current views are: 9

28 Νοεμβρίου 2016
Δημοσίευση05:16

Βαλκανικό άξονα θέλει ο Μητσοτάκης

Προμηθεύς και όχι επιμηθεύς. Το αρχαίο αυτό ρητό, ειδικά σε μία περίοδο που η Ελλάδα βρίσκεται στη γωνία με τις Τουρκία, Αλβανία και Σκόπια να δοκιμάζουν τα όρια της Αθήνας, επικαλείται ο Πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος πραγματοποιεί από σήμερα επισκέψεις σε Βουλγαρία και Σερβία. 

Δημοσίευση 05:16’

Προμηθεύς και όχι επιμηθεύς. Το αρχαίο αυτό ρητό, ειδικά σε μία περίοδο που η Ελλάδα βρίσκεται στη γωνία με τις Τουρκία, Αλβανία και Σκόπια να δοκιμάζουν τα όρια της Αθήνας, επικαλείται ο Πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος πραγματοποιεί από σήμερα επισκέψεις σε Βουλγαρία και Σερβία. 

Προμηθεύς και όχι επιμηθεύς. Το αρχαίο αυτό ρητό, ειδικά σε μία περίοδο που η Ελλάδα βρίσκεται στη γωνία με τις Τουρκία, Αλβανία και Σκόπια να δοκιμάζουν τα όρια της Αθήνας, επικαλείται ο Πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος πραγματοποιεί από σήμερα επισκέψεις σε Βουλγαρία και Σερβία

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία των δύο χωρών, επιδιώκοντας να οικοδομήσει έναν βαλκανικό άξονα εμπιστοσύνης όχι μόνον εξαιτίας των ανοικτών θεμάτων εξωτερικής πολιτικής αλλά και ενόψει της ανάληψης της κυβερνητικής εξουσίας, αργά ή γρήγορα, από τη Νέα Δημοκρατία.

Συγκεκριμένα, σήμερα ο Πρόεδρος της Ν.Δ. θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας κ. Boyko Borisov, ενώ θα γίνει δεκτός και από τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας κ. Rosen Plevneliev.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα μεταβεί στη Σερβία, όπου θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της χώρας κ. Tomislav Nikolic, καθώς και από τον Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Ειρηναίο ενώ το βράδυ θα παρακαθίσει σε δείπνο που θα παραθέσει ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών κ. Ivica Dacic. Αύριο, θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Σερβίας, κ. Aleksandar Vucic.

Από τη βαλκανική περιοδεία Μητσοτάκη, δύο στοιχεία αξίζουν να επισημανθούν.

Το πρώτο είναι ότι ο Πρόεδρος της Ν.Δ. θα συναντηθεί με έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στις δύο χώρες, κάποιοι εκ των οποίων μετέφεραν τις επιχειρήσεις τους, μετά την επιβολή υψηλότατων φόρων στις ελληνικές επιχειρήσεις. Τα όσα θα ακούσει αναμένεται να ενισχύσουν, έτι περαιτέρω, τη βούλησή του για μείωση της φορολογίας και της γραφειοκρατίας στην Ελλάδα από την αυριανή κυβέρνηση της Ν.Δ.

Το δεύτερο και σημαντικότερο στοιχείο είναι η επιλογή του κ. Μητσοτάκη να οικοδομήσει προσωπικές σχέσεις με τους ηγέτες χωρών όπως η Βουλγαρία και η Σερβία, η στάση των οποίων θα είναι κρίσιμη για τις ισορροπίες στην εύφλεκτη περιοχή των Βαλκανίων.

Υπό την έννοια αυτή, ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν επενδύει μονοδιάστατα σε ένα καλό κλίμα όταν ο ίδιος θα αναλάβει την εξουσία. Αντιθέτως, μοιάζει να έχει σαφή συναίσθηση της ιστορικής ανάγκης για την εξεύρεση συμμάχων για την Ελλάδα όχι μόνον στα κέντρα των Βρυξελλών και της Ουάσιγκτον αλλά και σε περιφερειακό επίπεδο, όπως διαχρονικά έπραττε τους τελευταίους δύο αιώνες η ελληνική πλευρά.  


σχετικα αρθρα