current views are: 5

1 Δεκεμβρίου 2016
Δημοσίευση20:52

Το βαρύ τίμημα της αξιολόγησης και το μασάζ στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Με το Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας να πλησιάζει επικίνδυνα και τις παρασκηνιακές διεργασίες να κορυφώνονται, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στο Ντουμπάι, όπου θα έχει σειρά εξόχως σημαντικών επαφών με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ.

Δημοσίευση 20:52’

Με το Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας να πλησιάζει επικίνδυνα και τις παρασκηνιακές διεργασίες να κορυφώνονται, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στο Ντουμπάι, όπου θα έχει σειρά εξόχως σημαντικών επαφών με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ.

Με το Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας να πλησιάζει επικίνδυνα και τις παρασκηνιακές διεργασίες να κορυφώνονται, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στο Ντουμπάι, όπου θα έχει σειρά εξόχως σημαντικών επαφών με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ (ο οποίος όμως, αξίζει να σημειωθεί πως μετράει αντίστροφα στο Ελιζέ, αφού μόλις σήμερα ανακοίνωσε πως δεν θα είναι υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές του 2017).

Οι συναντήσεις αυτές είναι ο ορισμός της… πολιτικής διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση, η οποία κατά πάσα πιθανότητα μπορεί να αργήσει, αλλά σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις θα κλείσει. Το ερώτημα όμως είναι με τι τίμημα, τόσο για την κυβερνητική συνοχή, όσο (κυρίως) για την κοινωνία.

Μάλλον χάνεται ο στόχος για την 5η Δεκεμβρίου

Βασική υπόθεση εργασίας, κυρίως των δανειστών, είναι πως η πολιτική συμφωνία θα κλείσει πολύ δύσκολα στη συνεδρίαση της 5ης Δεκεμβρίου. Γεγονός που προκύπτει από τις διαρροές που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας [μία ημέρα που ήταν πολύ… φορτωμένη]. Δύο ξεχωριστοί ευρωπαίοι αξιωματούχοι [ο ένας μίλησε σε δημοσιογράφους, ο άλλος συγκεκριμένα στο γερμανικό πρακτορείο MNI] κατέστησαν σαφές πως ο στόχος για την προσεχή Δευτέρα είναι υπεραισιόδοξος: Ο πρώτος βάσισε την εκτίμησή του στο γεγονός ότι η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ δεν θα παραστεί στη συνεδρίαση, και ανέφερε αισιόδοξος πως «θα είμαστε σε θέση να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση εντός του 2016», χωρίς να προσδιορίσει ακριβή ημερομηνία. Ο δεύτερος ήταν ακόμη σαφέστερος, μιλώντας ξεκάθαρα για νέο Eurogroup εντός του Δεκεμβρίου. Το σενάριο αυτό ενισχύεται και από τις σημερινές δηλώσεις του Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος είπε ξεκάθαρα πως μένει αρκετή δουλειά να γίνει για την πολιτική συμφωνία.

Πράγμα το οποίο είναι λογικό, καθώς υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα σε δύο μέτωπα:

  • Οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές, με μείζον ζήτημα τα εργασιακά, όπου όπως προκύπτει από το προσχέδιο του συμπληρωματικού μνημονίου που έφερε στη δημοσιότητα το Newpost.gr χτες, έρχονται τα πάνω – κάτω στα εργασιακά: ανάμεσα σε άλλα προτείνεται η αύξηση του ποσοστού των ομαδικών απολύσεων στο 10%, η άρση του βέτο του υπουργού ή οποιουδήποτε άλλου οργανισμού για τις εν λόγω απολύσεις, δραστικές αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο καθώς, περιορισμός της ισχύος της μετενέργειας καθώς επίσης και η εισαγωγή δρακόντειων όρων για τη μονομερή προσφυγή στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας.
  • Οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις μεταξύ των ίδιων των δανειστών, δηλαδή του ΔΝΤ, με το ευρωπαϊκό σκέλος των θεσμών, για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, τα οποία και θα καθορίσουν το ύψος των μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών στόχων που θα πρέπει να πετύχει η κυβέρνηση. Παρότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα του ESM ουσιαστικά έχουν εγκριθεί [μένει το τελικό ΟΚ από το Eurogroup] το θέμα ως γνωστό είναι η απαίτηση του Ταμείου για δέσμευση στα μεσοπρόθεσμα μέτρα, πράγμα εξόχως δύσκολο για αρκετές χώρες –κυρίως το Βερολίνο– που εισέρχονται σε προεκλογική τροχιά.

