Στρατηγικό άνοιγμα σε νέους πολιτικούς χώρους και νέα πολιτικά κοινά έχει ξεκινήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως προκύπτει από το ύφος στις τελευταίες δημόσιες τοποθετήσεις του. Όπως εξηγούσε στο newpost.gr, στενός συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ ο ίδιος γνωρίζει δύο πράγματα: ότι θα πρέπει να δημιουργήσει τις συνθήκες, ώστε μετά τις εκλογές να μπορέσει να προκύψει μια ισχυρή κυβέρνηση που θα έχει τη δυνατότητα να διαχειριστεί τα κρίσιμα ζητήματα και πως το κόμμα του δεν έχει πρόσβαση σε κάποια εκλογικά ακροατήρια.
 
Υπό τα δεδομένα αυτά, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα συνεχίσει την πολιτική ανοιγμάτων σε όλους τους πολιτικούς χώρους, που αποτυπώθηκε με έμφαση κατά την ομιλία του στο βιβλίο του Γιώργου Παγουλάτου, μπροστά σε ένα κεντροαριστερό ακροατήριο και με παρόντες τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Σταύρο Θεοδωράκη. Επίσης σύμφωνα με τις πληροφορίες του newpost.gr, παρά το ότι ο κ. Μητσοτάκης βλέπει πως οι πιθανότητες αυτοδυναμίας της ΝΔ είναι αυξημένες, θα επιμένει ότι ακόμα κι αν επιτευχθεί η αυτοδυναμία, εκείνος θα επιδιώξει το σχηματισμό κυβέρνησης με το μεγαλύτερο δυνατό πολιτικό εύρος. 
 
Στην κατεύθυνση αυτή, ακολουθεί σταθερά ανοίγματα και επιδιώκει συνεργασίες με όλα τα κόμματα, που συμμερίζονται τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας. Παράλληλα όμως, όπως τόνιζαν οι συνεργάτες του, βλέποντας το έντονο αίτημα πολιτικής αλλαγής και ένα ισχυρό αντικυβερνητικό κοινωνικό ρεύμα, θα επιχειρήσει να θέσει τους πάντες ενώπιον των ευθυνών τους. «Δεν υπάρχει η πολυτέλεια ουδέτερης στάσης και πολιτικής ίσων αποστάσεων» αναφέρει σε συνομιλητές του, προσθέτοντας πως «η στιγμή μας θα έρθει σύντομα. Και τότε θα φανεί ποιοι μένουν στα εύκολα λόγια και ποιοι θα είναι διατεθειμένοι να μπουν για τα καλά στο δύσκολο καμίνι της πολιτικής δράσης». 
 
Παράλληλα, ο αρχηγός της ΝΔ θα προσπαθήσει να ανοίξει διαρκώς τη θεματική βεντάλια προσεγγίζοντας κρίσιμα εκλογικά κοινά. Η έμφαση παραμένει πάντα στην οικονομία, όπου ο βασικός στόχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να εξατομικεύσει τις προτάσεις, εξηγώντας τι σημαίνει για κάθε πολίτη, για κάθε οικογένεια, για κάθε επιχείρηση το πρόγραμμά της, ωστόσο όπως ανέφεραν οι συνεργάτες του, τα τελευταία χρόνια η ΝΔ έχει δεχτεί πλήγμα στο «δεξιό» της ακροατήριο, χάνοντας ψηφοφόρους με πιο εθνοκεντρικές  αναφορές. 
 
Το κοινό αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να το προσεγγίσει εκ νέου, κάτι που είναι ήδη ορατό επίσης στον πολιτικό του λόγο. Οι φράσεις «νέος πατριωτισμός» και οι συνεχείς αναφορές σε ένα «εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση», οι επισημάνσεις για συμφέροντα και στρατηγική του έθνους, που πρέπει να υπερβαίνουν κομματικές διακρίσεις, χρησιμοποιούνται σε όλες τις δημόσιες ομιλίες του προέδρου της ΝΔ, ενώ στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες του γύρω από θέματα Άμυνας και εξωτερικής πολιτικής. Η επίσκεψη στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όπου ενημερώθηκε για την κατάσταση των ενόπλων δυνάμεων, ήταν μία από αυτές τις πρωτοβουλίες, οι οποίες θα συνεχιστούν στο επόμενο διάστημα.