Με φόντο το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου και τις ελπίδες για κλείσιμο της αξιολόγησης που λιγοστεύουν, η γερμανική εφημερίδα αναφέρεται στις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει ο Αλέξης Τσίπρας, αν τελικά δεν ευοδωθεί, με πρώτο ''δύσκολο'' αντίπαλο τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ βάζει στο τραπέζι και την πιθανότητα ''συμφωνίας'' Σόιμπλε-ΔΝΤ πίσω από την πλάτη της Ελλάδας. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η 5η Δεκεμβρίου έχει έναν κόκκινο κύκλο στο ημερολόγιο του Αλέξη Τσίπρα και των κορυφαίων υπουργών στην Αθήνα, καθώς πρόκειται για την ημέρα συνάντησης των υπουργών του Eurogroup με βασικό θέμα την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα. Η μεγαλύτερη ελπίδα του Τσίπρα είναι μέσα στα θέματα που θα συζητηθούν να είναι το πως μπορεί να ανακουφιστεί η χώρα από το χρέος. 

 Όπως αναφέρει, ωστόσο η εφημερίδα ''η συνεδρίαση του Eurogroup κρύβει έναν τεράστιο κίνδυνο για τον Αλέξη Τσίπρα. Εάν αναβληθεί μια ελάφρυνση του χρέους ή ακόμα χειρότερα ζητηθεί από την Αθήνα αυστηρότερη λιτότητα, τότε ο Έλληνας πρωθυπουργός κινδυνεύει να καταρρεύσει πολιτικά. Ένα τέτοιο αποτέλεσμα στο Eurogroup θα αναζωπύρωνε τις εικοτολογίες για πρόωρες εκλογές που πιέζουν ήδη τον Τσίπρα. Η οργή των ψηφοφόρων για την κυβέρνηση θεριεύει όλο και περισσότερο μπροστά σε μια κρίση που έχει γίνει από καιρό μόνιμη κατάσταση. Στις δημοσκοπήσεις ο Τσίπρας χάνει.''

Για το Spiegel οι πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα θα ήταν ό, τι χειρότερο ενόψει άλλων, αποφασιστικών αναμετρήσεων σε μεγάλες χώρες, λόγω του ανερχόμενου λαϊκισμού, λόγω της επίφοβης συμφωνίας με την Τουρκία που μπορεί να οδηγήσει σε νέα έξαρση του προσφυγικού, λόγω του νέου Αμερικανού προέδρου Τραμπ. Και άλλοι στην Ευρώπη θα προτιμούσαν μια ικανοποίηση των ελληνικών προσδοκιών.

Ένας αποφασιστικός μήνας

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατέστησε σαφές με ομιλία του για την ελληνική οικονομία τι ακριβώς διακυβέβευεται, τονίζοντας ότι ο Δεκέμβριος είναι ''ένας μήνας ζωτικής σημασίας, όπως ο Ιούλιος και ο Αύγουστος του 2015''. 

Εκείνη την εποχή η Ελλάδα δέχθηκε πιέσεις από τους πιστωτές της για να δεχθεί ένα σκληρό πρόγραμμα μεταρυθμίσεων.

Ο συντελεστής Σόιμπλε

«Η Κομισιόν ωστόσο», τονίζει το γερμανικό περιοδικό, «έχει μόνο περιορισμένο λόγο στο ζήτημα αυτό, το δε Eurogroup είναι μόνο στα χαρτιά μια συνάθροιση ίσων. Τον λόγο έχει πρωτίστως ένας, από τον οποίο εξαρτάται πλέον η δημοσιονομική μοίρα της Ελλάδας: ο Γερμανός υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Που όμως δεν βλέπει γιατί είναι επείγοντα τα ζητήματα που επισημαίνει η Αθήνα. Και φυσικά, με το βλέμμα στραμμένο στις γερμανικές εκλογές του 2017, ο Σόιμπλε δεν θα γίνει πιο γενναιόδωρος.»

Φόβοι για ''συμφωνία'' πίσω από την πλάτη της Ελλάδας 

Ως γνωστόν το ΔΝΤ ζητά επίσης την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους για να γίνει διαχειρίσιμο. Μετά από όλα αυτά, η Αθήνα έχει έναν ''θεωρητικό'' σύμμαχο στην αναμέτρηση με την Γερμανία: Το ΔΝΤ, το οποίο έχει πιέσει για την ελάφρυνση του χρέους και την θέλει μάλιστα ως προϋπόθεση για την συμμετοχή του στο πρόγραμμα. Το Ταμείο μάλιστα υποστηρίζει ότι το ελληνικό χρέος έχει αυξηθεί παρά τις μεταρρυθμίσεις και δεν έχουν παρθεί τα απαραίτητα μέτρα λιτότητας. 

«Υπάρχει όμως και ένας ακόμα δρόμος για το ΔΝΤ», καταλήγει το Spiegel, „που θα έκανε ευτυχισμένο και το Βερολίνο, αλλά θα προκαλούσε στην Ελλάδα πολιτική καταστροφή. Εάν ελαφρύνσεις του χρέους δεν τίθενται πλέον επί τάπητος, τότε περισσότερη λιτότητα και υψηλότεροι φόροι θα διασφάλιζαν τα αναγκαία πλεονάσματα στην Ελλάδα, διαμηνύεται από την Ουάσιγκτον. Κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με πολιτική αυτοκτονία για την ελληνική κυβέρνηση.»

«Το ΔΝΤ παίζει ''σκληρό παιχνίδι'' και με τις δύο πλευρές: Και με τους Ευρωπαίους και με την Ελλάδα ''όπως τονίζει υπουργός της κυβέρνησης''. Στην Ελλάδα υπάρχει ο φόβος ότι το ΔΝΤ θα σταθεί τελικά στο πλευρό του Βερολίνου και θα εγκαταλείψει την συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους. Αυτό, όπως πιστεύουν πολλοί στην Ελλάδα, θα συντελέσει στο ό,τι ή η κυβέρνηση ή ο λαός δεν θα επιβιώσει...