπήρξαν και οι αναφορές στη στάση της Τουρκίας. Όπως αποκάλυψε το newpost.gr, ο κ. Μητσοτάκης επρόκειτο αρχικώς να μεταβεί για περιοδεία στη Θράκη, ωστόσο η επιλογή του Αλ. Τσίπρα, να περιοδεύσει στην ίδια περιοχή παρότι γνώριζε για το ταξίδι του κ. Μητσοτάκη, οδήγησε στην αναβολή της επίσκεψης, που πλέον μετατίθεται για τα μέσα Δεκεμβρίου.

Αυτό, πάντως, δεν εμπόδισε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να στείλει σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα. «Οι συνεχείς δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάνης, αμφισβητούν μονομερώς το διεθνές συμβατικό θεμέλιο της ισορροπίας στην περιοχή μας, καθώς και των σχέσεων μας με τη γείτονα χώρα. Και οι απαράδεκτες αυτές τοποθετήσεις προκαλούν σοβαρό προβληματισμό και προσθέτουν ακόμα μια εστία ανησυχίας στην ήδη ταραγμένη περιοχή».

Ο κ. Μητσοτάκης έχει ως στόχο, στην πορεία, να αναπτύξει ένα συγκεκριμένο εθνικό σχέδιο, τόσο για την οικονομία όσο και για τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής. Φιλοδοξώντας ότι σε αυτό θα συγκλίνουν ψηφοφόροι όλων των κομματικών και πολιτικών γραμμών.