current views are: 8

30 Νοεμβρίου 2016
Δημοσίευση19:23

Ο χρόνος και οι απαιτήσεις των δανειστών πιέζουν την κυβέρνηση – Το παρασκήνιο των διαβουλεύσεων

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την 5η Δεκεμβρίου, όπου θα συνεδριάσει το Eurogroup για το ελληνικό ζήτημα μία συνεδρίαση που η ίδια η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί εξόχως κρίσιμη, προσδοκώντας μία πολιτική συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση, η οποία θα ξεκλειδώσει τη συζήτηση για μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Δημοσίευση 19:23’

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την 5η Δεκεμβρίου, όπου θα συνεδριάσει το Eurogroup για το ελληνικό ζήτημα μία συνεδρίαση που η ίδια η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί εξόχως κρίσιμη, προσδοκώντας μία πολιτική συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση, η οποία θα ξεκλειδώσει τη συζήτηση για μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την 5η Δεκεμβρίου, όπου θα συνεδριάσει το Eurogroup για το ελληνικό ζήτημα, μία συνεδρίαση που η ίδια η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί εξόχως κρίσιμη, προσδοκώντας μία πολιτική συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση, η οποία θα ξεκλειδώσει τη συζήτηση για μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Καθώς οι μέρες περνούν, τόσο εντείνονται οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, τόσο της ελληνικής πλευράς με τους Θεσμούς, όσο και των πιστωτών μεταξύ τους ώστε να βρεθεί η «χρυσή» τομή και να ενταχθεί το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, κάτι το οποίο σε καμία περίπτωση δεν θα έρθει ανώδυνα για την Αθήνα.

Καθόλη τη διάρκεια της σημερινής ημέρας δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού Τύπου καθώς και διαρροές από τις Βρυξέλλες, καταδεικνύουν πως οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε μία κρίσιμη καμπή με βασική αιχμή τις διαφωνίες για το ελληνικό χρέος, γεγονός που συναρτάται άμεσα με τον καθορισμό των μεσοπρόθεσμων στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα, δηλαδή τις δημοσιονομικές επιδόσεις που θα πρέπει να πετύχουν οι ελληνικές κυβερνήσεις μετά τη λήξη του προγράμματος, το 2018 ώστε να διατηρηθεί το χρέος βιώσιμο.

Σενάρια

Την αβέβαιη κατάληξη των διαπραγματεύσεων αντανακλά και το δημοσίευμα του γερμανικού πρακτορείου MNI (που ανήκει στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης), το οποίο αποκαλύπτει εμπιστευτικό έγγραφο της Κομισιόν, όπου καταγράφονται τα σενάρια για τους όρους παραμονής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, σε περίπτωση που αποφασιστεί η παραμονή του ΔΝΤ, οι Βρυξέλλες εκτιμούν πως αυτό θα γίνει με τη μορφή ενός τετραετούς προγράμματος («Extension Fund Facility), για να συμπέσει, όπως τονίζεται, καλύτερα με την εναρμόνιση του προγράμματος της ΕΕ και να παρέχει πιο επαρκή χρόνο για την κατάλληλη οικονομική προσαρμογή.

Ακόμη μία εκδοχή που συζητείται κυρίως σε παρασκηνιακό επίπεδο στις Βρυξέλλες, είναι ένα μικρότερο πρόγραμμα διετούς διάρκειας. Στις δύο πρώτες περιπτώσεις, από την Κομισιόν αναμένουν πως το Ταμείο θα ζητήσει ένα πολύ σκληρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, «αφήνοντας την Ελλάδα σε πολύ δύσκολη θέση, δεδομένου ότι το 2018 θα είναι ουσιαστικά προεκλογική χρονιά». Όπως και να χει, η Κομισιόν εμφανίζεται έτοιμη να αποδεχθεί σε μεσοπρόθεσμο στάδιο τη μείωση των δημοσιονομικών στόχων στο 2% του ΑΕΠ, μία συζήτηση την οποία το Βερολίνο φέρεται να προσπαθεί να κλείσει, τουλάχιστον προς το παρόν. Χαρακτηριστικά, εκπρόσωπος του Σόιμπλε σήμερα παρέπεμψε στις υπάρχουσες «σταθερές συμφωνίες» χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.

Ακόμη μία υπόθεση εργασίας που έχει τεθεί επί τάπητος είναι τελικά το ΔNT να αποχωρήσει . Σε αυτό το πλαίσιο, θα πρέπει να σχεδιαστεί εκ νέου η ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, η οποία αναμένεται μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Ο ESM προτείνει…

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, σήμερα διέρρευσαν και οι προτάσεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που θα εκτείνονται μέχρι τη λήξη του προγράμματος και τα οποία σύμφωνα με τη Wall Street Journal, μέχρι το 2060 θα έχουν μειώσει τον λόγο του  χρέους προς το ΑΕΠ κατά 21,8%. Δηλαδή από το 176,9% του ΑΕΠ που είναι σήμερα, θα μειωθεί βάσει των εκτιμήσεων του ESM στο 155,1% του ΑΕΠ. Αυτά τα μέτρα βέβαια, θεωρούνται το… εύκολο κομμάτι, καθώς ως γνωστό, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επιμένει να αποσπάσει από τους ευρωπαίους πολιτική δέσμευση ώστε να επεξεργαστούν και να εφαρμοστούν εκ των υστέρων και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης

Χάνεται ο στόχος για συμφωνία τη Δευτέρα

Υπό αυτό το πρίσμα και στο βαθμό που υπάρχουν και γνωστά ανοιχτά θέματα στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές, όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο γεγονός ότι το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου μάλλον δεν θα είναι και αυτό που θα καταλήξει σε οριστικές αποφάσεις.

Αυτό προκύπτει από τα όσα δήλωσε αξιωματούχος του Eurogroup σήμερα στις Βρυξέλλες, ο οποίος αφενός επεσήμανε πως η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ δεν θα παραστεί στη συνεδρίαση, αφετέρου ανέφερε αισιόδοξος πως «θα είμαστε σε θέση να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση εντός του 2016», χωρίς να προσδιορίσει ακριβή ημερομηνία. Άλλος αξιωματούχος που επικαλέστηκε το MNI επεσήμανε ήταν σαφέστερος, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέο Eurogroup εντός του Δεκεμβρίου, εάν δεν υπάρξει πολιτική συμφωνία τη Δευτέρα.

Βαρύ το τίμημα του συμβιβασμού

Όμως, όπως και να χει, το τίμημα για το κλείσιμο της αξιολόγησης αναμένεται βαρύ για την Ελλάδα. Και τούτο γιατί η κυβέρνηση θα πρέπει να περάσει βάσει του Συμπληρωματικού Μνημονίου όπου καταγράφονται οι προτάσεις για τα εργασιακά, μία σειρά από ρυθμίσεις που αλλάζουν επί τα χείρω το πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις, τη συνδικαλιστική νομοθεσία αλλά και για την κήρυξη απεργιών.

Όπως έγραψε το Newpost.gr, ανάμεσα σε άλλα προτείνεται η αύξηση του ποσοστού των ομαδικών απολύσεων στο 10%, η άρση του βέτο του υπουργού ή οποιουδήποτε άλλου οργανισμού για τις εν λόγω απολύσεις, δραστικές αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο καθώς, περιορισμός της ισχύος της μετενέργειας καθώς επίσης και η εισαγωγή δρακόντειων όρων για τη μονομερή προσφυγή στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ).


σχετικα αρθρα