«Η ελληνική κυβέρνηση δεν συζητά για μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος. Ούτε έχει τεθεί στη διαπραγμάτευση», δήλωσε μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ANT1, ο Δ. Τζανακόπουλος. 

Επεσήμανε, επίσης ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχθούμε νέα μέτρα από αυτά που συμφωνήθηκαν τον Αύγουστο του 2015». «Δεν υπάρχει περίπτωση να υπογράψουμε νέο Μνημόνιο» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Οι συζητήσεις συνεχίζονται σε τεχνικό επίπεδο, υπάρχει καλό κλίμα, ώστε τη Δευτέρα στο Eurogroup, να συμφωνήσουμε επί της αρχής, για τη β’ αξιολόγηση», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφερόμενος στη διαπραγματεύση. Επισήμανε ότι οι εταίροι της χώρας και το ΔΝΤ πρέπει να αντιληφθούν ότι: α) δεσμεύονται από το Δίκαιο της ΕΕ σε οτι αφορά τα εργασιακά, όχι μόνο ως προς το αποτέλεσμα της συμφωνίας, αλλά και κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης και β) ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να αποδεχθεί μέτρα, μετά το 2018.

Ωστόστο, όπως δήλωσε ο κ. Τζανακόπουλος, παραμένουν τρία «αγκάθια»:  

  • Εργασιακά
  • Δημοσιονομικά του 2018
  • Ενεργειακά

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να διεξαχθεί και νέο Eurogroup, μετά από αυτό της Δευτέρας. «Στόχος να συμφωνηθούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα του χρέους σε αυτό το Eurogroup ή να υπάρχει ή σε άλλο μέχρι τα Χριστούγεννα», είπε συγκεκριμένα. 

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο κ. Τζανακόπουλος επανέλαβε πως «τίποτα άλλο δεν απασχολεί την κυβέρνηση, αυτή τη στιγμή, από το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης». Επίσης, ο υπουργός Επικρατείας, διαβεβαίωσε, πως δεν θα υπάρξει μείωση στα επιδόματα, αλλά «εξορθολογισμός» τους.

Επίσης, κληθείς να σχολιάσει τις προκλητικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Τζανακόπουλος έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία, ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι αδιαμφισβήτητα.

«Οι δηλώσεις αυτές μας προκαλούν προβληματισμό, ωστόσο η κυβέρνηση εργάζεται στην κατεύθυνση να μην υπάρχει κλιμάκωση», τόνισε.