current views are: 5

1 Δεκεμβρίου 2016
Δημοσίευση05:02

Απορρίπτουν τα σενάρια, προκρίνουν εκλογές στη Νέα Δημοκρατία

Η εικόνα εμπλοκής, για άλλη μία φορά, στην πρόοδο της δεύτερης αξιολόγησης αλλά και ο όγκος νέων μέτρων και δεσμεύσεων που απαιτούν ΔΝΤ (και κατά κάποιος και ο Β. Σόιμπλε στο Βερολίνο) προκειμένου να δοθεί στην Ελλάδα η ελάφρυνση χρέους, αναζωπυρώνουν τα εκλογικά σενάρια.

Δημοσίευση 05:02’

Η εικόνα εμπλοκής, για άλλη μία φορά, στην πρόοδο της δεύτερης αξιολόγησης αλλά και ο όγκος νέων μέτρων και δεσμεύσεων που απαιτούν ΔΝΤ (και κατά κάποιος και ο Β. Σόιμπλε στο Βερολίνο) προκειμένου να δοθεί στην Ελλάδα η ελάφρυνση χρέους, αναζωπυρώνουν τα εκλογικά σενάρια.

Η εικόνα εμπλοκής, για άλλη μία φορά, στην πρόοδο της δεύτερης αξιολόγησης αλλά και ο όγκος νέων μέτρων και δεσμεύσεων που απαιτούν ΔΝΤ (και κατά κάποιος και ο Β. Σόιμπλε στο Βερολίνο) προκειμένου να δοθεί στην Ελλάδα η ελάφρυνση χρέους, αναζωπυρώνουν τα εκλογικά σενάρια. Άλλωστε, η απόφαση του Πρωθυπουργού να αναβαπτιστεί στα νάματα του κομουνισμού με την παρουσία του, μόνος από τη Δύση, στην κηδεία του Φιντέλ Κάστρο, συνιστά για αρκετούς – και για τη Ν.Δ. – μία ακόμη επικοινωνιακή κίνηση του κ. Τσίπρα προς αυτή την κατεύθυνση.

Παρά το γεγονός ότι στελέχη στο επιτελείο του κ. Κυρ. Μητσοτάκη εκτιμούν ότι τα διακινούμενα σενάρια περί οικουμενικής δεν έχουν, απαραιτήτως, ως πηγή το Μαξίμου και δεν αντανακλούν ευθέως τις θέσεις Τσίπρα, η Πειραιώς εμφανίστηκε χθες να… καίει κάθε σχετική συζήτηση περί συναίνεσης, συνεννόησης ή οικουμενικής, όπως είχε προαναγγείλει το newpost.gr. Επέμεινε, δε, μέσω του εκπροσώπου του κόμματος στην θέση για άμεση προσφυγή στις κάλπες, σχολιάζοντας σκωπτικά και το blame game της κυβέρνησης που ούτε λίγο ούτε πολύ επιχειρεί να φορτώσει στη Ν.Δ. την ευθύνη για το αδιέξοδο στην διαπραγμάτευση.

Την ίδια θέση ότι δηλαδή ο κ. Τσίπρας, και μόνον, πρέπει να αναλάβει την ευθύνη ολοκλήρωσης της συμφωνίας αλλά, κυρίως, υπέρ της ταχείας προσφυγής στις κάλπες αναμένεται να επαναλάβει σήμερα και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα του Συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη. Ο Πρόεδρος της Ν.Δ., παρά το γεγονός ότι έχει γίνει αποδέκτης πιέσεων ή εισηγήσεων από τους ξένους ηγέτες να… αναμένει, εκτιμά ότι η παράταση του βίου της συγκεκριμένης κυβέρνησης θα επιφέρει πολλαπλές – και ενδεχομένως μη αναστρέψιμες – συνέπειες στην ελληνική οικονομία και, τελικά, θα εξαναγκάσει την ελληνική κοινωνία και, μαζί, την επόμενη κυβέρνηση σε νέα μέτρα, επιτείνοντας τον φαύλο κύκλο της ύφεσης.

Η συζήτηση περί οικουμενικής, παρασκηνιακή πάντοτε, φούντωσε καθώς αρκετοί κύκλοι στην Ευρώπη θα ήθελαν να βάλουν το ελληνικό ζήτημα στην άκρη, τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές στη Γερμανία το φθινόπωρο του 2017, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση επιδεικνύει εντεινόμενη πολιτική αδυναμία να φέρει εις πέρας το έργο της.

Με αυτό το δεδομένο, επανήλθαν σενάρια… 2012, όταν ο Λ. Παπαδήμος ανέλαβε να φέρει εις πέρας τη συμφωνία για το δεύτερο μνημόνιο και το PSI. Γι αυτό το λόγο χθες, μέσω του εκπροσώπου της Β. Κικίλια, η Ν.Δ. έσπευσε να διατυπώσει ένα ηχηρό όχι και να τονίσει πως από τη συγκεκριμένη Βουλή «άλλη κυβέρνηση δεν μπορεί να σχηματιστεί».

Δεν αποκλείεται, μάλιστα, το συγκεκριμένο πεδίο να αποτελεί και το μόνον στο οποίο συμπίπτουν ο Πρόεδρος της Ν.Δ. με τον Πρωθυπουργό. Κι αυτό γιατί, όπως εκτιμούν στην Πειραιώς, και ο κ. Τσίπρας, όπως αποδεικνύει όλη η μέχρι σήμερα τακτική του, ουδεμία διάθεση για οικουμενικής περιπέτειες έχει.


σχετικα αρθρα