Οικονομία και εθνικά θέματα βρίσκονται στο επίκεντρο των συναντήσεων που έχει σε Βουλγαρία και Σερβία ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του newpost.gr, στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι εκτός από το να βρει συμμάχους στα εθνικά θέματα, να ενισχύσει την επιχειρηματικότητα και για το λόγο αυτό, τόσο στη Σόφια, όσο και στο Βελιγράδι, συναντάται με έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε Βουλγαρία και Σερβία αντίστοιχα.

Το μήνυμα που θέλει να στείλει ο Πρόεδρος της ΝΔ, κατά τις συναντήσεις αυτές, είναι πως «μετασχηματισμος της ελληνικής οικονομίας περνάει μέσα από την εξωστρέφεια. Και επικεντρώθηκε σε δύο σημεία: Πρώτον στο πώς θα ενισχυθούν οι ελληνικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό αλλά και στο πώς θα σταματήσουν να ιδρύονται "εταιρείες – φάκελοι" στις βαλκανικές χώρες και δεύτερον στο πώς θα γίνει προσέλκυση ξένων επενδύσεων στη χώρα μας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως όλα αυτά μπορούν να επιτευχθούν με το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την επιχειρηματικότητα το οποίο παρουσίασε στους Έλληνες επιχειρηματίες. Κατά τις επαφές του υπογράμμισε την ανάγκη να έρθει γενναία μείωση φορολογικών συντελεστών στα επιχειρηματικά κέρδη ώστε «να αυξηθεί σημαντικά το επίπεδο των επενδύσεων στην Ελλάδα», ενώ στάθηκε και στην ανάγκη καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και της μείωσης της γραφειοκρατίας.

Στην ατζέντα των επαφών του κ. Μητσοτάκη τόσο με τον Πρόεδρο Ροσέν Πλεβλένιεφ, όσο και με τον πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ ήταν και οι δηλώσεις αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάνης από τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σχετικά με το προσφυγικό, κατά τις συναντήσεις του κ. Μητσοτάκη  οι δύο πλευρές μοιράστηκαν ταυτόσημες ανησυχίες, ενώ συμφώνησαν στην ανάγκη εξεύρεσης ευρωπαϊκής λύσης.