current views are: 7

28 Νοεμβρίου 2016
Δημοσίευση16:47

Μαραθώνιος επτά ημερών: Τα ορόσημα – φωτιά και οι αγεφύρωτες διαφωνίες στο δρόμο για το Eurogroup

Στην τελική ευθεία για το κρίσιμο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου μπήκε από σήμερα η κυβέρνηση, η οποία έχει επτά ημέρες μπροστά της ώστε να καλύψει την απόσταση που τη χωρίζει από τους δανειστές στα ανοιχτά ζητήματα της δεύτερης αξιολόγησης ώστε να έλθει στην πολυπόθητη συμφωνία, βάση του αρχικού χρονοδιαγράμματος.

Δημοσίευση 16:47’

Στην τελική ευθεία για το κρίσιμο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου μπήκε από σήμερα η κυβέρνηση, η οποία έχει επτά ημέρες μπροστά της ώστε να καλύψει την απόσταση που τη χωρίζει από τους δανειστές στα ανοιχτά ζητήματα της δεύτερης αξιολόγησης ώστε να έλθει στην πολυπόθητη συμφωνία, βάση του αρχικού χρονοδιαγράμματος.

Στην τελική ευθεία για το κρίσιμο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου μπήκε από σήμερα η κυβέρνηση, η οποία έχει επτά ημέρες μπροστά της ώστε να καλύψει την απόσταση που τη χωρίζει από τους δανειστές στα ανοιχτά ζητήματα της δεύτερης αξιολόγησης ώστε να έλθει στην πολυπόθητη συμφωνία, βάση του αρχικού χρονοδιαγράμματος.

Μία συμφωνία, η οποία αφενός θα ξεκλειδώσει τη συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αφετέρου θα σταθεί η απαρχή για τις θετικές εξελίξεις που προσδοκούν το οικονομικό επιτελείο και το Μέγαρο Μαξίμου, δηλαδή η ένταξη στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης σε πρώτη φάση [μέχρι το Μάρτιο του 2017], με απώτερο σκοπό την έξοδο στις αγορές [στα τέλη του ίδιου έτους, ή τις αρχές του 2018]. Για να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία ωστόσο εντός του εκπεφρασμένου στόχου [δηλαδή στις 5 Δεκεμβρίου], θα πρέπει να έρθουν αυτή την εβδομάδα καταιγιστικές εξελίξεις, να κλείσουν τα ανοιχτά και πολύ μεγάλα ζητήματα της δεύτερης αξιολόγησης, κυρίως όμως να καταφέρουν να ξεπεράσουν τις διαφωνίες τους οι ίδιοι οι δανειστές, ώστε να πειστεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να ενταχθεί στο ελληνικό πρόγραμμα.

Μαραθώνιος

Αρχής γενομένης από σήμερα, ξεκινάει ένας μαραθώνιος σε τεχνοκρατικό και πολιτικό επίπεδο σε μία προσπάθεια να υπάρξει στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την ερχόμενη εβδομάδα η πολιτική συμφωνία [θεωρείται από την κυβέρνηση το ρεαλιστικότερο σενάριο] στα πρότυπα της πρώτης αξιολόγησης: Δηλαδή υπάρχει συμφωνία επί των μέτρων, σπάει σε τμήματα η δόση και εκταμιεύεται ανάλογα με την ψήφιση των μνημονιακών νομοσχεδίων [εδώ ακούγεται και το σενάριο να συνδεθεί η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους με αυτά], η οποία μπορεί να επεκταθεί μέχρι και τις αρχές του 2017.

  • Σε πρώτη φάση, σήμερα συνεδριάζει το Euro Working Group, στις 21:00, το οποίο αναμένεται να κάνει έναν πρώτο γενικό απολογισμό της πορείας των διαπραγματεύσεων και να εξετάσει εάν κυβέρνηση και δανειστές είναι κοντά στην ολοκλήρωση της διαδικασίας. Εδώ θα πρέπει να επισημανθεί πως παρά την αισιοδοξία και τις δηλώσεις στήριξης της Κομισιόν, υπάρχουν σοβαρά θέματα τα οποία είναι ανοιχτά επί του πρακτέου.
    -Το κυριότερο εξ αυτών είναι τα εργασιακά, με βασική αιχμή τη γνωστή απαίτηση των δανειστών για αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων. Το ΔΝΤ από την πλευρά του επιμένει στην πλήρη απελευθέρωσή τους, με την Αθήνα να επιμένει στις θέσεις της, γεγονός που δείχνει πως η απόσταση που χωρίζει τα μέρη μοιάζει προς το παρόν αγεφύρωτη. Σε αυτό το σημείο, σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου άφησε σαφείς αιχμές και κατά του ευρωπαϊκού σκέλους των Θεσμών, για το εν λόγω ζήτημα. «Παρ’ όλο που έχουν κάνει πολλά για να βοηθήσουν (…), δεν μπορούν να διαπραγματεύονται για τα εργασιακά εκτός του ευρωπαϊκού πλαισίου, εκτός των καλύτερων πρακτικών. Έχουν χρέος (…), να μην θεωρούν ότι μια χώρα που είναι σε πρόγραμμα έχει και μειωμένα δικαιώματα» είπε χαρακτηριστικά.  
    -Αγκάθι παραμένουν ωστόσο και τα ενεργειακά θέματα, συγκεκριμένα οι δημοπρασίες ενέργειας. Οι Θεσμοί ζητούν να αυξηθούν οι ποσότητες ενέργειας που θα διαθέσει το 2017 η ΔΕΗ μέσω δημοπρασιών σε τρίτους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να ανοίξει η αγορά, με βάση το συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα, με την κυβέρνηση να επιμένει να μην αλλάξει το πλαίσιο που συμφωνήθηκε πέρυσι.
  • Μετά σημερινό EwG, ακολουθεί αύριο ίσως το σημαντικότερο ραντεβού με αφορμή το ελληνικό ζήτημα. Πρόκειται, για το γνωστό Washington Group, το οποίο όπως έγραψε χτες το newpost.gr, θα συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης. Επί τάπητος στο όργανο που συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών των μεγαλύτερων οικονομιών της ευρωζώνης (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Ισπανία) και εκπρόσωποι της Κομισιόν, του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θα πέσει το θέμα του ελληνικού χρέους και τα μέτρα ελάφρυνσης του. Πρόκειται ως γνωστό για το βασικό σημείο τριβής μεταξύ των δανειστών, το οποίο θα καθορίσει εν πολλοίς και το ανοιχτό ζήτημα του Δημοσιονομικού, το ύψος των δηλαδή πρωτογενών πλεονασμάτων από τη λήξη του ελληνικού προγράμματος, δηλαδή για τα έτη 2019 και 2020. Οι Ευρωπαίοι έχουν συμφωνήσει στα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης, ωστόσο αποφεύγουν να δεσμευτούν για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα, όπως ζητάει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σε περίπτωση ενός συμβιβασμού πιο κοντά στις θέσεις του Βερολίνου, πιθανό είναι να προταθεί στην ελληνική πλευρά ένας στόχος για κοντά στο 3,5% του ΑΕΠ, γεγονός που θα προκαλέσει σοβαρούς κλυδωνισμούς στην ελληνική κυβέρνηση, καθώς θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να διατηρήσει μακροπρόθεσμα ένα τόσο μεγάλο πλεόνασμα. Η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους πως δεν θα δεχθεί συζήτηση για νέα μέτρα, με τον υπουργό Οικονομικών να τονίζει χαρακτηριστικά σήμερα πως «δεν μπορούμε να δεχτούμε ο συμβιβασμός του ΔΝΤ με κάποιες χώρες της Ευρώπης να είναι στις δικές μας πλάτες. Δεν είναι ούτε τίμιο ούτε έχει οικονομική λογική».
  • Από την Τρίτη έως την ερχόμενη Δευτέρα θα μεσολαβήσουν εκ των πραγμάτων πυρετώδεις διαβουλεύσεις σε τεχνοκρατικό επίπεδο [τηλεδιασκέψεις], παρασκηνιακές συνομιλίες, αλλά και επαφές σε ανώτερο και ανώτατο πολιτικό επίπεδο. Και τη Δευτέρα αναμένεται η μητέρα των μαχών, δηλαδή το Eurogroup, όπου ωστόσο παρά την κυβερνητική αισιοδοξία, οι ελπίδες για πολιτική συμφωνία δεν είναι τόσο μεγάλες. Για αυτό το θέμα προϊδέασε σήμερα και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος επεσήμανε σε συνέντευξη Τύπου, πως παρότι υπήρξε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση, δεν είναι σίγουρος πως στη συνεδρίαση της Δευτέρας, θα κλείσει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο η αξιολόγηση.

Σε κάθε περίπτωση, όταν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ θα κληθεί να λάβει απόφαση για συμμετοχή ή μη στο πρόγραμμα, αν και αυτό είναι τυπικό θέμα. Σε κάθε περίπτωση, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει και τα αρνητικά σενάρια, δηλαδή παράταση των διαπραγματεύσεων και στις αρχές του 2017, κάτι που απεύχεται η κυβέρνηση. Ωστόσο αρκετοί διεθνείς οικονομικοί οίκοι αναδεικνύουν το εν λόγω σενάριο όλο και πιο ψηλά στις προβλέψεις τους…  


σχετικα αρθρα