current views are: 6

28 Νοεμβρίου 2016
Δημοσίευση09:31

Σε θερμό κλίμα η συνάντηση Μητσοτάκη – Μπορίσοφ

Θερμά υποδέχθηκε στο πρωθυπουργικό Μέγαρο της Βουλγαρίας ‎ο Boyko Borisov τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Δημοσίευση 09:31’

Θερμά υποδέχθηκε στο πρωθυπουργικό Μέγαρο της Βουλγαρίας ‎ο Boyko Borisov τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Θερμά υποδέχθηκε στο πρωθυπουργικό Μέγαρο της Βουλγαρίας ‎ο Boyko Borisov τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο πρόεδρος της ΝΔ που ξεκίνησε σήμερα διήμερη περιοδεία στα Βαλκάνια, για την ενδυνάμωση των συμμαχιων της ΝΔ με στόχο την επόμενη μέρα, συναντήθηκε με τον κ. Borisov στις 11 το πρωί.

“Περιμέναμε καιρό την επίσκεψη σας” του είπε κατά την υποδοχή ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, ενώ ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη γνωριμία που έχουν εδώ και καιρό από τις Συνοδους Κορυφής του ΕΛΚ. Στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΝΔ έγινε δεκτός, από τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας,  Rosen Plevneliev, ενώ θα συναντηθεί και με Έλληνες επιχειρηματίες στο ξενοδοχείο Sheraton Balkan.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Μητσοτάκης στις συναντήσεις αυτές τόνισε τη σημασία της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας και Βουλγαρίας για τη σταθερότητα της Βαλκανικής αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν όχι μόνο στη διατήρηση αυτής της συνεργασίας, αλλά και στην περαιτέρω ενδυνάμωση, εμβάθυνση και διεύρυνσή της.

Στο τραπέζι των συζητήσεων τέθηκε και το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα. Οι δύο πλευρές μοιράστηκαν ταυτόσημες ανησυχίες, ενώ συμφώνησαν στην ανάγκη εξεύρεσης ευρωπαϊκής λύσης. Ιδιαίτερα στον τομέα της ασφάλειας, υπογραμμίστηκε η ανάγκη ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας.

Για τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για τη Συνθήκη της Λωζάνης και τις απειλές του προς την Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με το προσφυγικό – μεταναστευτικό, οι δύο πλευρές εξέφρασαν την ανησυχία και τον προβληματισμό τους.

Συζητήθηκαν, επίσης, οι εσωτερικές πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στις δύο χώρες. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι πρέπει να επικρατήσει η λογική και το αποτέλεσμα έναντι του λαϊκισμού και των αδιεξόδων που αυτός δημιουργεί.

Στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους, ο Βούλγαρος πρόεδρος τόνισε τη σημασία ενίσχυσης της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, ως μέσου καταπολέμησης της διαφθοράς και μείωσης της γραφειοκρατίας, μια θέση η οποία βρήκε απολύτως σύμφωνο τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.

Το μεσημέρι ο κ. Μητσοτάκης θα αναχωρήσει για το ‎‎Βελιγράδι, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Σερβίας κ. Tomislav Nikolic,‎ τον Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Ειρηναίο, τον Πρωθυπουργό Aleksandar Vucic, ενώ θα δει και εκεί τους Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιουνται στη χώρα. 


σχετικα αρθρα