Στην ανάγκη να επέλθει τεχνική συμφωνία μέχρι το τέλος της εβδομάδας στάθηκε ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Μοσκοβισί τόνισε πως όσο οι ελληνικές αρχές αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, τόσο και οι δανειστές πρέπει να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες. Επίσης εξέφρασε την ελπίδα για έναν συμβιβασμό μέχρι το  Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, προκειμένου να υπάρξει μία συμφωνία - πακέτο. Όπως εξήγησε, συμφωνία - πακέτο σημαίνει μεταρρυθμίσεις από την πλευρά της Ελλάδας και, από την άλλη, συζήτηση για το χρέος.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε ότι συνεχίζονται προς τη σωστή κατεύθυνση οι συζητήσεις, υπογραμμίζοντας ότι «δεν μπορούμε να βασιστούμε στη λιτότητα, χρειαζόμαστε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις». Πρόσθεσε ότι η ενδυνάμωση της οικονομίας είναι ένα πράγμα, η λιτότητα ένα άλλο, καθώς και ότι μια συμφωνία θα δυναμώσει την οικονομία.

Ο κ. Μοσκοβισί έκανε λόγο για ισχυρή πρόοδο στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος, χαρακτηρίζοντας επιτυχημένη την πρώτη αξιολόγηση.

Τόνισε επίσης ότι η Κομισιόν, είναι υπέρ μιας ισχυρής Ελλάδας εντός της Ευρωζώνης, ενώ επεσήμανε ότι γνωρίζει πως «η ελληνική κοινωνία νιώθει συνδεδεμένη με το ευρώ».

«Είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε, είμαι σίγουρος ότι πρέπει να τα καταφέρουμε», τόνισε. Πρόσθεσε ότι γνωρίζει πόσο προσηλωμένοι είναι η Ελλάδα και οι Έλληνες στο ευρώ και ότι οι Ευρωπαίοι είναι προσηλωμένοι σε μια ισχυρή Ελλάδα μέσα στην Ευρωζώνη. Ανέφερε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί αυτός ο ενάρετος κύκλος, που σημαίνει ότι οι μεταρρυθμίσεις θα οδηγήσουν σε ισχυρότερες δομές, η εμπιστοσύνη θα επιστρέψει, ότι οι επενδύσεις θα επιστρέψουν στη χώρα, ότι η ανάπτυξη ακολουθεί και ότι δημιουργούνται θέσεις απασχόλησης. Είπε ότι στις εκτιμήσεις τους προβλέπεται ότι η ανάπτυξη που είναι τώρα θετική στην Ελλάδα, μπορεί να κινηθεί μεταξύ 2,5% και 3% και ότι «εκεί βρίσκεται το μονοπάτι για την επιτυχία». «Αυτό είναι το μονοπάτι που θέλουμε για την Ελλάδα. Νομίζω ότι τώρα είναι στα χέρια μας να φτάσουμε σε αυτές τις συμφωνίες και αυτό είναι το καθήκον μας», τόνισε.

Ερωτηθείς για το εάν υπάρχει ενδεχόμενο η αξιολόγηση να χωριστεί σε δύο μέρη, εξαιτίας του ΔΝΤ, ο κ. Μοσκοβισί σημείωσε ότι πρέπει να φτάσουμε σε Staff Level Agreement μέσα σε αυτή την εβδομάδα, ώστε να έχουμε ένα θετικό Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου, ανοίγοντας τον δρόμο σε μια συνολική συμφωνία. «Οι συζητήσεις συνεχίζονται, σημειώνεται πρόοδος, κινούνται στην σωστή κατεύθυνση και είναι απολύτως εφικτό, και αυτό είναι που θέλει η Κομισιόν», είπε.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου, η συνάντηση διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα. Επίσης, υπήρξε συμφωνία για την ανάγκη έναρξης συζήτησης επί των μέτρων απομείωσης του ελληνικού χρέους στη συνεδρίαση του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, η οποία θα αποτελέσει ένα θετικό σήμα συνολικά για την Ευρωζώνη.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε τις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και εκτιμήθηκε από κοινού πως η Ελλάδα βρίσκεται σε σταθερή τροχιά ανάκαμψης.