ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το μήνυμα των Ευρωπαίων, οι «ανοησίες» του ΔΝΤ και ο «κακός» Ευκλείδης

του Σεραφείμ Νικολάου - Δημοσίευση 29 Νοεμβρίου 2016, 07:04 / Ανανεώθηκε 29 Νοεμβρίου 2016, 07:25
Το μήνυμα των Ευρωπαίων, οι «ανοησίες» του ΔΝΤ και ο «κακός» Ευκλείδης
Facebook Twitter Whatsapp

Στην πιο κρίσιμη φάση της έχει υπεισέλθει πλέον η διαπραγμάτευση, όπως άλλωστε αποτυπώθηκε και στις συζητήσεις που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τους Πιέρ Μοσκοβισί και Μπενουά Κερέ, όταν έκλειναν οι πόρτες για δημοσιογράφους και κάμερες. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στην πιο κρίσιμη φάση της έχει υπεισέλθει πλέον η διαπραγμάτευση, όπως άλλωστε αποτυπώθηκε και στις συζητήσεις που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τους Πιερ Μοσκοβισί και Μπενουά Κερέ, όταν έκλειναν οι πόρτες για δημοσιογράφους και κάμερες. 

Δεν είναι υπερβολή άλλωστε να ισχυριστεί κανείς ότι το μήνυμα, ακόμη και από τους φιλικότερους προς την Αθήνα, εκπροσώπους των θεσμών είναι ένα: πρέπει, πάση θυσία, να κλείσει η συμφωνία με τα τεχνικά κλιμάκια μέσα στην εβδομάδα  ή, έστω, τις τελευταίες ώρες πριν την έναρξη του κρίσιμου Eurogroup της Δευτέρας.

Τούτο σημαίνει πως, όπως άλλωστε ζήτησε ο Επίτροπος Οικονομικών –Νομισματικών Υποθέσεων, όλοι οι ...παίκτες πρέπει να βάλουν το... λιθαράκι τους για τη γεφύρωση των όποιων διαφορών. Κάπου, στη... μέση ως συνήθως. Με τα «αγκάθια» να συνεχίζουν να είναι τρία: εργασιακά, δημοσιονομικά και ενέργεια.

Εν τούτοις, δεν μπορεί παρά να παραδεχθεί ακόμη και ο μεγαλύτερος πολέμιος  της κυβέρνησης Τσίπρα, ότι χθες η υποστήριξη της Κομισιόν στα εργασιακά ήταν πεντακάθαρη, σημείωνε υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγων.

Ενώ η φράση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών ότι δεν θα πληρώσουν οι πολίτες αυτής της χώρας τυχόν συμφωνία ΔΝΤ και Ευρωπαίων, μάλλον θα πρέπει να εκληφθεί ως ηχηρή προειδοποίηση για σκλήρυνση της στάσης της ελληνικής κυβέρνησης –με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται και ως προς την πολιτική κατάσταση της χώρας. Κατά συνέπεια, στο μοίρασμα των ...ρόλων, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πήρε το ρόλο του... κακού. 

Από την άλλη όμως, καταγράφονται και οι παράλογες απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, για δέσμευση, από τώρα (!) των μέτρων που θα πάρει η ελληνική κυβέρνηση το 2018. Συνεργάτες του Αλ. Τσίπρα κάνουν λόγο για «ανοησίες» και κατά πληροφορίες, το Μέγαρο Μαξίμου αποκόμισε, και χθες, την αίσθηση ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν στηρίζει την εξωφρενική αυτή αξίωση του Ταμείου. Για τη στάση του Βερολίνου στο θέμα, η Αθήνα δεν έχει ακόμη σαφή μηνύματα, ως εκ τούτου έχει κάθε λόγο να ανησυχεί... 

Σε κάθε περίπτωση, στο Eurogroup κάθε ευρωπαϊκή κυβέρνηση θα έχει τη δυνατότητα να πάρει θέση επί του θέματος αυτού. Εκεί, λοιπόν, θα λυθούν και οι όποιες απορίες...