Για τους πιθανούς κινδύνους που αναδύονται από την άνοδο του λαϊκισμού και του εθνικισμού στην Ευρώπη προειδοποίησε ο Γιάννης Στουρνάρας, σημειώνοντας μάλιστα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τα μέλη της θα παραμείνουν στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων εάν η πολιτική κατάσταση στη Γηραιά Ήπειρο επιδεινωθεί.

Όπως σημείωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος στο δεύτερο μέρος της συνέντευξής του στο Bloomberg, «ο μεγαλύτερός μου φόβος είναι ότι σε ένα χρόνο από τώρα ο πολιτικός χάρτης της Ευρώπης θα μοιάζει διαφορετικός». 

«Δεν θέλω καν να φανταστώ ποιο θα μπορούσε να είναι το χειρότερο σενάριο», είπε, προσθέτοντας πως «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ευρωσύστημα ετοιμάζονται εκ νέου να δράσουν ως πυλώνας σταθερότητας και στήριξης της οικονομίας».

«Οι ανεξάρτητες κεντρικές τράπεζες θα έχουν έναν πολύ μεγαλύτερο ρόλο να παίξουν εάν οι εξελίξεις δεν είναι τόσο καλοήθεις στην πολιτική σφαίρα», τόνισε ο έλληνας κεντρικός τραπεζίτης. «Εάν υπάρξει μεγαλύτερη αστάθεια, μεγαλύτερη αβεβαιότητα, περισσότερος προστατευτισμός, θέλουμε να είμαστε ένας ακόμα ισχυρότερος πυλώνας σταθερότητας», είπε.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι η άνοδος του λαϊκισμού μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημα υπέρ της συνέχισης της ποσοτικής χαλάρωσης 80 δισεκατομμυρίων ευρώ από την ΕΚΤ, που κανονικά είναι προγραμματισμένο να λήξει στα τέλη Μαρτίου.

Ο διοικητής της ΤτΕ εκτίμησε πως η υποστηρικτική νομισματική πολιτική της Ευρωτράπεζας θα συνεχιστεί και πέρα από τον Μάρτιο, αν και απέφυγε να πει συγκεκριμένα τι αποφάσεις θα λάβει το Διοικητικό Συμβούλιο στην κρίσιμη συνεδρίασή του στις αρχές Δεκεμβρίου.