Την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του newpost.gr, κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον πτωχευτικό κώδικα, που περιλαμβάνει σημαντικές και αναγκαίες τροποποιήσεις και στο οποίο θα συμπεριλαμβάνεται κι αυτό για την εθελοντική αποκάλυψη των εισοδημάτων. Ο μέχρι σήμερα πτωχευτικός κώδικας περιλαμβάνει πολύπλοκα σημεία τα οποία καθιστούν την πτώχευση μια εταιρείας ή ενός φυσικού προσώπου δύσκολη και χρονοβόρα και με το νέο πλαίσιο καθιερώνονται νέες διαδικασίες που προστατεύουν από συμπαιγνίες και περίεργες πρακτικές. 

Το σημαντικό είναι πως στο ίδιο νομοσχέδιο θα συμπεριλαμβάνεται κι αυτό για την εθελούσια αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων. Οι θεσμοί αποδέχθηκαν μεγάλο μέρος της ελληνικής επιχειρηματολογίας στο θέμα της εθελοντικής αποκάλυψης εισοδημάτων και των κινήτρων που πρέπει να τη συνοδεύουν. Οι εκπρόσωποι των θεσμών αρχικά ζητούσαν πολύ μεγαλύτερα ποσοστά φορολόγησης για τα αδήλωτα εισοδήματα που οι φορολογούμενοι θα εμφανίσουν οικειοθελώς στην Εφορία. Από την πλευρά τους παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών επέμειναν ότι με ψηλούς συντελεστές θα είναι ελάχιστοι εκείνοι που θα πάνε να τα δηλώσουν, με αποτέλεσμα η απώλεια για τα δημόσια ταμεία να είναι ακόμη μεγαλύτερη. Ετσι πείστηκαν έως ένα βαθμό οι δανειστές και τελικά φαίνεται πως το ποσοστό είναι μεγάλο αλλά όχι απαγορευτικό για να προχωρήσει το μέτρο με εισπρακτική επιτυχία.

Εν τω μεταξύ διαψεύδουν κατηγορηματικά κυβερνητικοί κύκλοι ότι μετά το προχθεσινό τηλεφώνημα του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ στον Αλέξη Τσίπρα, η  κυβέρνηση φέρνει τα νομοσχέδια στη Βουλή που αφορούν σε προαπαιτούμενα της β’ αξιολόγησης. Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές η κυβέρνηση έχει προετοιμάσει τα σχετικά νομοθετήματα το τελευταίο εικοσαήμερο, καθώς οι διαπραγματεύσεις με το κουαρτέτο βρίσκονταν σε καλό δρόμο, υπήρξε συμφωνία στα περισσότερα θέματα και δεν χρειαζόταν να περιμένει για να φέρει, όπως γινόταν τις προηγούμενες φορές, ένα πολυνομοσχέδιο – σκούπα. Ετσι την προηγούμενη εβδομάδα ψηφίστηκαν τα ν/σ για την κινητικότητα στο δημόσιο, τα ηλεκτρονικά καύσιμα και την αδειοδότηση των επιχειρήσεων.  Όταν υπάρξει συμφωνία στα εργασιακά η κυβέρνηση θα φέρει άμεσα για ψήφιση στη  Βουλή και αυτό το ν/σ, όπως και τα υπόλοιπα που θα αφορούν «ουρές» της β’ αξιολόγησης.

Πίσω από όλο αυτό το νομοθετικό έργο βρίσκεται ο νομικός, στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού και γενικός γραμματέας της κυβέρνησης, Μιχάλης Καλογήρου. Χαμηλών τόνων, ο κ. Καλογήρου ανήκει στη νέα γενιά των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ (βλέπε Νίκο Παππά, Δημήτρη Τζανακόπουλο, Εφη Αχτσιόγλου κά) κι έχει επιφορτιστεί να επιβλέπει από νομοθετικής πλευράς ότι πάει στη Βουλή. Τον χαρακτηρίζουν ως άνθρωπο των «ειδικών αποστολών» και τις περισσότερες φορές ο ρόλος του είναι αφανής αλλά ιδιαίτερα σημαντικός.