Εύλογα ερωτήματα και αγανάκτηση προκαλούνται από τις θέσεις του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Έντι Ράμα, «όταν σε συνέντευξη που παραχώρησε στον κ. Παπαχελά υποστηρίζει ότι το θέμα των άταφων πεσόντων κατά το Έπος 1940 -41 στη Βόρειο Ήπειρο, έπρεπε να είχαμε αρχίσει να το συζητάμε και να το εντάξουμε στο γενικότερο πλαίσιο διευθέτησης όλων των θεμάτων που αφορούν τις δύο χώρες», όπως αναφέρει ο Γ. Σούρλας, σύμφωνα με την Καθημερινή.

Ο Γ. Σούρλας αναφέρει χαρακτηριστικά τρία σημεία, τα οποία έχουν να κάνουν με την συμφωνία των δύο πλευρών: 

• Τον Φεβρουάριο του 2009 υπεγράφη η Συμφωνία Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας για την κατασκευή Στρατιωτικών Κοιμητηρίων στις Βουλιαράτες και στην Κλεισούρα και  για την αναζήτηση και τον ενταφιασμό των πεσόντων.

• Το 2010 κυρώθηκε η Συμφωνία αυτή και από το αλβανικό Κοινοβούλιο.

• Το 2012 συνεδρίασε η Μικτή Διακρατική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και πριν από ένα μήνα-με καθυστέρηση βέβαια πέντε ετών – συνήλθε στην Αθήνα η Μικτή Επιτροπή και αποφάσισε τις επόμενες ενέργειες με χρονικό ορίζοντα τις αρχές του 2017.

O Γ. Σούρλας συνεχίζοντας αναφέρει πως «τι περισσότερο θα είχαμε να συζητήσουμε, πλην της υποχρέωσης της αλβανικής πλευράς να φανεί συνεπής στα συμφωνηθέντα και μάλιστα σε κοινοβουλευτικό επίπεδο;» και κλείνει λέγοντας πως «είναι αδιανόητο, να έχουν παρέλθει 75 χρόνια και να παραμένουν άταφοι ή προσωρινά θαμμένοι, σχεδόν στο σύνολό τους οι 7976 πεσόντες στα πεδία των μαχών της Βορείου Ηπείρου».