Μια καλή μέρα -μετά από  καιρό είναι αλήθεια…- θα είναι για το Μέγαρο Μαξίμου η Δευτέρα. Με επίσημους επισκέπτες, δύο συμμάχους της Ελλάδας, τον Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί και το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής Μπενουά Κερέ. Και οι δύο θα γίνουν δεκτοί από τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται οι δηλώσεις τους στο πρωθυπουργικό Μέγαρο αλλά και όσα κατ’ ιδίαν θα συζητήσουν με τον πρωθυπουργό.

Η αφορμή που τους φέρνει στην Αθήνα είναι το Συνέδριο του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου -ένα συνέδριο που έχει πάντα τη δική του βαρύτητα- η συγκυρία όμως που οι κ.κ. Μοσκοβισί και Κερέ επισκέπτονται τη χώρα μας, είναι η σημαντικότερη για την ελληνική υπόθεση. Με τις πληροφορίες να πληθαίνουν ότι το αναβληθέν Washington Group ενδέχεται να πραγματοποιηθεί ακόμη και μέσα στο τρέχον Σαββατοκύριακο –άρα θα πρέπει να προσέξει κανείς να δει τι «δώρα» θα φέρουν.

Και οι δύο ωστόσο, με συνεντεύξεις τους σε ελληνικά μέσα ενημέρωσης, φρόντισαν να στείλουν τα μηνύματά τους και κυρίως να επιλέξουν «στρατόπεδο».

Είναι «εκτός συζήτησης ένα τέταρτο μνημόνιο», διαμηνύει σήμερα μέσω της «Εφημερίδας των Συντακτών» ο Μπ. Κερέ, ζητώντας παράλληλα πάντως την επιτυχία του 3ου Προγράμματος. Με μέτρα που θα κινούνται στην κατεύθυνση της ανάπτυξης και της μείωσης φορολογίας, αλλά της περιστολής δαπανών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται…

Με καθαρή θέση υπέρ της διευθέτησης του ελληνικού χρέους –παραπέμπει, και αυτός όπως και η ελληνική κυβέρνηση- στο Eurogroup της 25ης Μαΐου 2016, ενώ δίνει σημειωτέον ψήφο εμπιστοσύνης στο ΔΝΤ («παράγοντα αξιοπιστίας», χαρακτηρίζει το Ταμείο). Έχει όμως ενδιαφέρον η εκτίμησή του ότι το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου «θα αποτελέσει μια καλή ευκαιρία για καταγραφή της προόδου και καθορισμό του χρονοδιαγράμματος προς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης», ψαλιδίζοντας έτσι τις εκτιμήσεις για πολιτική συμφωνία σε ένα 10ήμερο από σήμερα.  

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Π. Μοσκοβισί εξέφρασε, μέσω της ΕΡΤ, την ελπίδα του ότι η συμφωνία για το χρέος είναι προ των πυλών, υπογραμμίζοντας κάτι που δεν το ακούμε συχνά από ξένα χείλη: την ανάγκη ανταμοιβής του ελληνικού λαού για τις προσπάθειες που έχει καταβάλλει. «Είμαι πεπεισμένος ότι μπαίνουμε σε μια νέα φάση του ελληνικού προγράμματος, σε φάση επιτυχίας», εκτίμησε ενώ και αυτός -όπως και ο Μπ. Κερέ- επέμεινε στην ανάγκη παρουσία του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.  

Πάντως, μιας και μιλάμε για συμμάχους, αξιοσημείωτο για την κυβέρνηση είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση βρήκε τελευταία κάποιον μέσα στη χώρα που να στηρίζει τις προσπάθειές της –και μάλιστα μετά από μακρά περίοδο «δύσκολων» σχέσεων. Τον κεντρικό τραπεζίτη Γ. Στουρνάρα. Που εκτίμησε, στο «Μπλούμπεργκ», ότι «τα χειρότερα είναι πίσω μας… στην Ελλάδα η κατάσταση έχει βελτιωθεί πολύ σε σχέση με πέρυσι, καθώς το μακροοικονομικό και δημοσιονομικό περιβάλλον είναι πολύ καλύτερο και οι τράπεζες τα πάνε καλύτερα».

Κάθε καλή κουβέντα, στη συγκυρία αυτή, μετράει πολύ!