Για κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία και ενδεχόμενη απόπειρα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να στήσει νέο σκηνικό Ιμίων στο Αιγαίο κάνει λόγο ο Γιάννης Μάζης, σχολιάζοντας την επιθετική ρητορική της γείτονας χώρας. Την ίδια ώρα, καλεί την Αθήνα να ζητήσει έγγραφες εξηγήσεις από τον τούρκο πρόεδρο για το μπαράζ προκλητικών δηλώσεων, τις οποίες αποδίδει στην ανάγκη του να συσπειρώσει το ακροατήριό του.

Μιλώντας στο newpost.gr, ο Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας στο Τμήμα Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών χαρακτηρίζει «πολύ επικίνδυνη» τη δήλωση του τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος είπε ότι «τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος. 

Μάλιστα, όπως λέει χαρακτηριστικά: «Φοβάμαι ότι θα επαληθευτεί η άποψή μου, σύμφωνα με την οποία το επόμενο διάστημα ο τούρκος πρόεδρος θα επιχειρήσει κάποια προβοκατόρικη ενέργεια».

Σύμφωνα με τον κ. Μάζη, ο Ερντογάν στις αρχές Ιανουαρίου θα υλοποιήσει την απειλή του να ανοίξει τα σύνορα σε 3 εκατομμύρια πρόσφυγες και θα προσπαθήσει να δημιουργήσει νέο σκηνικό Ιμίων στο Αιγαίο.

Παράλληλα, εκτιμά ότι η περιοχή όπου ο τούρκος πρόεδρος θα δημιουργήσει την ένταση θα είναι η περιοχή Οινουσσών-Παναγιάς. Εκεί, θα προσπαθήσει να εξαπολύσει στη θάλασσα πρόσφυγες και στη συνέχεια να τους διασώσει με τουρκικά σκάφη, ώστε να υπογράψει ακόμη μια φορά την αμφισβήτηση που έχει σ’ αυτό που ο ίδιος θεωρεί “γκρίζες ζώνες”».

Επιπλέον, ο κ. Μάζης προβλέπει πως το κλίμα θα βαρύνει περισσότερο και οι πιέσεις της Τουρκίας προς την ελληνική πλευρά θα γίνουν μεγαλύτερες και εξηγεί:

Η κλιμάκωση ξεκινάει από το θέμα του Κυπριακού και της Συρίας και συνεχίζεται με το να θέτει η Τουρκία θέμα Αιγαίου. Ο Ερντογάν στη Συρία και το Ιράκ δεν μπορεί να αποκομίσει τα κέρδη που φανταζόταν, παράλληλα βλέπει ότι οι εκβιασμοί που προσπαθεί να χρησιμοποιήσει προς την πλευρά της Δύσης στο Κυπριακό δεν αποδίδουν, οπότε το μόνο που του μένει για να προσφέρει μια θεωρητική νίκη στο ολοκληρωτικό ακροατήριό του και να κερδίσει το δημοψήφισμα για αλλαγή του Συντάγματος, είναι να στραφεί προς το Αιγαίο και να κλιμακώσει τις πιέσεις. 

«Η ελληνική πλευρά πρέπει να λάβει αυτές τις δηλώσεις της Άγκυρας πολύ σοβαρά υπόψιν της και να είναι σε πλήρη ετοιμότητα. Κυρίως πρέπει να σπεύσει σε όλα τα φόρα με πολύ ισχυρές παρεμβάσεις, πρέπει να στείλει μια επιστολή στον Ερντογάν, να ζητήσει εγγράφως να ερμηνεύσει τις δηλώσεις του Τσαβούσογλου και να απαντήσει», αναφέρει και προσθέτει πως «πρέπει να δηλώσει ότι ανάλογα με την απάντηση θα προχωρήσει η συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν στο Άμπου Ντάμπι για την εκτόνωση της κρίσης και την επίλυση του Κυπριακού». 

«Κάτι ανάλογο έκανε και η Ρωσία, η οποία ζήτησε έγγραφες εξηγήσεις από τον Ερντογάν για τη δήλωσή του περί ανατροπής του Άσαντ», λέει χαρακτηριστικά.

«Δεν γίνεται να παίζει ο Ερντογάν παιχνίδια σε βάρος της Ελλάδας», υπογραμμίζει ο καθηγητής και συμπληρώνει πως «η χώρα πρέπει να μάθει να αντιδρά με σοβαρότητα και με γραπτά στοιχεία, προκειμένου να μπορεί να κερδίζει και το blama game και να χαράσσει την πολιτική της». 

«Δυστυχώς δεν υπάρχει ούτε ένα όργανο που να χαράσσει την εξωτερική πολιτική», δηλώνει ακόμη και επαναλαμβάνει την αναγκαιότητα συγκρότησης ενός Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.