Γιατί θα κλείσει η αξιολόγηση

Αυτά τα δύο εμπόδια βεβαίως σε καμία περίπτωση δεν είναι ανυπέρβλητα. Εκτίμηση διεθνών και εγχώριων πολιτικών κύκλων είναι πως η αξιολόγηση θα κλείσει για μία σειρά από οικονομικούς και όχι λόγους:

  1. Στον απόηχο του Brexit και της επικράτησης του Τραμπ, αλλά και ενός ενδεχόμενου αρνητικού αποτελέσματος στο ιταλικό δημοψήφισμα, οι Βρυξέλλες τρέμουν το ενδεχόμενο να ξεσπάσει μία νέα εστία αστάθειας στην Ευρώπη, πολλώ δε μάλλον όταν η συγκυρία είναι η χειρότερη δυνατή. Μέσα στους επόμενους μήνες θα στηθούν κάλπες σε μία σειρά από χώρες με αρχή την Κυριακή στην Ιταλία (δημοψήφισμα), και την Αυστρία (προεδρικές εκλογές). Θα ακολουθήσουν μέσα στο 2017, βουλευτικές εκλογές σε Ολλανδία και Γερμανία, αλλά και οι προεδρικές στη Γαλλία όπου ο φόβος για επικράτηση της Μαρίν Λε Πεν είναι τεράστιος. Υπό αυτό το πρίσμα μπορεί να γίνει και η ανάγνωση των μηνυμάτων του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην πρόσφατη ΚΟ…
  2. Το προσφυγικό μπορεί να έχει μπει τους τελευταίους μήνες κάτω από το χαλάκι, ωστόσο δεν σημαίνει πως δεν προκαλεί ακόμα προβληματισμούς. Μία ενδεχόμενη πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με τον απρόβλεπτο Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ενρτογάν που απειλεί να πλημμυρίσει την Ευρώπη με 3 εκατομμύρια πρόσφυγες, μπορούν να μετατρέψουν το ζήτημα σε… ωρολογιακή βόμβα για τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  3. Οι ΗΠΑ προς το παρόν στηρίζουν τον Αλέξη Τσίπρα. Παρότι ο απερχόμενος Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεν έδωσε κανένα δώρο στον πρωθυπουργό κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, το γεγονός και μόνο ότι επέλεξε να βρεθεί στη χώρα μας κατά το τελευταίο του ταξίδι ως ένοικος του Λευκού Οίκου μεταφράζεται σε μήνυμα στήριξης. Κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί από τη διακυβέρνηση Τραμπ, τουλάχιστον εάν πιστέψουμε τις διαρροές του Μεγάρου Μαξίμου για τα όσα ειπώθηκαν στην επικοινωνία που είχε ο νέος Πρόεδρος με τον πρωθυπουργό.
  4. Βερολίνο και δανειστές δεν θέλουν εκλογές γιατί ο Τσίπρας έγινε ο… καλύτερος μαθητής. Αυτό τουλάχιστον έλεγε προ ημερών σχόλιο της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung η οποία ανέφερε πως «όλοι λοιποί πρωταγωνιστές θέλουν διακαώς να παραμείνει στην εξουσία η νυν ελληνική κυβέρνηση και να διασφαλιστεί η κοινωνική ειρήνη στη χώρα (…)Μέχρι στιγμής, όπως λένε στη γερμανική πρωτεύουσα, η αριστερή κυβέρνηση Τσίπρα τηρεί σχεδόν κατά γράμμα τα συμφωνηθέντα, κάτι το οποίο δεν μπορεί να εγγυηθεί κανείς για την περίπτωση μιας νέας (συντηρητικής) κυβέρνησης».

Βαρύ τίμημα

Το ότι θα κλείσει βέβαια η αξιολόγηση δεν σημαίνει ότι θα γίνει ανώδυνα για την ελληνική κυβέρνηση, καθώς θα υποχρεωθεί να νομοθετήσει πολύ βαριές αλλαγές στα εργασιακά, ενώ με αγωνία αναμένεται ο καθορισμός των δημοσιονομικών στόχων. [Στο προσχέδιο του συμπληρωματικού μνημονίου γίνεται λόγος για 3,5% του ΑΕΠ πλεόνασμα για το 2019 και το 2020, που μεταφράζεται σε μέτρα 3,4 δισεκατομμυρίων ευρώ].

Με άλλα λόγια, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να προετοιμαστούν για ένα… γερό μασάζ στους κυβερνητικούς βουλευτές, εάν θέλουν να περάσουν τα μέτρα που θα κλείσουν την αξιολόγηση. Σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost.gr, το κλίμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είναι βαρύ, και πολλοί βουλευτές παραδέχονται πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο.

Πολλοί εξ αυτών ψήφιζαν μέχρι πρότινος τα μέτρα που ερχόταν καθώς ήλπιζαν πως ερχόταν η ρύθμιση για το χρέος και η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση που θα έφερνε την πολυπόθητη φυγή προς τα μπρος. Και αρκετοί εξ αυτών αναγνωρίζουν σε ιδιωτικές τους συνομιλίες πως εάν η αξιολόγηση δεν συνοδευτεί με επαρκή μέτρα για το χρέος, το πρόβλημα που θα προκύψει είναι μεγάλο. Υπενθυμίζεται πως αύριο υπάρχει κλειστή ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ της οποίας η επίσημη ημερήσια διάταξη είναι ο προϋπολογισμός. Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι δεν θα συζητηθούν τα θέματα της αξιολόγησης… 


σχετικα αρθρα