Σε πείσμα της περιρρέουσας κατάστασης και των πολιτικών σεναρίων που διακινούνται, ο Πρόεδρος της Ν.Δ. μοιάζει προσηλωμένος στο στόχο της πολιτικής επικράτησης ακόμη και με όρους αυτοδυναμίας. Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αν και δεν παραγνωρίζουν ότι δημοσκοπικά δεν καταγράφεται κύμα μεταστροφής προς τη Ν.Δ., εκτιμούν ότι στις κάλπες που θα στηθούν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα διεκδικήσει όχι απλώς καθαρή εντολή αλλά και εντολή συνολικής αλλαγής της χώρας.

Πώς μπορεί να συμβεί αυτό; Αφενός, όπως σημειώνουν στελέχη της Πειραιώς, λόγω της δυναμικής που, παραδοσιακά, συγκεντρώνει το κόμμα που προηγείται, το τελευταίο διάστημα πριν την κάλπη. Αφετέρου, λόγω της πιθανότητας σημαντικό τμήμα των ψηφοφόρων που επέλεξαν ΣΥΡΙΖΑ το 2015 να στραφούν προς την αποχή, ανεβάζοντας έτσι τα σχετικά ποσοστά της Ν.Δ.

Προς αυτή την κατεύθυνση, η Πειραιώς θα επιμείνει στη στρατηγική της υπέρβασης των κομματικών γραμμών αλλά και της κλιμάκωσης της πίεσης προς τους ψηφοφόρους του κέντρου, προκειμένου οι τελευταίοι να συνταχθούν με τη Ν.Δ. ως τη μόνη αξιόπιστη κυβερνητική πρόταση, την ίδια στιγμή που ο κ. Μητσοτάκης υιοθετεί και παραδοσιακές έννοιες στο δημόσιο λόγο του με στόχο να κρατήσει ενεργό και το δεξιό ακροατήριο.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο Πρόεδρος της Ν.Δ, που ολοκληρώνει σήμερα από το Βελιγράδι τον κύκλο επαφών του με τους ηγέτες Βουλγαρίας και Σερβίας καθώς και με έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στις δύο χώρες, έχει ως καθαρή επιδίωξη να μετατρέψει ακόμη και την ψήφο διαμαρτυρίας προς το ΣΥΡΙΖΑ σε θετική ψήφο προς τον ίδιο και τη Ν.Δ.

Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, παρά τον όγκο των θεμάτων που θα έχει να διαχειριστεί η κυβέρνηση, προφανώς επιλέγουν το σενάριο της καθαρής νίκης, που θα δώσει τη δυνατότητα στο κόμμα να υλοποιήσει με ταχύτητα τους σχεδιασμούς του. Την ίδια ώρα, ωστόσο, σημειώνουν ότι σε κάθε περίπτωση θα αναζητηθούν ευρύτερες συναινέσεις, ακόμη και με τη μορφή κυβερνητικής συνεργασίας, ανάμεσα σε πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που μοιράζονται τις ίδιες βασικές αρχές και ασπάζονται κοινούς σχεδιασμούς για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση.