ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τζανακόπουλος: Το σενάριο των εκλογών δεν είναι υπαρκτό - Εφικτή η συμφωνία στις 5 Δεκεμβρίου

Δημοσίευση 29 Νοεμβρίου 2016, 12:54 / Ανανεώθηκε 29 Νοεμβρίου 2016, 13:25
Τζανακόπουλος: Το σενάριο των εκλογών δεν είναι υπαρκτό - Εφικτή η συμφωνία στις 5 Δεκεμβρίου
Facebook Twitter Whatsapp

Για το κλείσιμο της αξιολόγησης, τα περαιτέρω μέτρα, αλλά και για το Κυπριακό μίλησε σήμερα στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Για το κλείσιμο της αξιολόγησης, τα περαιτέρω μέτρα, αλλά και για το Κυπριακό μίλησε σήμερα στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Όπως τόνισε ''εργαζόμαστε εντατικά για να υπάρξει συμφωνία στις 5 του Δεκεμβρίου και είναι εφικτός και ρεαλιστικός αυτός ο στόχος'', ενώ σε σχέση με το σενάριο για πρόωρες εκλογές υπογράμμισε ότι ''δεν είναι υπαρκτό'', κάνοντας λόγο για ''σενάριο που αποτελεί θέση της Νέας Δημοκρατίας και θα έστελνε τη ρύθμιση του χρέους μετά το 2017.

Σύμφωνα με τον ίδιο ''σε λίγο και ο κ. Μητσοτάκης θα αποδεχθεί ότι το σχέδιο του είναι το τέταρτο μνημόνιο''.

Ωστόσο, επισήμανε ότι αν τελικά δεν επιτευχθεί στις αρχές του Δεκεμβρίου ''θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για να βρεθεί μια λύση μέχρι το τέλος του χρόνου''. 

Σύμφωνα με τον κ. εκπρόσωπο:

Ολες οι πλευρές και ειδικά το ΔΝΤ πρέπει να κατανοήσουν ότι μέτρα μετά το 2018 δεν γίνονται ανεκτά. 

Αντί να ζητά πρόσθετα μέτρα, θα πρέπει να προβεί σε γενναία μείωση του δημόσιου χρέους.

Σε σχέση με το Κυπριακό, ο κ. Τζανακόπουλος αναφέρθηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση ''θα ήθελε επανεκκίνηση των συνομιλιών παρά τις δυσκολίες''. Όπως πρόσθεσε ''αυτό θα πρέπει να είναι προτεραιότητα όλων'', ενώ για πιθανή συνάντηση με τον Ερντογάν τόνισε ότι θα γίνει ''όταν υπάρξουν εξελίξεις πάνω στο ζήτημα''. 

Την ίδια στιγμή, ο κυβ. εκπρόσωπος αναφέρθηκε στο ταξίδι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Κούβα, υπογραμμίζοντας ότι θα εκφωνήσει επικήδειο και θα παραστεί στις εκδηλώσεις για τον θάνατο του Φιντέλ Κάστρο, ενώ πρόσθεσε ότι  θα επιστρέψει τα ξημερώματα της Πέμπτης για να πάει στο Αμπου Ντάμπιι την Παρασκευή, όπου θα συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. 

Ο κ. Τζανακόπουλος μίλησε για την πιθανότητα κλεισίματος της β' αξιολόγησης, τονίζοντας ότι ''όλοι αναγνωρίζουν την ταχύτητα που έχει γίνει η πρώτη αξιολόγηση, υπάρχει ένα πολύ κλίμα σε ολόκληρη την Ευρώπη, σε ό,τι αφορά την λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Μια παράταση στις συνομιλίες θα σημιουργούσε εμπλοκές. Η ελληνική πλευρά και οι θεσμοί έχουν κάνει εκατέρωθεν υποχωρήσεις και στα εργασιακά δεν μπορούμε να κάνουμε δεκτή λύση που θα αντίκειται στο ευρωπαϊκό μοντέλο''. 

Ερωτηθείς για το αν τελικά η κυβέρνηση θέλει ή όχι στο πρόγραμμα το ΔΝΤ υπογράμμισε ότι ''θα πρέπει να αποφασίσει εκείνο τι θέλει να κάνει, με δεδομένο ότι η ελληνική οικονομία δεν αντέχει άλλα μέτρα μετά το 2018. Πρέπει να πιέσει για μείωση του χρέους''.

Πρόσθεσε δε ότι:

Θέλουμε αλλά μπορούμε και χωρίς το ταμείο.