current views are: 9

29 Νοεμβρίου 2016
Δημοσίευση19:02

Η Ευρώπη στις κάλπες, στο δρόμο για το άγνωστο…

Στον απόηχο των κλυδωνισμών που έχει προκαλέσει παγκοσμίως το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ δηλαδή στη θέση του προέδρου των ΗΠΑ, η Ευρώπη εισέρχεται και αυτή με τη σειρά της σε έναν κύκλο κρίσιμων αναμετρήσεων, με εξόχως σοβαρά διακυβεύματα και αβέβαιη κατάληξη.

Δημοσίευση 19:02’

Στον απόηχο των κλυδωνισμών που έχει προκαλέσει παγκοσμίως το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ δηλαδή στη θέση του προέδρου των ΗΠΑ, η Ευρώπη εισέρχεται και αυτή με τη σειρά της σε έναν κύκλο κρίσιμων αναμετρήσεων, με εξόχως σοβαρά διακυβεύματα και αβέβαιη κατάληξη.

Στον απόηχο των κλυδωνισμών που έχει προκαλέσει παγκοσμίως το Brexit αλλά και το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ δηλαδή στη θέση του προέδρου των ΗΠΑ, η Ευρώπη εισέρχεται και αυτή με τη σειρά της σε έναν κύκλο κρίσιμων αναμετρήσεων, με εξόχως σοβαρά διακυβεύματα και αβέβαιη κατάληξη.

Αρχής γενομένης από την προσεχή Κυριακή, 4 Δεκέμβρη, η γηραιά Ήπειρος αναμένεται να ζήσει στιγμές αγωνίας. Γιατί σε έναν χρόνο από τώρα, οι πολιτικοί συσχετισμοί μπορεί να έχουν αλλάξει άρδην και ραγδαίες εξελίξεις να αλλάξουν την εικόνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως τη γνωρίζαμε.

