Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Βασίλης Κικίλιας, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι η ΝΔ, δεν πρόκειται να συναινέσει σε 4ο μνημόνιο ακόμη κι αν ζητηθεί από τους δανειστές αυξημένη πλειοψηφία στη Βουλή.

Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ερωτηθείς σχετικά με το αν η αξιωματική αντιπολίτευση συνηγορήσει σε 4ο μνημόνιο, τόνισε πως: «Η ΝΔ δεν υπέγραψε τρίτο μνημόνιο, υπέγραψε στόχους για να σωθεί η χώρα. Δεν τίθεται κανένα τέτοιο θέμα για μας».

Ενώ επεσήμανε πως ακόμη και στην περίπτωση που ζητηθεί, από τους δανειστές, αυξημένη πλειοψηφία στη Βουλή δεν πρόκειται να συναινέσει, επαναλαμβάνοντας τη θέση πως «Δεν τίθεται θέμα για τη ΝΔ»

«Η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμη φάση», ανέφερε ο κ. Κικίλιας και προσέθεσε: «Η κυβέρνηση διαβεβαίωνε ότι θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μέχρι το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου». Ο Βασίλης Κικίλιας, δεν απέκλεισε η κυβέρνηση «να βάλει την υπογραφή της σε ένα τέταρτο μνημόνιο όπως υπέγραψε και το τρίτο μνημόνιο». 

Επίσης επανέλαβε το πάγιο αίτημα των εκλογών τονίζοντας πως «αν ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να κυβερνήσει ας παραιτηθεί», ενώ ξεκαθάρισε ότι «από την παρούσα βουλή δεν μπορεί να σχηματιστεί άλλη κυβέρνηση». «Η Ελλάδα έχει ανάγκη από μια μεταρρυθμιστική κυβέρνηση, αλλιώς όσο περνά ο χρόνος η έλλειψη σχεδίου θα οδηγεί σε νέα μέτρα», τόνισε.

Επίσης επανέλαβε το πάγιο αίτημα της ΝΔ για εκλογές, τονίζοντας πως «αν ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να κυβερνήσει ας παραιτηθεί», ενώ ξεκαθάρισε ότι «από την παρούσα βουλή δεν μπορεί να σχηματιστεί άλλη κυβέρνηση» και πρόσθεσε πως σε μία κρίσιμη φάση, ο πρωθυπουργός είναι απών, «πουλάει στο εσωτερικό του κοινό δήθεν αριστεροσύνη, με το ταξίδι στη Κούβα».

«Ταξίδι Μητσοτάκη σε Βουλγαρία - Σεβία»

Ο Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκε στο ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη σε Βουλγαρία και Σερβία λέγοντας ότι οι συζητήσεις που είχε με τις ηγεσίες των δύο χωρών είχαν τριπλό αποτέλεσμα:

  • Την ενίσχυση του ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή
  • Την οικοδόμηση σχέσεων ειρήνης και συνεργασίας
  • Την ουσιαστική διεύρυνση των οικονομικών σχέσεων με έμφαση στο εμπόριο και της συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας και αντιμετώπισης του μεταναστευτικού προβλήματος

«Παράγοντας αστάθειας ο Ερντογάν»

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας, αναφερόμενος στα εθνικά θέματα, χαρακτήρισε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως «παράγοντα αστάθειας στην περιοχή», ο οποίος προκαλεί και δυναμιτίζει τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

«Είμαστε σταθερά στη γραμμή ότι η διεθνής κοινότητα οφείλει να παρέμβει άμεσα προς την Άγκυρα», είπε.