Εντείνεται το διαπραγματευτικό ...παζάρι μεταξύ θεσμών και Αθήνας, μόλις πέντε 24ωρα πριν το κρισιμότατο για τις ελληνικές τύχες, Eurogroup: όχι ότι η Ιστορία σταματάει εκεί (...), αλλά αίφνης, δημιουργήθηκαν ελπίδες ότι υπάρχει η δυνατότητα για κλείσιμο της αξιολόγησης εδώ και τώρα. Η διαπίστωση αυτή, όπως καταγράφηκε στις δηλώσεις του Επιτρόπου Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί  και του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου ήλθε να ενισχύσει τις ελπίδες αυτές.

Δυνατότητα για συμφωνία δηλαδή, ακόμη και στο θέμα που υπάρχει ακόμη απόσταση, τα εργασιακά δηλαδή. Δυνατότητα αρκεί να εγκαταλειφθεί η φημολογία για απαίτηση των εταίρων να δεσμεύσουν τη σημερινή κυβέρνηση για μέτρα που θα ληφθούν το 2018, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος δηλαδή, και όταν μια άλλη κυβέρνηση θα μπορούσε, μιλώντας δυνητικά, να ορίζει τις τύχες της χώρας.

Μια άλλη αναγκαία προϋπόθεση είναι το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει τη στάση του, αν θέλει να είναι μέσα στο πρόγραμμα και σε ποιο βαθμό. Είναι σαφές πάντως ότι οι Ευρωπαίοι επιζητούν την παρουσία του, προκειμένου να προσδίδει, έτσι, βαρύτητα στη νέα -και τελευταία;- φάση του προγράμματος.
Και η παρουσία του διευκολύνεται μετά το «πράσινο φως» για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, σήμα που έστειλε η Ε.Ε. δια του προέδρου του Eurogroup. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ  απαντώντας σε ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρη Παπαδημούλη, είχε παραδεχθεί ότι το ΔΝΤ έχει τα... δίκια του όταν υποστηρίζει ότι ο στόχος του 3,5% είναι υπερβολικός. Φράση που κλείνει προφανώς τα σχετικά σενάρια, εντός –εκτός Ελλάδας.

Από την πλευρά της κυβέρνησης επισημαίνεται ότι τέταρτο Μνημόνιο (ακριβέστερα, συζήτηση επ' αυτού) δεν υφίσταται, όπως φρόντισε να διαμηνύσει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, που μίλησε στο συνέδριο του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου αντί του πρωθυπουργού σημειωτέον (αφού ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στην Κούβα).

Τούτων δοθέντων και εφόσον τρέξει η διαπραγμάτευση τα επόμενα, λίγα 24ωρα, η συνάντηση, το Σαββατοκύριακο, του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ και του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Ντουμπάι, μπορεί να αποτελέσει την κορυφαία στιγμή της πολιτικής διαπραγμάτευσης. Επαναφέροντας ασφαλώς μνήμες όχι πολύ μακρινές...