  1. Σε έξι ημέρες από τώρα, θα διεξαχθεί το κρίσιμο δημοψήφισμα στην Ιταλία, για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που προτείνει ο Ματέο Ρέντσι. Πρόκειται για μία πολιτική ζαριά του Ματέο Ρέντσι, μία απόφαση στην οποία έχει ποντάρει ολόκληρο το πολιτικό του μέλλον. Και εάν δεν του βγει, να επικρατήσει δηλαδή το «όχι»,  έχει δηλώσει ξεκάθαρα πως θα παραιτηθεί από τη θέση του, και η χώρα θα ενδεχομένως να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, στις οποίες αναμένεται να βγει ενισχυμένος ο Μπέπε Γκρίλο του Κινήματος των Πέντε Αστέρων. Μία τέτοια εξέλιξη ωστόσο θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στην οικονομία της χώρας, καθώς η αντίδραση των αγορών αναμένεται να είναι άμεση και… βίαιη. Αυτά σε συνδυασμό με τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ιταλική οικονομία – υψηλό δημόσιο χρέος, μεγάλο στοκ των κόκκινων δανείων που έχουν στα βιβλία τους οι τράπεζες- δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ. Ενδεικτική και η εκτίμηση της οικονομικής εφημερίδας Financial Times, ότι το δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου αποτελεί «κλειδί για το μέλλον του ευρώ».
  2. Την ίδια ημέρα ωστόσο, θα λάβει χώρα ακόμη μία σημαντική αναμέτρηση. Πρόκειται για τις επαναληπτικές Προεδρικές Εκλογές στην Αυστρία, όπου θα αναμετρηθούν ο ακροδεξιός Νόμπερτ Χόφερ και ο υποψήφιος των Πρασίνων Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν. Μία αναμέτρηση που είχε διεξαχθεί και ακυρώθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν μάχη στήθος με στήθος των δύο υποψηφίων. Σε περίπτωση επικράτησης του Χόφερ, η Ευρώπη θα κινηθεί ακόμη περισσότερο προς τα άκρα δεξιά. Παρότι ο υποψήφιος της ακροδεξιάς έχει σταματήσει τη ρητορική του περί αποχώρησης της Αυστρίας από την ΕΕ, σίγουρα θα σκληρύνει ακόμη περισσότερο τη στάση του στο προσφυγικό [αυξάνοντας τους πονοκεφάλους της Αθήνας, καθώς υπενθυμίζεται πως η Αυστρία ήταν μία από τις χώρες που πίεσαν να κλείσει ο Βαλκανικός Διάδρομος]. Παρότι ο ρόλος του Προέδρου είναι εθιμοτυπικός αναλυτές εκτιμούν ότι πιθανή νίκη του Χόφερ θα οδηγήσει σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές, απ όπου το ακροδεξιό κόμμα ενδεχομένως να αποκομίσει κέρδη. Σε σημειολογικό επίπεδο ωστόσο, θα αποτελεί ακόμη ένα βήμα για την επάνοδο της ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη.
  3. Στις 23 Μαρτίου του 2017, έρχεται ο επόμενος σημαντικός σταθμός για το μέλλον της Ευρώπης. Πρόκειται για τις εκλογές στην Ολλανδία, όπου το ξενοφοβικό κόμμα για την Ελευθερία, κατέρχεται με… φόρα. Σε πρόσφατη δημοσκόπηση, το PVV του Γκερτ Βίλντερς λαμβάνει την πρώτη θέση, με 33 έδρες – από 12 που έχει αυτή της στιγμή στη Βουλή. Από την πλευρά του ο μέχρι πρότινος πρωθυπουργός Μαρκ Ρουτε, έχει διαμηνύσει πως θα είναι εκ νέου υποψήφιος ωστόσο η προσφυγική κρίση φαίνεται να ωθεί το εκλογικό σώμα προς τα δεξιά. Γεγονός που εκμεταλλεύτηκε ο Βίλντερς, ο οποίος έχει διατυπώσει ακραίες αντιισλαμικές θέσεις. Πρόσφατα, η εφημερίδα Wall Street Journal έκανε λόγο για «νέα βόμβα της ΕΕ, που χτυπά την Ολλανδία» και αναφέρθηκε όχι μόνο στον ακροδεξιό πολιτικό αλλά και σε μία σειρά ευρωσκεπτικιστών πολιτικών «που είναι λιγότερο διχαστικοί και ανήσυχοι για τη μετανάστευση, αλλά εστιάζουν περισσότερο σε ζητήματα κρατικής κυριαρχίας – και είναι πλήρως προσηλωμένοι στην καταστροφή της ΕΕ». Οι εν λόγω πολιτικοί κατάφεραν να περάσουν ένα νομοσχέδιο σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να διεξάγει δημοψήφισμα για οποιοδήποτε νόμο, εφόσον το ζητήσουν 300.000 πολίτες της.  Θεωρητικά αυτό θα μπορούσε –σε περίπτωση που το ευρωσκεπτικιστικό ρεύμα να δυναμώσει στις προσεχείς εκλογές- να μπλοκάρει οποιαδήποτε απόφαση της κυβέρνησης έχει σχέση με τα ευρωπαϊκά πράγματα
  4. Ένα μήνα μετά, θα διεξαχθούν οι Προεδρικές Εκλογές στη Γαλλία, όπου η ακροδεξιά Μαρίν Λε Πεν, πορεύεται προς την αναμέτρηση από θέση ισχύος. Θαυμάστρια του Ντόναλντ Τραμπ, και δεδηλωμένη εχθρός της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Λε Πεν προηγείται στις δημοσκοπήσεις, εκμεταλλευόμενη και τις κάκιστες επιδώσεις του απερχόμενου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος δεν είναι σαφές εάν θα κατέλθει εκ νέου υποψήφιος καθώς δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του. Το μόνο δεδομένο είναι πως καταρρέει στις μετρήσεις, καταγράφοντας ιστορικά χαμηλά ποσοστά για τη θέση του Προέδρου. Αντιμέτωπος της Λε Πεν από το δεξιό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και πιθανός της αντίπαλος στον δεύτερο γύρο που θα διεξαχθεί στις 7 Μαΐου, είναι ο πρώην πρωθυπουργός του Σαρκοζί, ο Φρανσουά Φιγιόν. Θαυμαστής της Θάτσερ, σκληρός νεοφιλελεύθερος δηλαδή, ο Φιγιόν έχει διατυπώσει θέσεις στα κοινωνικά ζητήματα και στο μεταναστευτικό οι οποίες πλησιάζουν τη Δεξιά.
  5. Τέλος, μέσα στο Φθινόπωρο του επόμενου έτους αναμένονται οι βουλευτικές εκλογές στη Γερμανίαοι οποίες και θα επηρεάσουν καθοριστικά την πορεία της ΕΕ, καθώς η χώρα κατέχει ηγετική θέση μέσα στην Ένωση.. Η Άνγκελα Μέρκελ είναι εκ νέου υποψήφια και παρά την σαφή πτώση των ποσοστών της, είναι η δημοφιλέστερη πολιτικός στην ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης. Εντούτοις, το προσφυγικό και οι χειρισμοί της στο ζήτημα προκάλεσαν αντιδράσεις στο εκλογικό σώμα και ένα ποσοστό των πιο… δεξιών ψηφοφόρων του CDU φαίνεται να μετακινείται προς το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» το οποίο έχει ανοδικές τάσεις. Στις δημοσκοπήσεις το CDU ωστόσο καταγράφει άνετο προβάδισμα, ωστόσο η αυτοδυναμία φαντάζει εξαιρετικά δύσκολος στόχος. Και στην περίπτωση αυτή έχουν ήδη αρχίσει η συζητήσεις για έναν μεγάλο συνασπισμό της κεντροαριστεράς, μία εξέλιξη που μπορεί να μοιάζει προς το παρόν μακρινή αλλά δεν μπορεί κιόλας: Των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) δηλαδή, του Die Linke και των Πρασίνων.

σχετικα αρθρα